Gökçek'in 10 yıl hapsi isteniyor

Güncelleme Tarihi:

Gökçekin 10 yıl hapsi isteniyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 1998 00:00

Haberin Devamı

FP'li Melih Gökçek ve belediyeden 35 kişi hakkında ‘‘İhaleye fesat karıştırmak’’tan fezleke düzenlendi. İçişleri Bakanlığı fezlekesine Ankara İl İdare Kurulu ‘‘yargılansın’’ kararı verirse Gökçek ve adamları 10 yıl hapis istemiyle yargılanacaklar.

Ankara'nın FP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek hakkında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın fezlekesinden sonra ikinci şok da İçişleri Bakanlığı'ndan geldi.

İçişleri Bakanlığı müfettişleri, Ankara Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı'nca 1994 ve 1995 yıllarında yapılan 90 adet ihaleye fesat karıştırıldığını belirledi. Bakanlık bunun üzerine, ihaleyi gerçekleştiren Melih Gökçek, Büyükşehir Belediye Encümeni Üyeleri ve Emanet Komisyonu Başkan ve üyelerinin aralarında bulunduğu toplam 35 kişi hakkında ‘İhaleye fesat karıştırmak’ suçundan 10 yıla kadar hapisle yargılanabilmeleri için ‘Lüzum’u muhakeme kararı verilmesini' talep etti. Bu amaçla hazırlanan fezleke İçişleri Bakanlığı tarafından Ankara Valiliği'ne gönderildi.

Fezlekede yer alan tespitlere göre, 1994-95 yıllarında açılan 70 milyar lira değerindeki 90 adet ihaleyi kazanan firmaların ‘Teklif mektuplarının aynı kişilerin eli ürünü olduğu’ ve ‘Mektuplardaki imzalarda da benzerlikler bulunduğu’ ortaya çıktı.

GELİR,YALNIZCA İHALELERDEN

İhaleleri kazanan Muraş Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. Kevser Proje İnş. Ltd.Şti. Furkan Planlama, Tayfur Proje Ltd.Şti., Teknikel İnş.Lmt.Şti., Çakıroğulları Ltd.Şti. ve Feza Teknik A.Ş.'nin sahibi ve yöneticilerinin aynı zamanda Muradiye Vakfı'nın kurucusu ve mütevelli heyet üyesi oldukları tesbit edildi.

İçişleri müfettişleri, bu şirketlerin 1995 ile 1997 yılları arasında, kârlarının çok üzerindeki miktarları Muradiye Kalkınma Vakfı'na bağışladığını da ortaya çıkardı. İhaleleri kazanan şirketlerin çoğunun gelirlerinin sadece belediye ihalelerinden olduğu belirlendi.

Araştırmada, Gökçek'ten ihale kazanan şirketlerin, evrak ve paralarının aynı kasada muhafaza edildiği, Muradiye Vakfı'nın binasında ikamet ettikleri de ortaya çıktı.

Fezlekede yer alan bilgilere göre, ihalelere katılan şirketlerin sadece paravan oldukları ve ihalelere katılım sayısını artırmaktan başka bir işlevi bulunmadığı değerlendirildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!