Gömülü bulunan varillerdeki kokudan, 5 işçi zehirlendi

Güncelleme Tarihi:

Gömülü bulunan varillerdeki kokudan, 5 işçi zehirlendi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2007 12:11

KONYA’nın Karatay İlçesi’ndeki çöplük alanda hafriyat çalışması yapan işçiler, gömülü halde buldukları varilden çıkan kimyasal maddeden zehirlendikleri şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ekiplerinin bölgede yaptığı çalışmada, birbirlerine yakın aralıklarla 3 boş varilin preslenip gömüldüğü saptandı. Karatay Kaymakamı Hakan Güvençer, “Variller boş olarak preslenmeden önce içinde kimyasal atık buluduğu açık. Bu nedenle varillerin içinden ve kenarından aldığımız toprak numunelerini inceleyeceğiz. Şu anda bu kimyasalın çok tehlikeli olmadığı anlaşılıyor” dedi.

Haberin Devamı

Merkez Karatay İlçesi Aslım Çöplüğü yakınlarından Büsan Sanayi Sitesi’nde bulunan şantiyeye toprak yükleyen işçiler Hasan Parçacı (22), amcasının oğlu Mehmet Parçacı (24), Ramazan Olgun (39), Mehmet İncek (36) ve Musa Dinç (31), dün saat 21.00 sıralarında çöplük sahasının yüzeyine yakın, gömülü halde bir varil olduğunu farketti. Varilden gelen kötü kokunun ne olduğunu anlamaya çalışan işçiler, toprağı kazmaya başladı. Ancak bir süre sonra baş dönmesi, mide bulantısı görülen işçiler zehirlendikleri şüphesiyle Konya Numune Hastanesi’ne geldi. Acil Servis’te yapılan ilk muayenede işçilerin kokuya bağlı olarak zehirlendikleri belirlendi. Hastane yetkilileri durumu Konya İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne bildirdi.

MASKE TAKILARAK KAZI

Dün saat 23.00 sıralarında bölgeye giderek inceleme yapan ekipler, alanda radyasyon olmadığını saptadı. Sabah erken saatlerde yeniden çöplük alana gelen Çevre ve Orman Müdürlüğü ekipleri, polislerin çevre güvenliği almasının ardından bölgede kazı yaptı. Kimyasal zehirlenmeye karşı özel kıyafet giyen ekipler, bölgedeki iki ayrı noktada preslenmiş halde 3 varil bulunduğunu belirledi. Variller kısa sürede kepçelerle çıkartıldı. Varillerin çıkarılması sırasında yoğun koku nedeniyle çevrede bulunanlara maske dağıtılırken, sağlık ekibinin de hazır bekletilmesi dikkat çekti.

Haberin Devamı

TOPRAK NUMUNELERİ İNCELENECEK

Karatay Kaymakamı Hakan Güvençer, çalışmanın sona ermesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada varillerin boş olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Birinci kazı alanında 1, ikinci kazı alanında ise 2 boş preslenmiş varil bulduk. İlk tespitte varillerde herhangi bir kimyasal atığa rastlanmadı. Variller boş olarak preslenmeden önce içinde kimyasal atık buluduğu açık. Bu nedenle varillerin içinden ve kenarından aldığımız toprak numuneleri incelenecek. İncelemenin ardından kimyasalın ne olduğu anlaşılacak. Şu anda bu kimyasalın çok tehlikeli olmadığı anlaşılıyor. Konuyla ilgili idari ve adli soruşturma yapılıyor.”
Zehirlenen işçilerin ise hastanedeki tedavilerinin ardından taburcu edildikleri bildirildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!