GSS prim borcu sorgulama? GSS nedir? GSS’den kimler ücretsiz yararlanabilir?

Güncelleme Tarihi:

GSS prim borcu sorgulama GSS nedir GSS’den kimler ücretsiz yararlanabilir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2015 16:16

GSS olarak bildiğiniz Genel Sağlık Sigortasında borç sorgulama ekranına internet üzerinden ulaşıp borcunuzu sorgulayabilirsiniz. Hatta borcunuzu internetten üzerinden kredi kartınızla ödeyebilirsiniz. Genel sağlık sigortasının kimleri kapsadığını ve prim oranlarını haberimizden öğrenebilirsiniz.

Haberin Devamı

GSS NEDİR?

GSS borç sorgulama ile Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınmış olan vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanmak için ödenen yada ödenmeyen prim borçlarının kontrolü anlamına gelmektedir.

Sağlık hizmetlerinden tam anlamıyla faydalanmak için GSS prim borcu tutarlarını ödemek durumundadırlar. Gelirleri asgari ücretin 3/1 oranından daha düşük olan kişilerin GSS primlerini devlet ödemektedir. Genel Sağlık Sigortası primleri kişilerin kendi gelir beyanlarını yaptıkları gelir testi sonuçlarına göre belirlenmektedir. Bu test sonucunda hastanelerden ve sağlık kuruluşlarından yararlanmak için aylık ne kadar prim ödemeleri gerektiği ortaya çıkmaktadır.


GENEL SAĞLIK SİGORTASINDAN ÜCRETSİZ OLARAK YARARLANANLAR


Genel sağlık sigortasının kişiler sunduğu haklardan ücretsiz olarak yararlan kişiler; sigortalı olarak çalışanlar, istekleri üzerine sigorta yaptıranlar, herhangi bir kuruluştan emekli olanlar, 18 yaşından küçükolanlar ve bu kişilerin yakınları yararlanmaktadır. Bunun yanı sıra gelir testinden geçen fakir insanlarda genel sağlık sigortasından ücretsiz olarak yararlanırlar.

Haberin Devamı


GSS KİMLERİ KAPSAR?

GSS, ülkede 18 yaşını geçmiş ve sigortası olmayan herkesi kapsıyor. Bu bağlamda belirli bir prim ödemeniz gerekmektedir. Ne kadar prim ödeyeceğinizi öğrenmek için GSS borç sorgulama işlemini yapmanız gerekecektir. GSS borç sorgulama işlemini 2 farklı şekilde yapabilmektesiniz. SGK‘nın resmi sitesi E-SGM üzerinden yapabildiğiniz gibi online tahsilat üzerinden de sorgulama yapabilirsiniz. Bu iki siteden de yapacağınız işlemleri şifresiz olarak yapabilirsiniz.

GSS prim borcunuzu aşağıdaki linkten öğrenebilirsiniz.
https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/


GENEL SAĞLIK SİGORTASI PRİM ORANLARI


Gelir testinde birey başına düşen gelirin yüksek olmasından dolayı kabul edilmeyenler ve sağlık sigortasından ücretsiz olarak yararlananlar arasına girmeyen kişiler için prim ücretlerinin değişik fiyatları vardır. Genel sağlık sigortası, aile bireylerinin esas kazancının %12,5’u kadardır.
Genel sağlık sigortası kapsamına giren kişilerde belirli oranlarda prim vermek zorundadır. Bu prim oranı ise %6’dır. Bu durum gelir testi dışındaki tüm emekli ve çalışanlarda aynıdır. Gelir testinden geçen kişiler ise hiçbir prim ödemek zorunda değildir.

BAKMADAN GEÇME!