Adına doodle tasarımı yapılan Semiha Berksoy kimdir? İşte, Semiha Berksoy'un hayatına dair bilgiler

Güncelleme Tarihi:

Adına doodle tasarımı yapılan Semiha Berksoy kimdir İşte, Semiha Berksoyun hayatına dair bilgiler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2019 01:33

Ünlü arama motoru Google, bu kez Semiha Berksoy için doodle tasarımı hazırladı. Ana sayfalarında 'Semiha Berksoy'un 109. yaş günü' isimli doodle tasarımıyla karşılaşan kullanıcılar, ünlü sanatçıyla ilgili bilgilere tek bir tıkla ulaşabiliyor. Peki, Adına doodle tasarımı yapılan Semiha Berksoy kimdir? İşte, Semiha Berksoy'un hayatına dair bilgiler

Haberin Devamı

Türkiye'nin ilk kadın opera sanatçısı olarak tarihe geçen Semiha Berksoy, 1934 yılında rol aldığı 'Özsoy' operası ile dikkatleri üzerine çekmiş ve Atatürk tarafından Avrupa'ya gönderilmiştir. Orada opera sahnesine çıkan ilk kadın sanatçı unvanını elde eden Semiha Berksoy, bu alanın yanı sıra ressamlığa da gönül verdi. İşte, 2004 yılında kaybettiğimiz Semiha Berksoy'un hayatına dair bazı bilgiler

Özgün ve üretken yapısıyla tanınan, her zaman sanatın izinde olmayı seçen ve hiç yorulmayan, ilklerle adı anılan Semiha Berksoy, 2004 yılında, 94 yaşındayken hayatını kaybetti.

SEMİHA BERKSOY'UN HAYATI

Adına doodle tasarımı yapılan Semiha Berksoy kimdir İşte, Semiha Berksoyun hayatına dair bilgiler

Semiha Berksoy, 1910 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İstanbul Konservatuarı'nda ve Güzel Sanatlar Akademisi Namık İsmail Atölyesi Resim ve Tiyatro Okulu'nda eğitim almıştır. Daha sonra devlet bursu ile Almanya'da Berlin Devlet Yüksek Müzik Akademisi Opera Bölümü'nde eğitim almış ve birinci olarak bitirmiştir.

Haberin Devamı

Opera kariyerine 1934'te başlamış olan Semiha Berksoy Türkiye, Almanya ve Portekiz'de sahneye çıkmıştır. 1939'da Richard Strauss'un Ariadne Auf Naxos isimli operasındaki Ariadne rolü ile Avrupa'da sahne alan ilk Türk opera sanatçısı olmuştur. 1940'ta Türkiye'ye dönen Semiha Berksoy, Carl Ebert'in rejiliğinde Tosca ve Madame Butterfly operalarında oynamıştır. Ayrıca Deli Dolu ve Lüküs Hayat operetlerinde de görev almıştır.

1998'de Devlet Sanatçısı unvanı almıştır. 1999'da New York Lincoln Center'da Robert Wilson'ın The Days Before: Death, Destruction and Detroit III isimli operasında opera söylemiştir. 15 Ağustos 2004'te 94 yaşında ölmüştür, bir gün sonra İstanbul'da toprağa verilmiştir.

BAKMADAN GEÇME!