Gizli buluşma

Güncelleme Tarihi:

Gizli buluşma
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Meclis Genel Kurul inşaatı yolsuzluğunda suçlu bulunan Mustafa Kalemli, skandala karışan MESA'nın ortaklarından Kamil Akıncı ile gizlice buluştu. Kalemli, Akıncı'nın MESA adına, Meclis Araştırma Komisyonu'na sunulmak üzere hazırladığı savunmayı inceleyip, bazı düzeltmeler yaptı.

TBMM Genel Kurul inşaatı yolsuzluğunda, Araştırma Komisyonu'nca suçlu bulunan Meclis eski Başkanı ANAP Kütahya Milletvekili Mustafa Kalemli, önceki akşam suçlanan şirket MESA ile gizlice temas kurdu. Meclis işini yapan MESA'dan 25 milyar liralık ev alma girişiminde bulunarak skandal yaratan Kalemli'nin, savunma için MESA'ya yardım ettiği öğrenildi. Kalemli önceki akşam Meclis'ten ayrıldıktan sonra MESA'nın ortaklarından olan ve aynı zamanda bu şirketin hukuk müşavirliğini yapan Avukat Kamil Akıncı'nın Ankara Kızılay Adem Yavuz Sokak 8 numarada bulunan bürosuna gitti. Kalemli'nin burada, Akıncı'nın, MESA adına Meclis Komisyonu'na sunulmak üzere hazırladığı savunmayı inceleyip bazı düzeltmeler yaptığı öğrenildi. Kalemli, Hürriyet'in sorusu üzerine görüşmeyi yalanlamazken, ‘‘Siz beni mi takip ediyorsunuz? Ben TC vatandaşı olarak birisiyle görüşmek için sizden izin mi alacağım? Ben görüşmüş de olabilirim, görüşmemiş de olabilirim. Konuşmak istemiyorum’’ dedi.

BENİ KALEMLİ ARADI...

Akıncı ise görüşmeyi doğrulayarak, Hürriyet'e şöyle dedi: ‘‘Biz, yeminli mali müşavirlere MESA'nın bu işte sadece yüzde 23.5 oranında kar yaptığını, fahiş para kazanmadığını belirten bir rapor hazırlattık. Bir de müellifin verdiği keşif analizlerinin sağlıklı olmadığını gösteren ikinci bir yazı hazırladık. Sayın Kalemli, Komisyon'a verilmek üzere bizim yaptığımız bu hazırlıkları duymuş. Beni arayarak görmek istediğini söyledi. Ben de büroma gelirse görebileceğini söyledim. Geldi ve birlikte inceledik. Kendisine de bu yazıların birer örneğini verdim. İnşaat konusunu kendisi ve MESA açısından birlikte değerlendirdik. Daha sonra bu yazıları Komisyon Başkanı Ahmet Piriştina'ya gönderdim.’’ Akıncı, Meclis Komisyonu tarafından hazırlanan raporda ‘ihalenin usulsüz olduğu’ ve Kalemli'nin suçlandığı hatırlatılınca da, ‘‘Komisyon'un hukuki bir misyonu olmamasına rağmen İhale Yasası'nın 89'uncu maddesini değerlendirmesi yanlıştır. Bunun nesine savunma yapayım’’ diye tepki gösterdi.

İHALE DEĞİL, İKRAM

Öte yandan, Emlak Bankası Teftiş Kurulu raporunda, ihalenin Emlak Konut'ta planlı ve kasıtlı bir usulsüzlükle MESA-Nurol'a verildiği belirlendi. Raporda, Yeterlik Belgesi Komisyonu toplanmadan, toplandı gibi işlem yapıldığı ve ihale komisyonunun aktif görev yapmadığı, inisiyatifi Genel Müdür Cihan Sakarya'ya bıraktığı belirtiliyor. İhalenin hiçbir ihale koşulu olmadan ve rekabet oluşturulup pazarlık yapılmadan MESA-Nurol ortaklığına verildiği görüşüne yer veriliyor. Rapora göre, toplantı yapmadığı belirlenen Yeterlik Belgesi Komisyonu'nun, toplantı yapmış gibi 15 Ağustos 1996 tarihli ve Emlak Konut Yönetim Kurulu'na hitaben yazdığı önergesi şöyle: ‘‘İhaleye davet edilmesi düşünülen firmalarla, bu firmalarla çalışacak taşeronların genel müdürlüğümüzün 159 sayılı oluru ile teşkil edilen Yeterlik Belgesi Komisyonu tarafından, şirketimiz Alım Satım Yapım ve Hizmet İhaleleri Yönetmeliğinin 31. maddesi esaslarınca tesbit edilmesi kararlaştırılmış olup, bu bağlamda şirketimiz ve banka portföyünde yer alan ve ihaleye davet edilmesi düşünülen firmaları (MESA, Sutek, Ceylan, Nurol, Yüksel, Akfen ve Tepe firmaları) tensip ve talimatlarınıza arz ederiz.’’

UYGUNLUK ARAŞTIRILMADI

Bu sözde önerge üzerine toplanan ihale komisyonu, 7 firmadan gelen tekliflerin uygunluğunu araştırmadan sadece bir sekreter gibi tekliflerin aritmetik olarak doğru olup olmadığını kontrol ederek, 7 Ekim 1996 tarihinde komisyon raporuyla Genel Müdür Cihan Sakarya'ya gönderdi. Sakarya da bu teklifleri uzmanlara incelettirmeden, işin MESA-Nurol'a verilmesini öngören bir önergeyi, uygun görüşle Emlak Konut Yönetim Kurulu'na gönderdi. Yönetim Kurulu da iki gün sonra 10 Ekim 1996'da bu önergeyi kabul ederek, işi MESA-Nurol'a verdi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!