Grappelli'nin kemanı sustu

Güncelleme Tarihi:

Grappellinin kemanı sustu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 1997 00:00

Haberin Devamı

Uluslararası 17. İstanbul Festivali'ne 1989’da konuk olan Stephane Grappelli'nin önemli albümleri arasında, Uptown Dance, Yehudi Menuhin ile birlikte doldurduğu Strictly for the Birds, Happy Reunion yer alıyor.

Caz müziğin efsane isimlerinden biri artık yok... Ünlü caz kemancısı Stephane Grappelli, önceki gün 89 yaşında öldü. Grappelli, geçtiğimiz hafta fıtık ameliyatı olmuştu.

İtalyan asıllı bir felsefe öğretmeninin oğlu olarak 1908'de Paris'te doğan Stephane Grappelli'nin yaşam öyküsü oldukça ilginç. O dönemi bir söyleşisinde ‘‘Çocukluğum tıpkı Charles Dickens'ın öykülerine benziyor’’ diyerek anlatıyordu Grappelli. Sanatçının müzisyen olmasında babasının ve babasının arkadaşı olan dansçı Isadora Duncan'ın büyük etkisi oldu. Birinci Dünya Savaşı sırasında epey zorluk çekti Grappelli. Bir süre sokaklarda yaşadı. Savaş sonrasında babasının armağanı olan keman ise büyük yaşamını değiştirdi. Keman çalmayı kütüphaneden aldığı soljef kitapları yardımıyla kendi kendine öğrenen Grappelli. Daha sonra da bu konuda dünyanın en iyi müzisyenlerinden biri oldu.

Grappelli, 1930'lu yıllarda çingene gitarist Django Rheinhart ile Fransa'nın Sıcak Klübü Beşlisini kurmuştu. Daha sonra tek başına caza devam eden sanatçı, yüzden fazla plak doldurmuştu.

Yumuşak lirizmi,‘‘swing’’ ile karıştırarak kendine has bir stil yarattı. 80 yaşına kadar konser veren Grapelli iki yıl önce Fransız Legion d'Honneur ödülünü almıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!