Gribe karsi super ilac

Güncelleme Tarihi:

Gribe karsi super ilac
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

ABD'de yeni piyasaya cikan Relenza adli bir ilac, yuzyillardan beri tedavisi bulunamayan gribe karsi kullanilmaya baslandi. Ancak sikayetin en yuksek oldugu bu hastalikta uzmanlar oncelikle bir sorunun cozumlenmesi gerektigini soyluyor: Sogukalginligi ile grip hastaligi arasindaki farki iyi bilmek gerekiyor. Grip, viruslerin neden oldugu bulasici bir hastalik olarak tanimlanirken, sogukalginliginin ise viruslerle ilgisi bulunmuyor. Ve ne yazik ki, halk bu iki hastaligi birbirinden ayirmakta her zaman zorlaniyor.

Yeni gelistirilen Relenza isimli ilac ise gribe karsi etkili. Relenza ozel bir aygitin yardimiyla burundan solunum sistemine cekiliyor. Grip belirtileri basladiktan sonra kirk sekiz saat icinde ilacin uygulanmasi gerekiyor.

Ilac gribe karsi kuvvetli bir etki gostermesine ragmen, uzmanlar Relenza'nin gribi hemen, mucizevi bir sekilde gecirdiginin sanilmamasi konusunda uyariyorlar. Bu ilac sadece hastaligin belirtilerini hafifletiyor. Bes gun sureyle kullanilan Relenza, gribin eklem , basagrilari ve halsizlik gibi belirtilerini azaltiyor.

Ozellikle yaslilar ve cocuklar icin tehlike olusturan grip, sadece Ingiltere'de yilda uc bin kisinin olumune sebep olurken, senede 150 is gununun bu hastalik yuzunden kaybedildigi vurgulaniyor.

ABD'de satisa cikartilan Relenza icin Avrupa ulkelerinde de arastirmalar suruyor. Verilen bilgiye gore, kis gelmeden, grip salginlari baslamadan Relenza satisa cikacak.

Doktorlar, Relenza yuzunden grip asisi olmaktan kacinmayi sakincali buluyorlar. Ozellikle yaslilarin grip asilarini ihmal etmemeleri gerektigi belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!