"Gösteriş için gelmeyin"

Güncelleme Tarihi:

Gösteriş için gelmeyin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2009 08:14

Giresun beş gün aradan sonra ikinci kez sele teslim oldu. Geçen perşembe günü kentin batı yakasındaki Bulancak İlçesi ve çevresinde etkili olan sel, bu kez doğu yakasını vurdu. Yüzlerce ev ve işyeri sular altında kaldı, ilçelerle ulaşım kesildi. 12 saat aralıksız yağan yağmur sonucunda kentin bütün altyapı sistemi çöktü. Olay yerinde incelemelerde bulunan Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, "Giresun afet bölgesi ilan edildi" dedi. Sel mağduru bir kadın, Bakan Demir'e ''Buraya gösteriş için gelmeyin'' diyerek tepki gösterdi.

Haberin Devamı

GİRESUN YİNE SULAR ALTINDA

GİRESUN'DA BİR HAFTA ÖNCE DE BENZER GÖRÜNTÜLER VARDI

BAYINDIRLIK BAKANI SEL BÖLGESİNDE

RİZE SELE TESLİM

SELZEDE KADINDAN BAKAN'A TEPKİ

Uçakla geldiği Trabzon’dan, incelemelerde bulunmak için Giresun’a giden Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir’e Keşap İlçesi'ne bağlı Yolağzı Köyü'nde bir kadın tepki gösterdi. Bölgede selden zarar gören bir köprüyü inceledikten sonra aracına doğru giden Bakan Demir’in yolunu kesen Yüksel Güzel, “Buraya gösteriş için gelmeyin. Bizim de sorunlarımızı dinleyin” diyerek, Yolağzı deresinin kenarındaki evinin her su taşkınında zarar gördüğünü, başvuruda bulunmasına rağmen hiçbir önlem alınmadığını söyledi.

Bunun üzerine AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ve Giresun Valisi Mustafa Yaman ile birlikte kadının evine bulunduğu bölgeye giden Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, yetkililere ilgilenilmesi talimatını verdi. Yüksel Güzel’in elini de tutarak bir süre teselli eden Bakan Demir, daha sonra Giresun’a hareket eti.

Doğu Karadeniz Bölgesi’nin sahil kesiminde bir haftadır etkisini gösteren yağmur, 5 günlük aranın ardından Giresun’u yeniden vurdu. Dün akşam saat 19.00’da başlayan ve sabaha kadar aralıklarla etkisini sürdüren şiddetli yağış nedeniyle kentin ana arterleri trafiğe kapandı. Kentte yüzlerce dükkan ve konutun alt katlarını su basarken, şehrin doğu yakasındaki Aksu, Boğacık ve Sütlaç dereleri taştı. Aksu deresinin taşması sonucu yer yer heyelanların meydana geldiği Giresun - Sivas karayolu ulaşıma kapandı.

Haberin Devamı

KARADENİZ SAHİL YOLUNDA AKSAMA

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/rize_sularaltinda.jpgDuroğlu Beldesi’nden geçerek Aksu deresine bağlanan küçük bir derenin tahrip ettiği yolu açma çalışmaları suyun şiddeti nedeniyle yarım bırakıldı. Araç kuyrukları oluşan yolda bazı araçlar yüksek köy yollarından Giresun’a ulaşmaya çalıştı. Karadeniz Sahil Yolu da dün gece bir saat süreyle ulaşıma kapandı, daha sonra tek şeritten kontrollü olarak trafik verilmeye başlandı.

Haberin Devamı

Dün akşamdan bu yana Sivas yolu güzergahındaki Dereli, Şebinkarahisar, Alucra ve Çamoluk ilçelerine sağlıklı şekilde ulaşım sağlanamazken, yağışın etkisini sürdürmesi, enerji nakil hatlarını da etkiledi. Giresun kent merkezinde sık sık elektrik kesintileri yaşandı.

MAHSUR KALAN 16 KİŞİ KURTARILDI

Yağışın kentin ana arterlerini sular altında bırakması nedeniyle şehir içi ulaşım felç oldu, sokaklarda büyük çukurlar ve çökmeler meydana geldi. Giresun Belediyesi itfaiye ekiplerinin dün gece ve bu sabah mahsur kalan toplam 16 kişiyi kurtardığı öğrenildi. Hasar tespit çalışmalarının birçok bölgeye ulaşılamadığı için henüz yapılamadığı belirtildi.

ÇEVRE BELEDİYELERDEN YARDIM İSTEDİ

Haberin Devamı

Giresun’un tarihinde böyle bir yıkım görmediğini belirten Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu ise, can kaybı olmamasının en büyük tesellileri olduğunu söyledi. Aksu, “Yüzlerce vidanjöre ve motopompa ihtiyacım var. Belediye santralleri kilitlendi. Yardım çığlıkları atılıyor. Malı mülkü, yolları bir kenara bıraktık, gücümüz yetmiyor artık. Cana zarar gelmemesi için uğraşıyoruz. Bu yağmurda insanın yapacağı, makinenin yapacağı bir şey yok. Ekiplerimiz çalışıyor. Tek amacımız can kaybı olmadan bu afeti atlatmak. Bundan sonrası yetkililere kalmış. Afet kapsamı alınacağı söylendi, inşallah alınır. Bu şehir kolay kolay onarılamayacak büyük bir yara aldı. Şu anda acil olarak vidanjöre ve motopompa ihtiyacımız var. Bütün işyerlerinin birinci katları su altına kalmış. Her ilden istiyoruz. Tüm belediye başkanlarından istiyoruz. Çok zor durumdayız” dedi.

BAŞBAKAN İKİ KEZ ARADI

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Dereli yolu üzerindeki merkeze bağlı Küçükköy’de heyelan nedeniyle bir bölümü zarar gören Selime ve Hamit Devrim çiftinin evinde incelemelerde bulundu ve vatandaşların sorunlarını dinledi. Barça Köyü’nde de incelemelerde bulunan Bakan Demir’e, Adalet Kara adlı kadın, “Sabaha kadar çığırdık, bir kepçe gelmedi” diye seslenerek gözyaşı döktü.

Selden en büyük zararı gören beldelerin başında gelen Duroğlu Beldesi’nde de vatandaşları dinleyen Bakan Demir, kontrollü geçiş sağlanmaya başlayan Giresun- Sivas karayoluyla ilgili bilgi de aldı.

Daha sonra kent merkezine gelen Demir, burada yaptığı açıklamada, “Son 60 yılın en büyük yağışı alındı. Dere sularının ulaşabileceği yerlerdeki yapılaşma nedeniyle bazı zayiat oldu. Başbakanımızı iki kez aradı bugün” dedi.

TEMMUZ'DA YAĞAN YAĞMUR 500 KİLOYU GEÇTİ

Tüm kurumların zararın giderilmesi için çalıştığını belirten Bakan Demir şöyle devam etti:

“Giresun’un afet bölgesi ilan edilmesiyle ilgili kararnameyi dün akşam imzaladım. Giresun, 7269 sayılı yasaya istinaden afet bölgesi. Tüm altyapılardaki belediyelerde zarar tespiti yapılıyor, bunların yenilerinin yapılması konusunda kaynak temin edilecektir. Bakanlık acil afet ödenek fonundan Giresun’a 700 bin lira, Başbakanlık’tan da 600 bin lira para geldi. Bundan sonrası için de her türlü yardımı yapacağız. Dün akşam yağmur yağdı, bugün buradayız. Herkes seferber oldu. Son 60 yılın en yoğun yağışı. Giresun’un yıllık ortalama yağışı miktarı bin 300 kilogramın altında. Ama bu yıl yalnızca Temmuz ayında yağan yağmur 500 kilogramı geçti. Küresel ısınma ile önümüzdeki yıllarda da buna benzer yağışları bölge alma noktasında. Bundan sonraki yıllarda meydana gelebilecek afetleri en az hasarla atlatma konusunda çalışmalarımızı yapacağız. Şu anda tahmini zarar çıkarmak doğru değil.”

KURUDUĞU FARZ EDİLEN DERE YATAKLARI

Demir, selde zararın artmasının Karadeniz Sahil Yolu’na bağlanmasını da eleştirerek, “Samsun’dan Sarp’a kadar baktığımızda proje hatası yok. Daha çok kırsal kesimde, özellikle kuruduğu farz edilen dere yataklarımızda su geldiğinde taşma noktalarına oluşturulan yapılaşmalarda hasar var. Dere yataklarımız çok dar, kolaylıkla taşma yapabiliyor. Buralardaki yapılaşmaya karşı önlem almak zorundayız. Can kaybımız yok çok şükür” diye konuştu.

MİMARLAR ODASI SAHİL YOLUNU SUÇLADI

Giresun Mimarlar Odası, yaşanan sel olayının doğal afet olmaktan çıktığını, yanlış tasarım kararlarıyla desteklenmiş yapay afete dönüştüğünü belirtti. Oda Başkanı Serdar Demirkan imzasıyla yapılan açıklamada, Şehirin önüne set çeken Karadeniz Sahil Yolu’nun yanlış uygulandığı, insanları maddi manevi zarara uğratan yol olduğu kaydedilerek şu görüşlere yer verildi:

“Gerek sivil toplum örgütleri, gerekse meslek odaları, sahil yolunun hem Giresun’un doğal yapısına uygun olmadığı, hem de şehrin denizle olan ilişkisini koparacağı konusunda pek çok görüş beyan etmişlerdir. Fakat bu görüşler sonucu değiştirmemiştir. Oysa ki bu yolu yapanların, Karadeniz’deki kentsel büyüme oranının yüzde 40 ile 45 arasında değiştiğini, yollar yapılırken su debisinin menfez kalınlıklarının hesaplanmasının gerektiğini, Karadeniz’deki yağış biçiminin çok ani ve hızlı bir biçimde ortaya çıktığını bilmesi, en azından ‘su akar yatağını bulur’ atasözünü dikkate alması gerekirdi. Sonuç hiçbir şey söylemeyi gerektirmeyecek şekilde aşikar. Su aktı ve yolunu buldu. Hızla bastıran yağış, hesaplanamayan debi, menfezlerin kaldırabileceği kapasiteyi aştı. Karayolunun önüne set çektiği şehir, yağışlar sonucu gelen suyun tahliyesine engel olunca yerleşim merkezlerini su bastı. Bilinmeliydi ki; sahile yakın dağlar sebebiyle yerleşimin kısıtlı bir alanda konuşlandığı Karadeniz kentleri, bu riskleri her daim taşımaktaydı. Artık yol, kentteki sosyal yaşamı yok eden yol olmaktan çıktı, insanları maddi manevi her türlü zarara uğratan bir yola dönüştü. Artık bu yolun yanlış uygulanmış bir yol olduğu ortadadır. Bu nedenle yolun durumu gözden geçirilmeli, ‘yapalım bitsin’ olarak ortaya konan ve Karadeniz halkına bir lütuf olarak dikte edilen yol olmaktan çıkarılarak, uzmanlar tarafından desteklenerek oluşturulmuş, Karadeniz bölgesinin doğasına ve halkın yaşam pratiğine uygun bir proje sunulmalıdır.”

Haberin Devamı

KARADENİZ SAHİL YOLU KENTLERİ MAHVETTİ

Karadeniz Sahil Yolu ile ilgili eleştirilerinin haklı çıkmasından büyük üzüntü duyduğunu da belirten Kerim Aksu, “Bu yol sadece koyları ve doğal güzellikleri değil şehirleri de mahvetti. 50 metre ilerde deniz var ve suyu aktaramıyoruz. Derelerin önüne setler yaptılar, yataklarını değiştirdiler. Böyle bir derenin akması mümkün değil. Bu yolu tekrar planlamak lazım. Tekrar gözden geçirmek lazım. Yağmurla yaşamayı Karadeniz halkının öğrenmesi, yağmura göre yapısının oluşumunu sağlaması lazım” diye konuştu.

Aksu, birçok mahalleye ulaşamadıklarını da ifade ederek, “Ancak yaya gidebiliyoruz. Hasar tespitini bıraktık. Yağmurun durmasını bekliyoruz. Şu anda sadece can kaybı olmasın istiyoruz. Hasarla şu anda işimiz yok. Can kaybı olabilecek bölgelere ekip gönderiyoruz. ‘Evimize su geldi’ gibi ihbarlara yapacak bir şeyimiz yok. Çünkü yağış devam ediyor” diyerek çaresizliğini dile getirdi.

Haberin Devamı

FINDIĞA ZARAR VERECEK

Bu arada, yaklaşık 1 hafta sonra hasat edilmeye başlanacak olan fındığın da aşırı yağışlardan etkilenebileceği belirtildi. Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, bir hafta önce meydana gelen sel felaketi sonrasında fındık arazilerinde hasar tesbiti için çalışma başlattıklarını belirterek, “Ancak daha bu çalışma bitmeden akşam yine benzer, hatta daha da büyük bir felaket yaşadık. Hasar tesbiti sonrasında fındığın gördüğü zararı belirlemeye çalışacağız. Ayrıca bu yıl fındık ürününde bakteriyel yanık görüldü. Şimdi korkumuz bunun yağışla yayılması” dedi. Akbaşlı, yeni fındık stratejisi kapsamında 750 kodunun üzerindeki fındıklıkların söküleceği yönündeki kararı da hatırlatarak, toprağı tutan fındığın sökülmesi halinde bölgede ileride yaşanabilecek sel felaketinin boyutunun çok daha büyük olabileceğine işaret etti.

ARACI TOPRAK ALTINDA KALDI

Bu arada selin en fazla etkilediği bölgelerden olan merkeze bağlı Duroğlu Beldesi’nde hayat adeta felç oldu. Duroğlu ve Aksu derelerinin taşması sonucu beldenin tüm sokakları sular altında kaldı. Karayolu ulaşıma kapanırken, suyun şiddetinin fazla olması nedeniyle yol açma çalışmasının da yapılamadığı belirtildi. Beldede yaşayan Rasim Aydın adlı vatandaşın evinin yanından geçen derenin taşıdığı toprak ve ağaçlar otomobilini tamamen çamur altında bıraktı. Otomobilinin sadece tavan kısmı görünen Rasim Aydın, “Gece aşırı yağış var diye bizi aradılar. Buraya geldiğimizde eve su girmesini son anda önledik ama otomobili kurtaramadık. Dere birden taştı ve otomobilin çamurun altında bıraktı” dedi.

GİRESUN AFET BÖLGESİ İLAN EDİLDİ

Giresun'da selden zarar gören yerlerde incelemelerde bulunan Bakan Demir, Bulancak Durağı mevkisinde basın mensupların yaptığı açıklamada, “Giresun, 7269 Sayılı yasaya istinaden, afet bölgesi ilan edildi” dedi.

Özellikle kırsal kesim ve belediyelerdeki tüm altyapı hasar tespitleri yapıldığını anlatan Bakan Demir, şunları söyledi: “Bunlara ilişkin hem bakanlığımız kaynaklarından, hem özellikle belediyelerle ilgili Maliye Bakanlığımızdan ödenekler talep ederek, söz konusu hasarların giderilmesi ve özellikle yenilerinin yapılmasına harcanacak. Acil ihtiyaçlar için Valiliğimize, Belediyemize bir miktar kaynak aktarılmıştır. Başbakanlıktan ve bakanlık Acil Ödenek Fonu'ndan Giresun'a 700 bin liraya yakın para intikal etti. Başbakanlıktan da 600 bin lira para geldi. Bunlar, vatandaşların iaşeleri, acil barınmaları, kurtarma çalışmalarında harcanacak olan paralar. Şu anda valimize ulaşmış durumda.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!