Göktaşı tehdidi

Güncelleme Tarihi:

Göktaşı tehdidi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

Atlas Okyanusu'na düşecek bir göktaşının New York kentinin yok olmasına yol açacağı bildirildi. Los Alamos Dağı'ndaki laboratuvarda bilgisayarla yapılan deneyler, göktaşının yaratacağı ve ‘‘tsunami’’ adı verilen dev dalgaların kenti yutacağını ortaya koydu.

Kentin bulunduğu noktadan 2700 kilometre uzakta denize düşecek bir göktaşı, 104 katlı Empire State Building'den daha yüksek dalgalar oluşturacak ve bu dalgalar, okyanusun iki kıyısına doğru jet hızıyla yol alacak. Dalgaların deprem, yanardağ patlaması ya da sellerden çok daha yıkıcı olacağı saptandı. Göktaşının yaratacağı dalgalar yüzünden, İrlanda, Fransa, Portekiz ve İspanya'nın kıyı şeritlerinin de yerle bir olacağı belirtildi.

Uzmanlar, göktaşlarının dünyayı ne kadar tehdit ettiğini belirlemeye çalışıyorlar. Uzmanların verdikleri bilgiye göre, büyük göktaşları, dünyaya 10 milyon yılda bir düşüyor. 400 metre çapındaki bir göktaşının okyanusa düşmesi, New York ile Avrupa kıtasının Atlas Okyanusu'na kıyısı olan ülkeleri etkileyecek dev dalgaların oluşması için yeterli sayılıyor. Bundan iki misli büyük bir göktaşı, 65 milyon yıl önce Meksika'ya düşmüş ve bir teoriye göre, dinozorların soyunun tükenmesine yol açmıştı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!