Gözler kamu binalarında

Güncelleme Tarihi:

Gözler kamu binalarında
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bir afet anında mutlaka ayakta kalması gereken binalar var. Vilayet, emniyet, hastane, belediye, itfaiye bunların başında geliyor. Bu binaların bir kısmı depreme hazırlanırken, bir kısmında iş Allah'a havale edilmiş görünüyor.

Vali Erol Çakır, Marmara depreminden bir süre sonra kamu binalarının güçlendirileceğini söylemişti. Üç ay sonra Düzce depremi oldu. Şimdi İstanbul depremi konuşuluyor. Hürriyet İstanbul, olası bir depremde kamu binalarının ayakta kalıp kalamayacağını araştırdı. Yetkililerin cevaplarına bakılırsa, bu binaların bir kısmı depreme hazırlanırken, bir kısmında iş Allah'a havale edilmiş görünüyor.

Vilayet eski

İstanbul Valiliği: Vilayet'in hizmet binası Marmara depreminde önemli bir hasar görmedi ama ince sıva çatlakları oluştu. Binanın ilk hasar tespiti Bayındırlık İl Müdürlüğü'nün mühendisleri tarafından yapıldı. Binanın depreme karşı dayanıklılığı ise ölçülmediği için bilinmiyor. Ancak inşaat mühendisleri yapının eskiliğinden kaynaklanan sorunlar konusunda endişeli.

Polisin binaları

Emniyet: Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesi ve Gayrettepe'deki iki binası depremleri küçük sıva çatlaklarıyla atlattı. Vatan Caddesi'ndeki merkez binanın kaç şiddetinde bir depreme dayanabileceği önümüzdeki günlerde belli olacak. Çünkü Düzce depreminden sonra harekete geçen yetkililer binanın kaç şiddetindeki bir depreme dayanabileceğini ölçtürme telaşında. Bu arada binada görevli polisler binanın en fazla 6-6.5 şiddetindeki bir depreme dayanabileceğine inanıyor.

Belediye güçlendirilecek

Büyükşehir Belediyesi’ne ait binalarda hasar tespiti yapıldı. Bunun yanısıra inşaatı devam eden metro ve viyadüklerde İTÜ'lü hocalar inceleme yaptı. Şu ana kadar belediyeye ait hiçbir binanın depreme karşı dayanıklılığı aletsel olarak ölçülmedi. Bunun önümüzdeki günlerde hayata geçirileceği söyleniyor. Büyükşehir'in hizmet binasının beton kalitesi olarak iyi, ancak donatı açısından zayıf olduğu düşünülüyor. Aletsel ölçüm yapıldıktan sonra proje geliştirilerek bina güçlendirilecek. Büyükşehir Belediyesi Hollandalı bir firmayla anlaştı.

Hastaneler elden geçirildi

Hastaneler: İl Sağlık Müdürü'nün yaptığı açıklamaya göre ilk depremde Haydarpaşa Numune, Baltalimanı Kemik Hastalıkları, Heybeliada Göğüs Hastalıkları, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları ve Haseki Hastanesi hasar gördü. Bu hasarın binaların statik yapılarıyla ilgili olmadığı Bayındırlık Bakanlığı mühendisleri tarafından rapor edildi. Depremden önce Toplu Konut İdaresi 26 hastaneyi kapsayan bir rehabilitasyon projesi gerçekleştirmek istemiş ancak hastanelerin başhekimleri işimize engel olursunuz gerekçesiyle kabul etmemişti. Depremden sonra bu proje hayata geçti. Bütün hastane ve sağlık kurumlarında rehabilitasyon için çalışma başlandı. Ancak projenin bitmesi uzun zaman alacak. Bayındırlık Müdürlüğü ikinci bir tarama yapıyor. Bu çerçevede Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları, Heybeliada Göğüs Hastalıkları ve Haydarpaşa Numune Hastanesi için takviye çalışmaları başladı. Takviye çalışması proje müşavirliği firmalarına verildi.

Tıp fakülteleri içler acısı

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi: Fakülte Dekanı Prof.Dr. Ahmet Nejat Özbal açıklamaları kaygı verici. İlk depremde binalarda çatlaklar oluştu. İkinci depremde ise yemekhanenin sütunu çatladı. Cerrahi bölümünde mantolama işlemi yapıldı. Hastane içinde sivil savunma ve tahliye provaları yapılıyor. Hastanenin depreme dayanıklılığı ölçülmedi. Yıkılmayacağını söylemek zor. Çok kapsamlı bir proje için dekan para olmadığını söylüyor.

İstanbul Tıp Fakültesi: İlk depremde göğüs, çocuk, nöroloji, çocuk psikiyatrisi binalarında çatlaklar oldu. Yapılan incelemelerde taşıyıcı sistemde hasar olmadığı belirtildi. Ama bugüne kadar bu hastanenin de kaç şiddetindeki bir depreme dayanabileceği ölçülmedi. Rektör Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, öğretim üyelerine imzalı mektup göndererek 3.6 trilyon liraya ihtiyaç duyulduğunu söyledi ve Türk Lirası, dolar ve mark olarak bağış istedi.

İtfaiye iki katlı

İtfaiye Daire Başkanı Sabri Yalın'ın açıklamasına göre itfaiye binalarında daha önceki depremlerde taşıyıcı sistemde olmayan çatlaklar oluştu. Ama Şişli'deki bölge ve kurtarma istasyonu için takviye ve güçlendirme projesi yapılıyor. Ayrıca itfaiye binalarında model değişikliği yapılıyor. Bundan sonra su havuzları binanın altında değil yanında yapılacak. Çünkü bina altındaki su depoları bir deprem anında sarsıntının daha kuvvetli hissedilmesine, daha uzun sürmesine yol açıyor ve itfaiye görevlilerini geciktiriyor. İtfaiye'nin 37 istasyon binası var.

Sadabad'a dikkat

Viyadükler: Karayolları Genel Müdürlüğü iki depremden sonra da viyadüklerde inceleme yaptı. Özellikle kötü zemin üzerinde kurulu olan Sadabad Viyadüğü incelendi. Karayolları'na göre viyadüklerde herhangi bir hasar yok. Ancak uzmanlar özellikle Sadabad Viyadüğü'nün yeniden elden geçirilmesi gerektiğini söylüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!