'Gölge Mossad'dan Suriye'yle ilgili çarpıcı iddia

Güncelleme Tarihi:

Gölge Mossaddan Suriyeyle ilgili çarpıcı iddia
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2011 11:23

Dünyanın önde gelen Batılı haber ajanslarında, son günlerde, Suriye’nin Hama şehrinde Esad hükümetine bağlı güçlerin vatandaşlar üzerindeki baskısını artırdığı, hatta askerlerin ev basıp kent sakinlerini taradığı yönündeki haberler artarken, Mossad’a yakınlığıyla bilinen DEBKAfile haber sitesi ilginç bir iddia ortaya attı.

Haberin Devamı

DEBKAfile’ın Washington ve Ortadoğu’daki kaynaklarına dayandırılan haberde, ABD, İngiltere, Fransa ve Türkiye’nin, Beşar Esad’ın akrabaları ile siyasi ve askeri danışmanlarından oluşan destek yollarını tıkayıp, bu kişilerin yerine “ılımlı muhalif” figürlerin getirilmesi, bununla birlikte Esad’ın başkanlık görevine devam etmesinin sağlanması adına bir plan hazırladığı öne sürüldü.

 

Suriye Devlet Başkanı’nın da bu plana destek verdiği ifade edilen haberde, “Esad, ABD ve Türkiye’nin ortaya attığı hayatta kalma planını gerçekleştirebilmek için Hama’daki sıkı önlemleri erteledi” denildi.

 

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta yabancı basın kuruluşları için çalışan muhabirlerin Suriye’ye girmesine ve Şam’dan haber geçmesine hatta muhalefet figürleriyle röportaj yapmasına bile izin verildiği hatırlatılan haberde, Batılı arabuluculuların da rakiplerle ve isyancıların temsilcileriyle bir “ulusal diyalog” mekanizması kurmasına fırsat tanındığı belirtildi.

 

SURİYE'NİN AYRICALIKLI YERİNİ DE ORTAYA KOYDU

DEBKAfile’ın haberinde “bütün bunların Esad’ın protestoları kademeli olarak bastırma ve demokratik reform sürecine başlama konusundaki hevesini ortaya koyduğu” ifade edildi.

 

Bu hamlenin aynı zamanda Esad’ın ABD nezdindeki ayrıcalıklı konumunun da bir işareti olduğu dile getirilen haberde, “ABD Başkanı Barack Obama ve diğer ABD’li yetkililer, binlerce can kaybına rağmen, Mısır, Libya ve Tunuslu liderlerin aksine, hiçbir zaman Esad’ın gitmesi gerektiğini söylemedi” denildi.

 

Bu politikanın ilk kez ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon’un, 1 Temmuz tarihinde CNN’e verdiği röportajda kamuoyuyla paylaşıldığı belirtilen haberde, “beklentilere karşın DEBKAfile’ın askeri kaynakların bu kadar iyimser olmadığına” dikkat çekildi.

Haberin Devamı

 

“Her iki tarafta da geçerli güvensizlik hali, bu amacın gerçekleştirilmesi yolunda önemli bir engel yaratıyor. Washington, Londra, Paris ve Ankara henüz başlamayan ulusal diyalogun Esad’ı göstericiler üzerine tanklar ve gerçek mermiler göndermekten alıkoyacağı konusunda şüphe duyuyor” denilen haberde, Şam hükümetinin de Batı’nın diplomasiyi kullanarak Türkiye’nin gerçekleştireceği bir ABD destekli askeri operasyon karşısında Suriye’yi hazırlıksız yakalamak istediğinden endişe ettiği belirtildi.

 

İRANLI DANIŞMANLAR ESAD'I UYARIYOR

Haberde İranlı askeri ve istihbarat danışmanlarının Esad’ı Türkiye’nin tampon bölgesinin sadece sınırdaki Suriyelilere yardım etmek için orada bulunmadığı konusunda uyardığı da öne sürüldü. Buna göre, bölge muhalefet adına konuştuğunu iddia eden Suriyeli politikacılar için bir karargah haline gelecek ve Bingazi’dekine benzer bir hükümet karşıtı geçiş yönetimi kurulacak. Dahası, İranlı danışmanlar ABD ve Türkiye’nin Libya’dan çıkarılan dersleri Kuzey Suriye’de de uygulayacağı konusunda uyarıda bulunuyor.

Haberin Devamı

 

DEBKAfile kaynakları, ne Washington’un ne de Ankara’nın Suriye planlarının önüne çıkacak yeni bir engele hazır olmadığını söylerken, Suriye liderinin Hama’ya büyük sayılarla asker göndermesine rağmen, askerlerin şehir merkezine girmemesinin emredildiği belirtildi.

 

“Esad’ın askerlerin harekete geçmesi durumunda, diyalog ihtimalinin sona ereceğini de bildiği” ifade edilen haberde, bütün gözlerin Cuma günü başta Halep olmak üzere Suriye’nin önemli şehirlerinde düzenlenecek protestolarda olduğu da hatırlatıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!