Greenpeace üyelerinin üzerine su döküldü

Güncelleme Tarihi:

Greenpeace üyelerinin üzerine su döküldü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2008 12:53

GREENPEACE’in, Adana’nın Yumurtalık İlçesi sınırlarında kurulu özel sektöre ait İsken Sugözü Termik Santrali’ne ithal kömür taşıyan geminin yanaştığı platforma çıkıp, kömür yükleme işlemini durdurma eylemi 11 saat sürdü. Kendilerini platforma asan 4 Greenpeace üyesi, üzerlerine su dökülüp, halatları sallanınca eylemlerini sona erdirdi. Greenpeace eylemcileri bin 500’er YTL para cezası kesilerek serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

Türkiye’de yeni termik santrallere ruhsat verilmesini protesto için Greenpeace aktivistleri, Greenpeace’nin Rainbow Warrior (Gökkuşağı Savaşçısı) gemisi ile Yumurtalık açıklarına geldi. Gemiden Greenpeace tırmanıcıları Mevlüt Yaman, Tolga Uzun, Serkan Dadak ve Özay Özer, saat 10.30 sıralarında eylemi başlatıp, botla dünyadaki en geniş kömür yükleme platformlarından biri olan İsken A.Ş.’ye ait platforma çıktı. 4 kişi, platformun en üst bölümüne çıkarak kendilerini iple aşağıya doğru sarkıttı. Ellerindeki, Türkçe ve İngilizce yazılı ‘Kömürü Terk Et İklimi Kurtar’, ‘Kömür ölüm’ pankartları açtı. Bu eylem nedeniyle platformda yükleme işlemi durdu.

ÜZERLERİNE SU DÖKÜLDÜ

Sahil güvenlik ekiplerinin platformdan inmeleri için ikna etmeye çalıştığı Greenpeace eylemcileri, platformdaki gemi ve şirket çalışanlarının üzerlerine su dökmeleri, halatlarını sallamaları üzerine eyleme son vermek zorunda kaldı. Saat 21.30 sıralarında 11 saat süren eylemlerine son verince gözaltına alınan 4 kişi, Kabahatlar Kanunu’na göre bin 500’er YTL para cezasına çarptırılarak serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyacısı Hilal Atıcı, yeni termik santrallerine ruhsat verilmemesini isteyerek, Türkiye’de yapılması planlanan 40 yeni termik santralin iklime ciddi zarar verebileceğini söyledi. Sugözü Termik Santrali’ne ek olarak bölgede 12 yeni termik santralin yapılmasının planlandığını kaydeden Atıcı şöyle konuştu:

“Yalnızca Sugözü Termik Santrali yılda 10 milyon ton karbondioksit yayıyor. Bu rakam İzlanda’nın toplam salımlarının üç katı ve Lüksemburg’un tamamı kadar. Türkiye’de 40 yeni kömürle çalışan termik santral inşa ediliyor veya yapımı planlanıyor. Bu santrallerin 33 tanesi Rusya, Güney Afrika veya Kolombiya gibi başka ülkelerden ithal edilecek kömür kullanacak. Daha fazla termik santral, daha çok çölleşme, kuraklık, orman yangını, daha fazla bulaşıcı hastalık, daha az tatlı su kaynağı ve daha az besin demektir. Bu nedenle, Greenpeace Akdeniz olarak Türkiye Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nu (EPDK) yeni termik santrallerin yapımına izin vermemeye çağırıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!