Gözcü kör çıktı

Güncelleme Tarihi:

Gözcü kör çıktı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2007 00:00

Uluslararası Savunma Fuarı İDEF 2007’te sergilenen ve 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarında protokolün önünden geçirilerek basının ilgi odağı haline gelen havadan gözlem uçağı Gözcü, bekleneni veremedi.

Haberin Devamı

TAİ tarafından geliştirilen İnsansız Hava Aracı (İHA) olan Gözcü, üzerinde uçtuğu alandaki her türlü faaliyetleri merkeze bildirmesi için üretildi. Alınan bilgilere göre, prototip üretimi tamamlanan Gözcü'nün gözetleme kapasitesi Güneydoğu'da denendi. Araziye yerleştirilen araçların üzerinden uçurulan Gözcü gereğinden fazla süratli ilerlediği için arazideki araçları görüntüleyemedi.

İHA'dan elde edilen genel görüntü kalitesinin istihbarat çalışmasında kullanılamayacak kadar düşük olduğunu kabul eden TAİ yetkilileri, geliştirme çalışmalarının devam ettiğini bildirdiler. Yetkililer, konuyla ilgili olarak Hürriyet'e şunları söylediler:

"Gözcü, TAİ tarafından geliştirilen ilk İHA değil. Bu İHA hedef eğitimi için kullanılan İHA'lardan yola çıkılarak tasarlandı. Gözlem uçaklarının yavaş uçması gerekiyor. Hedef eğitim İHA'ları ise hızlı uçuyor. Gözcü de diğer İHA'lar gibi şimdilik hızlı uçuyor. O nedenle gözetlemede istenilen başarıya ulaşılamadı. Unutulmamalı ki Savunma Sanayii Müsteşarlığı TAİ'ye bu konuda bir ihale vermedi. Bu ürün çalışmaları bitmiş ve TSK tarafından kullanıma geçmiş bir İHA değil" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!