Göremeyenlere sesli kütüphane

Güncelleme Tarihi:

Göremeyenlere sesli kütüphane
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bakırköy Belediyesi'nin görme engelliler için kurduğu kütüphanede kasetten roman dinlemek de çalışıp lise bitirmek de mümkün.

Bakırköy Belediyesi, Özgürlük Meydanı'ndaki kültür merkezinde görme engelliler için bir kütüphane kurdu. 'Sesli kütüphane' adı verilen merkezde hikaye kitabından romana, ders kitabından ansiklopediye kadar bir kütüphanede bulunabilecek her çeşit yayın mevcut. Üç hafta önce kurulan merkez üyelik sistemiyle çalışıyor. İlk etapta kaydolanların sayısı 50'yi buldu. Yakında evlere de servis yapacak olan kütüphanenin sorumlusu, görme engelli bir genç olan Elif Yavuz.

Bakırköy Belediye Başkanı Ahmet Bahadırlı bu merkezi engellilere eğitimde fırsat eşitliği tanımak amacıyla kurduklarını söylüyor: ‘‘Kim iddia edebilir ki bir görme engelli, iyi bir matematik ya da fizik profesörü olamaz? Yaşam hakkı bir bütündür. Bu düsturdan yola çıkarak amacımız yakında bir de sesli-kulaklıklı bilgisayar servisi kurmak. Ama önce sırada 'gestuna' adını verdiğimiz işitme ve konuşma engelliler için bir merkez kurma projemiz var.’’

Proje küçük bir bütçeyle gerçekleştirildi. Arşiv, Beyazıt Kütüphanesi'nin katkılarıyla oluşturuldu. Sesli arşivin genişletilmesi amacıyla merkez kapsamında okuma-kayıt birimi oluşturması yolundaki çalışmalar sürüyor.

Neler olacak?

Bu kütüphane sayesinde birçok görme engelli artık edebi eserleri ya da haber yayınlarını takip edebilecek, farklı konularda bilgilenme fırsatına kavuşacak. Dahası, yakında kurulacak olan görme engelliler el sanatları atölyesi merkezden yararlananları üretimin içine çekecek. Kurulacak atölyede halen kültür merkezinde resimleri sergilenen görme engelli ressam Eşref Armağan ders verecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!