Gözünü yumma, kulağını tıkama, Bakırköy'e bak

Güncelleme Tarihi:

Gözünü yumma, kulağını tıkama, Bakırköye bak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2002 23:55

Bütün Türkiye'nin İstanbul Bakırköy örneğini incelemesinde yarar var. Ülkenin her yerinde özürlü nüfus yok sayılır, hayatın dışına atılırken, Bakırköy Belediyesi sayısız projeyle neler yapılabileceğini gösteriyor.

Bu konuda hassas olan Belediye Başkanı Ahmet Bahadırlı, sivil toplum kuruluşlarını, özürlülerin kendilerini ve kaymakamlığı da işin içine katarak dev adımlar attı. İşte Bakırköy'ün örnek projeleri.

Bakırköy Belediyesi yedi görme özürlü, birer omurilik felçlisi, zihinsel engelli, spastik engelli, işitme engelli ve ortopedik özürlü toplam 12 kişiyi bünyesinde çalıştırıyor.

Görme Özürlüler Kültür ve Sanat Merkezi'nde gönüllüler, görme engelliler için kitapları okuyor, böylece ortaya zengin bir kütüphane çıkıyor. Merkezde doldurulan kasetler, Görme Engelliler Kütüphanesi'nden üyelere ödünç veriliyor. Kütüphanenin 400 üyesi var. Türk ve dünya edebiyatından çeşitli eserler, açık öğretim ders kitapları, İngilizce öğrenme kitlerinin kasetleri burada bulunabiliyor. Türkiye'ye de hizmet ediyor kütüphane. İstanbul içi ve dışından üyelerine kargo yoluyla kaset gönderiyor. Kütüphanenin başında yine görme engelli olan 22 yaşındaki Elif Yavuz bulunuyor. Talep üzerine istenen ders kitapları da gönüllülerce kasede okunarak ücret istenmeden üyelere gönderiliyor.

Görme Özürlüler Kültür ve Sanat Merkezi'nde özürlülerin diğer insanlarla kaynaşmasını sağlamak için bin üyenin yarısı özürlü olmayanlardan oluşuyor. Ayrıca ud, gitar, bağlama kursları, ahşap ve kumaş boyama, takı yapımı, folyo ve makrame çalışmaları yapılıyor. Merkez, İngilizce ve diksiyon kursları veriyor. Halk Eğitim Merkezi ile işbirliği içinde görme özürlüler için sesli bilgisayar kursları vermeyi planlıyor.

Belediye, binasını da yaptığı Omurilik Felçlileri Derneği'nin çalışmalarını aktif olarak destekliyor. Belediye bu derneği katı atık tesislerinin gelirini aktararak destekliyor. Dernek 800'ü İstanbul'da bulunan toplam 900 omurilik felçlisine hizmet veriyor. Evlerinden asansörlü araçlarla alınan felçlilere tıbbi hizmet verilmiyor yalnızca. Mesleki eğitimin yarısıra, tiyatro, halk oyunu gibi sosyal çalışma imkanları da sunuluyor.

Belediye, zihinsel engelliler için yaptığı meslek okulunu açarak Milli Eğitim Bakanlığı'na devretmiş.

Belediye, kendi spor kulübünün desteğiyle bedensel, zihinsel ve görme engelliler için yüzme kursları veriyor.

Belediye kaldırımlarda özürlüleri için oluşturulan rampaları uyumlu eğime getirmiş. Böylece insanların sokağa çıkması sağlanıyor.

Projeler için finansman bulmak gerekiyor. Bu amaçla bir koordinasyon komitesi kurulmuş. Aralarında Omurilik Felçlileri Derneği, Kas Hastalıkları Derneği, aşevi ve yaşlılar için oluşturulan ‘‘Sevgi Yumağı’’ biriminin de bulunduğu kurumlara gelir aktarmak üzere havuz oluşturmaya çalışıyorlar. Başkan Ahmet Bahadırlı, ‘‘Oluşturduğumuz Koordinasyon Komitesi ile reklam panoları, katı atık ünitesi, ATM'ler gibi, belirlenecek bazı birimlerin gelirini bu kuruluşlara aktarmak için planlar yapıyoruz’’ diyor.


ODTÜ mezunu görme özürlü Bülent Kelleci projelerin başında


Bakırköy Belediyesi Engelliler Koordinasyon Birimi'nin yöneticiliğini ODTÜ Uluslarası İlişkiler ve Sosyoloji bölümleri mezunu, görme özürlü Bülent Kelleci (28) yapıyor. O, akraba evliliği nedeniyle oluşan göz tansiyonu yüzünden 10 yaşından beri görmüyor. Kelleci, yerel yönetimlerin ülkedeki özürlü sorunlarının birebir çözülebileceği yerler olduğuna inanıyor. Bakırköy Belediyesi Görme Engelliler Kültür ve Sanat Merkezi'nin de başında da o var. Germe Engelliler Kütüphanesi'nin başında da yine görme engelli olan 22 yaşındaki Elif Yavuz bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!