Gözaltıcı Vali

Güncelleme Tarihi:

Gözaltıcı Vali
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

Zonguldak Valisi İsmet Metin, ‘‘Sayın Valim, siz demokrat bir kişisiniz. Buyrun beraber yürüyelim’’ diyen Kamu-Sen Şube Başkanı Salih Alemdar'ı gözaltına aldırdı. Vali'nin tavrı yüzünden en fazla gözaltı da yine Zonguldak'ta oldu. Çoğu öğretmen 185 kişi gözaltına alındı.

Kamu çalışanların dünkü eylemi sırasında bir çok kişi gözaltına alındı. En çok gözaltına alınansa Zonguldak'ta oldu. Bunda da Vali İsmet Metin'in tavrı etkili oldu. Zonguldak'ın Ereğli İlçesi'nde iş bırakıp Atatürk Anıtı'na yürümek isteyen memurlara polis engel oldu. Erdemir Caddesi'nde yaklaşık 600 kadar memur polis barikatıyla karşılaştı. Vali İsmet Metin de eylemci memurların yanına gelerek hemen dağılmalarını istedi. Bu sırada Kamu Sen Zonguldak İl Temsilcisi Salih Alemdar, ‘‘Sayın Valim, siz demokrat bir kişisiniz. Bizi engellemeyin. Buyrun beraber yürüyelim’’ dediyse de sözünü dinletemedi. Vali İsmet Demir'in talimatı üzerine gözaltına alınan Salih Alemdar Jandarma Alay Komutanlığı'na götürüldü. Bu arada polis memurları ve eylemciler arasında söz düellosuyla başlayan gerginlik tırmanınca çoğunluğunu öğretmenlerin oluşturduğu ve aralarında kadınların da bulundu 185 kişi gözaltına alındı. Tek tek tek ifadeleri alınan memurların daha sonra savcılığa çıkarılacağı bildirildi. Zonguldak'taki memur eylemine ise yaklaşık 5 bin kişi katıldı.

PANZER ÜZERİNDE BİLDİRİ

Elazığ'da yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı eyleme polis müdahale etti. Kamu-Sen Şube Başkanı Mehmet Şerif Arıca da polis panzeri üzerine çıkarak hükümeti eleştiren bildiriyi okudu ve kalabalıktan dağılmalarını istedi. Konya'da DHKP- C üyesi oldukları ve göstericiler arasına sızdıkları iddiasıyla 3 kişi polis tarafından yakalandı. Şanlıurfa'da 50, Samsun ve Kayseri'de 3'er kişi gözaltına alındı.

İstanbul Beyazıt'ta da, kortejin sonunda yer alan yaklaşık 150 kişilik öğrenci grubu, Çemberlitaş tramvay durağında ‘Hoşt hoşt köpekler, vatan sizden ne bekler’, ‘Beyazıt faşizme mezar olacak’ sloganları atmaya başladılar. Yol kenarındaki gençlerin sözlü müdahalesi üzerine, gençler kortejden çıkınca araya giren çevik kuvvet ekipleri, öğrencileri tramvay yolundaki korteje indirmeye çalıştılar. Bu sırada polislerle öğrenci grubu arasında yumruklu, coplu arbede yaşandı. Ancak olay kısa sürede yatıştı.

Polis copla dağıttı

Şanlıurfa'da 300 kadar memur Köprübaşı semtindeki KESK binası önünde alkışlı protestoda bulundu. Polisin dağılmaları için yaptığı uyarıya uymayan eylemciler Çevik Kuvvet ve Terörle Mücadele Şubesi polisleri tarafından coplanarak dağıtıldı. Olaylar sırasında 50 memur gözaltına alınarak polis araçlarına bindirilip Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Gözaltı olayını sendikanın balkonuna çıkan bir grup memur alkışlarla protesto etti. Olaylar, İkibinde Yeni Gündem Gazetesi Muhabiri Nesrin Yazar da polis tarafından gözaltına alındı ve filmlerine el konuldu. Kamu çalışanlarının dünkü eylemi, Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde 20 yıl aradan sonra yapılan ilk eylem oldu. 12 Eylül Harekatı'ndan sonra ilk kez eyleme sahne olan Siverek'te yaklaşık 400 kamu çalışanı iş bıraktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!