Göğsümüzü kabartan güzellik

Güncelleme Tarihi:

Göğsümüzü kabartan güzellik
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2008 11:17

İNGİLİZ The Times gazetesinin, altı aylık bir araştırmanın sonucunda Caretta Caretta kaplumbağalarının yumurtalarını bıraktığı, doğa harikası Muğla'nın Ortaca İlçesi Dalyan Beldesi'ndeki İztuzu Plajı'nı ‘Avrupa'nın En İyi Açık Alanı’ olarak seçmesi, yörede sevinçle karşılandı. Turizmciler, yetkililer ve çevreciler, değerlendirmenin göğüslerini kabarttığını belirterek, İztuzu ve civarındaki tatil merkezlerinin tanıtımına büyük katkı sağlayacağına da dikkat çekti.

Haberin Devamı

The Times, dün internet sitesinde, altı aylık bir araştırmanın sonucunda, İztuzu Plajı'nı, okuyucuları tarafından önerilen 200 yer arasında seçilen 24 finalisti ziyaret eden jürinin ‘Avrupa'nın En İyi Açık Alanı’ seçtiğini duyurdu.

Sitede, Annie Gatti'nin imzasını taşıyan ‘Green Spaces: Dalyan, Turkey’ (Yeşil Boşluk: Dalyan, Türkiye) başlıklı değerlendirme yayınlandı. Gatti, İztuzu ve civarı hakkında bilgiler de verdiği üç sayfalık değerlendirmesinde, “İztuzu Plajı Akdeniz'de ender rastlanan bir yer. Çam ağaçlarıyla kaplı bir dağdan nehir ağzına uzanan, bir tek ev, dükkan veya otelin görünmediği 4.5 kilometrelik altın kum” sözlerini kullandı. Gündüz insanların yüzdüğü, yürüdüğü ya da güneşlendiği plajın gece yüzlerce kaplumbağayı ağırladığına dikkat çekti. Günübirlik turistlerin gösterdiği büyük ilgiye rağmen kaplumbağaları koruma çalışmalarının sonuç verdiğini vurgularken, Pamukkale Üniversitesi'nin bir ekibi tarafından yürütülen 21 yıllık izleme programının, kaplumbağalarının sayısının istikrarlı olduğunu, yuvaların sayısında ise, az da olsa artış sağlandığını kaydetti.

Haberin Devamı

ORTAK ÇALIŞMANIN ÜRÜNÜ

Bakanlar kurulu kararıyla, 12 Haziran 1988'de ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ ilan edilen, bir tarafı Dalyan kanalındaki tatlı, diğer tarafı ise Akdeniz'in tuzlu suyuyla çevrili İztuzu'na verilen bu sıfat, kısa sürede yankı buldu.


Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇKK) Başkanı Önder Kıraç, değerlendirmenin göğüslerini kabarttığını belirterek, yıllardır çalışmalarına destek veren doğaseverlere teşekkür etti. Kıraç, “İngiliz gazetesinin göğsümüzü kabartan haberi, tesadüfü değildir. 1988'den bu yana kurumumuzun koruma stratejileri, yerel yönetimler ile tüm doğaseverlerin aktif katılımıyla ortaya çıkan planlama çalışmaları ve yatırımları sonucunda, İztuzu Sahili, hem Caretta Carettaların üreme merkezi, hem de bölgeye gelen insanların belirli saatler içinde kullanabileceği, koruma ve kullanma prensiplerinin en iyi şekilde uygulandığı bir ziyaret alanı haline gelmiştir. Bilimsel araştırmaların sonuçlarında önerilen tüm koruma tedbirlerinin hassasiyetle uygulandığı, sürekli ve düzenli olarak yürütülen izleme projelerimiz ile bölgenin hassas dengesi korunarak kullanılmaya devam edilmektedir, devam da edilecektir” dedi.

Haberin Devamı

Dalyan Belediye Başkan Vekili Polat Ertuğrul da İztuzu'nu korumaya devam edecekleri sözünü vererek, “Avrupa'nın en iyi açık alanı ilan edilmek, çok sevindirici bir haber. ÖÇKK, halkımız ve biz yerel yöneticiler bu işi birlikte başardık. Bizler bu güne kadar bu güzelliği koruduk. Bu güzelliği bizden sonra gelecek kuşaklara da aynı şekilde bırakmak için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

TANITIMA DA KATKI SAĞLAYACAK

Dalaman, Ortaca, Köyceğiz, Ula, Marmaris ve Datça'daki 435 konaklama tesisini çatısı altında toplayan Güney Ege Otelciler Birliği Başkanı İlhan Açıkgöz, Times'ta yayınlanan kararın tanıtıma da katkı sağlayacağını savunarak şöyle konuştu:
“Karar, sadece Dalyan değil tüm yörenin hatta Türkiye'nin tanıtımına katkı sağlayacaktır. Çünkü, her yıl yüz binlerce turist, başta Marmaris olmak üzere çevredeki tatil merkezlerinden İztuzu'na da uğrayan turlara katılıyor. Bu güzelliği görmek isteyenler, çevredeki yerleşim merkezlerine gelip konaklamak zorunda. The Times gibi dünyaca tanınan etkinliği kabul edilen bir gazetede yöremizin, güzel bir sıfatla taçlandırılarak, geniş yer bulması, önemli bir tanıtım imkanı da sağlamıştır. Bu güzelliği, doğallığı koruyan herkese şükran borçluyuz.”

Haberin Devamı

Dalyan'daki ‘Kano’ isimli butik oteli işleten Tolga Savacı da, Times'ta yayınlanan kararın tanıtıma katkı sağlayacağını savundu, “Karar, sadece Dalyan değil tüm yörenin hatta Türkiye'nin tanıtımına katkı sağlayacaktır. Bu güzelliği, doğallığı koruyan herkese şükran borçluyuz” diye konuştu. Savacı, “Bakın, İngilizler bizim güzelliklerimizin nasıl farkında. İztuzu gibi Türkiye'nin bütün güzelliklerine sahip çıkmalıyız” diyerek, her kesimi, doğaya sahip çıkmaya çağırdı.

Dalyan Doğa Sporları ve Çevre Koruma Derneği (DOSÇEV) Başkan Yardımcısı turizmci Özay Akdoğan da duygularını şu sözlerle dile getirdi:
“Bizler, yıllardır Dalayanımız'ı ve İztuzu kumsalımızı, korumanın yanı sıra, hem ülkemizde hem de uluslararası arenada tanıtmak için de çok çaba sarf ettik. Bence bu seçim bizim çabalarımız kadar olumlu sonuç doğuracaktır.”

Haberin Devamı

İNGİLİZLERİN SEVGİLİSİ

Bir başka İngiliz gazetesi ‘The Independent’ da Haziran 2006'da, İztuzu kumsalına, ‘En İyi 10 Kumsal’ sıralamasında yer vermişti. Gazete, 6'ncı sırada gösterdiği İztuzu'nun doğal özelliklerine değinirken, kumsalın tatlı su ile deniz suyu arasında uzandığına dikkati çekmiş ve bölgeyi ziyaret edenlerin tercihlerine göre tatlı veya tuzlu suda yüzme olanağı bulunduğunu belirtmişti.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!