Gözün gördüğü

Güncelleme Tarihi:

Gözün gördüğü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

Amerikan film endüstrisinde şu sıralar, gerçek öykülerden yola çıkılarak çavirilen filmler revaçta. Bu haftanın yeni filmi, ‘‘İlk Görüşte Aşk/At First Sight’’da yaşanmış bir olaydan hareketle beyazperdeye aktarılmış. Filmin bir diğer önemli özelliği ‘‘Top Gun’’dan hatırladığımız Kelly McGillis'i yedi yıl sonra tekrar kamera önüne çıkarması.

Ömürleri boyunca kör olarak yaşamış insanların ansızın görme duyusuna kavuşmaları halinde yeni yaşamlarına uyum sağlamakta güçlük çektiklerini görüyoruz’’. Bu hafta gösterime giren ‘‘İlk Görüşte Aşk/At First Sight’’ın yönetmeni Irwin Winkler'in sözleri bunlar. Son 200 yıldır doğuştan ya da küçük yaşlardan itibaren gözleri görmeyen insanların yanlızca 20 tanesi tamamen tedavi edilebildi. İlk Görüşte Aşk'da işte bu yirmi insandan bir tanesi olan Virgil Adamson'un hikáyesini anlatıyor.

Senaryosu, ünlü doktor ve yazar Oliver Sacks'ın belgesel tarzında yazdığı gerçek bir öyküden ('An Anthropologist on Mars' adlı kitabın 'To See and Not See' isimli bölümü) yola çıkılarak oluşturulan ‘‘İlk Görüşte Aşk’’ın oyuncu kadrosunda Val Kilmer, Miro Sorvino, Kelly McGillis, Nathan Lane, Steven Weber ve Bruce Davison gibi isimler var.

Olaylar, New Yorklu Amy Benic'in (Mira Sorvino), gözleri görmeyen masörü Virgil Adamson'u (Val Kilmer) tedaviye ikna etmesiyle başlıyor. Kritik bir ameliyattan sonra görme yeteneğine tekrar kavuşan Virgil, kendini bir anda anlamlandıramadığı objelerin ortasında buluveriyor. Beyninde gördüklerini isimlendirecek bir görsel hafızası olmadığı için yeni doğmuş bir bebek gibi herşeyi tek tek öğrenmek zorunda kalıyor: bir köpeğin kediden farklı olduğu, bir insanın ağaç olmadığı ve ışığın korkulacak bir şey olmadığı gibi...

Filmin bu alışık olmadığımız senaryosundan başka bir özelliği ise sinemaya uzun bir süre ara veren Kelly McGillis'i yeniden kamera önüne çıkarmış olması. 1986'da Tom Cruise ile birlikte oynadıkları ‘‘Top Gun’’dan sonra hiçbir filmde çalışmayan ve kendisini kızlarına adayan McGillis, bu filmde Virgil'in koruyucu kız kardeşi Jennie rolünde.

‘‘Körler dünyayı görmek istiyor mu? Görmek bütünlüğü getirir mi?’’ gibi soruların yanıtlarını arayan film, bu konseptin yanısıra anlattığı aşk hikáyesi ile duygusallığı da ihmal etmiyor ve izleyiciye ideal bir Hollywood kokteyli sunuyor.

İLK GÖRÜŞTE AŞK

Yönetmen: Irwin Winkler

Yapımcılar: Irwin Winkler, Rob Cowan

Senaryo: Steve Levitt (Oliver Sacks'ın 'To See and Not See' adlı öyküsünden)

Görüntü yönetmeni: John Seale

Müzik: Mark Isham

Oyuncular: Val Kilmer (Virgil Adamson), Mira Sorvino (Amy Benic), Kelly McGillis (Jennie), Nathan Lane (Dr. Webster), Steven Weber (Sam Allanbrook), Bruce Davison.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!