Göbek kordonu kanı yurtdışında donduruluyor

Güncelleme Tarihi:

Göbek kordonu kanı yurtdışında donduruluyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2002 01:53

Bebeklerin göbek kordonu kanı, yurtdışındaki kordon kanı bankalarına gönderilerek donduruluyor. Bu işlemin amacı, hem bebekte hem de dokuların tutması halinde kardeşlerinde çıkabilecek bazı hastalıkların tedavisi. Başta lösemi gibi bazı kan hastalıkları olmak üzere 45'in üzerinde hastalığın tedavisinde göbek kordonundaki kök hücrelere başvuruluyor.

TÜRKİYE'de bazı aileler, kök hücreler açısından zengin olan göbek kordon kanını yurtdışındaki kordon kanı bankalarına göndererek donduruyorlar. Kök hücreleri ayrıştırılan ve dondurularak saklanan kordon kanı, ileri yıllarda kordonun sahibi çocuk veya dokusu uyan kardeşinin bazı hastalıklarında tedavi amaçlı kullanılabiliyor.

Şimdilik talasemi, lösemi gibi bazı kan hastalıkları, bazı kas ve karaciğer hastalıkları olmak üzere 45'in üzerinde hastalığın tedavisinde kök hücrelere başvuruluyor. Yakın bir gelecekte kök hücrelerle Parkinson, Alzheimer, diyabet gibi hastalıkların da tedavi edilebileceği umut ediliyor. İkinci çocuğunun kordon kanını ABD'ye gönderen Sırkal Demirseren, ‘‘Bir oğlum daha var. Bir çocuğum da yolda. Kordon kanını dondurmak, ilerde çocuklarımda olabilecek hastalıklara karşı bana güven veriyor’’ dedi.

ORGAN ÜRETİLEBİLİR

Jinemed Kadın Sağlığı Merkezi Direktörü Prof. Dr. Teksen Çamlıbel, kordon kanının doğum sırasında toplandığını belirterek, bilimin hızla ilerlediğini ve önümüzdeki yıllarda çok sayıda hastalığın kök hücrelerle tedavi edilebileceğini söyledi. Çamlıbel'e göre, ileride kişilerin kök hücrelerinin klonlanması halinde, kişiler kendi dokularını üretme ve depoloma hakkına bile sahip olabilecekler. Prof. Dr. Çamlıbel şunları anlattı: ‘‘Kordon kanı, hem bebekte hem de dokuların tutması halinde kardeşlerinde çıkabilecek bazı hastalıkların tedavisine yönelik kullanılabiliyor. Göbek kordon kanından alınan kök hücrelerin saklanması halinde ailelerin örneğin lösemi hastası çocuklarına ilik nakli yapılabilmesi için kardeş doğurması gerekmeyecek.’’ Prof. Dr. Çamlıbel kök hücrelerin kas, sinir, deri, kalp ve beyin hücrelerine dönüştürülmesinin de başarıldığını söyledi.

ZENGİN BİR KAYNAK

Aynı merkezden çocuk hastalıkları uzmanı Dr. Demet Ilıkkan, göbek kordonu kanının, zengin bir kaynak olduğunun anlaşılması üzerine 1988'den beri tedavi amaçlı kullanılmaya başlandığını ve 1991'den beri de saklanabildiğini söyledi. Kök hücreler, kordon kanına yapılan testler bittikten sonra santrifüj yöntemiyle ayrıştırılıyor. Kordon kanının tekniğine uygun toplanması çok önemli. Çünkü kordon kanından yeterli kök hücre elde edilememesi riski bulunuyor. Kök hücre tedavisine ihtiyaç duyulması halinde, doku uyumu gibi bir sorun bulunmuyor. Kardeşin dokusuna uyum göstermesi ihtimali de yüksek oluyor.

Doğumdan 4 gün önce kordon kanını saklamaya karar verdiğini anlatan Sırkal Demirseren, ABD'de Viacord Kordon Bankası ile temasa geçtiğini ve hemen işlemlerin başladığını belirtti. İki yakınını kanserden kaybeden Demirseren, ‘‘Demek ki ailede genetik bir yatkınlık var. Kordon kanını dondurma fikri, hazırlıklı olma duygusu kazandırdı. Üçüncü çocuğum geliyor. Bütün çocuklarım için bir şans. İçim rahat’’ dedi.


Kaça mal oluyor


Göbek kordonu kanı ABD ya da Belçika'daki merkezlere gönderiliyor. ABD'deki kordon kanı bankasına ilk 3 yıl için 2 bin dolar (yaklaşık 3.5 milyar lira) ve 3 yıldan sonra her yıl için 90 dolar (yaklaşık 155 milyon lira) ödeniyor.

Belçika'daki merkezler ise 20 yıl için yaklaşık bin 500 dolar (yaklaşık 2.5 milyar lira) talep ediyor. Kordon kanı bankalarıyla karşılıklı kontrat imzalanıyor. Banka, materyalin sahibi reşit olana kadar, ebeveynleri dışında kimseye vermeyeceğini, yazılı izinleri olmaksızın doku tiplemesi yapmayacağını yazılı olarak taahhüt ediyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!