Girişimci kadınlara KAGİDER desteği

Güncelleme Tarihi:

Girişimci kadınlara KAGİDER desteği
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2003 20:33

Türkiye'de işgücüne katılan yaklaşık üç milyon kadının yalnızca binde yedisi girişimci. İşverenlerin yalenızca yüzde 3.4'ü kadınlardan oluşuyor. Kadın Girişimciler Derneği Meltem Kurtsan, derneğin birinci kuruluş yıldönümü nedeniyle yapılan toplantıda girişimci kadınların en büyük sorununun finansman olduğunu söyledi.

Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Meltem Kurtsan, Türkiye'deki kadınların işgücüne katılım oranının yüzde 26 olduğunu belirterek, ‘‘Kadınların girişimci olmamasının en önemli nedeni finansman eksikliği‘‘ dedi.

Kurtsan, 37 iş kadını tarafından kurulan KAGİDER'in birinci yılı nedeniyle Hilton Oteli'nde düzenlenen basın toplantısında konuştu. TÜSİAD, Dünya Bankası, ODTÜ ve OECD kaynaklarındaki bilgilere göre, yüzde 26 olan kadınların işgücüne katılımının, yüzde 51'inin tarım sektöründe ücretsiz aile işçisi olduğunu söyledi:

‘‘Geriye kalan işgücüne katılan iki-üç milyon kadın kalıyor. Bunların yalnızca yüzde 0.7'si girişimci. İşverenlerin sadece yüzde 3.4'ü kadın.’’ Kadınlar için girişimci olmanın faydasının yalnızca ekonomik güç kazanmak ile sınırlı olmadığını vurgulayarak, şunları söyledi:

‘‘Kadınların girişimci olamamasının en önemli nedeni finansman eksikliği. Bu durum finansman kaynaklarının olmamasından değil, kadınların bunlara ulaşamamasından kaynaklanıyor. Bankalar teminat istiyor. Ayrıca kadınların eğitime ve bilgiye erişme fırsatlarından faydalanamamaları, onların finansman kaynaklarına ulaşmasına engel oluyor.‘‘

Kurtsan, 2000 yılında yapılan bir araştırmaya göre, girişimci kadınların yüzde 58'inin kişisel kaynaklarını kullandığının, yüzde 26'sının eşinden ve yüzde 16'sının da akrabalarından finansman bulduğunu dile getirdi.

Girişimci kadınların yalnızca yüzde 47'sinin banka hesabı bulunduğunu belirten Kurtsan, kadın girişimcileri desteklemek için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

‘‘Öncelikle kadın girişimciliği üstüne ulusal istatistiki ve niteliksel veri toplanmalı. Kadınların bilgiye, eğitime ulaşımı artırılmalı. Toplumda kadın-erkek eşitliğini pekiştirmek üzere yasal ve toplumsal önlemler alınmalı. Uygun ücretli kreş ve yaşlı bakımevleri açılmalı ve yaygınlaştırılmalı. Kadınlara yönelik yerel-kurumsal danışmanlık hizmetleri oluşturulmalı. Kadın girişimciliğini ve genel olarak girişimciliği desteklemek üzere kurumlar oluşturulmalı ve bu kurumlar birbirleriyle ilişkilendirilmeli.‘‘

Kadın girişimcilere destek veren ülkelerde kadın girişimci oranının yüksek olduğunu vurgulayan Kurtsan, günümüzde Avrupa'da 10 milyon kadın girişimcinin 16 milyon kişiye ve ABD'de 6.4 milyon kadın girişimcinin 9.2 milyon kişiye istihdam sağladığını belirtti.

KAGİDER Genel Sekreteri Sunay Özbek de, Kagider olarak Türk kadın girişimcilerin dünya ile bütünleşmesini sağlayarak, Türkiye'nin sosyal ve ekonomik gelişmesine katkıda bulunmayı amaçladıklarını söyledi.

Derneğin bugüne kadar gerçekleştirdiği proje ve seminerleri anlatan Özbek, Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki kadın girişimci adaylarından 94 proje başvurusu aldıklarını, 25 projenin ön elemeyi geçtiğini kaydetti. Şirketini kurmuş ve projesini gerçekleştirme yolunda çalışmaya başlamış girişimcilerin projelerini 'Özel Statü Projesi' olarak adlandırdıklarını belirten Özbek, 11 projenin bu kategoriye ayrıldığını açıkladı.

Özbek, 'Özel Statü Projeleri' içinden desteklenmeye değer bulunan ve takibe alınan beş proje sahibi kadın girişimci ile ilişkilerini sürdüreceklerini anlatarak, şöyle devam etti:

‘‘Ön elemeyi geçmiş 25 proje için Eğitim ve Danışmanlık Komitesi bir eğitim planı hazırlıyor. Bu eğitim programının İş Yönetimi, Liderlik, Kişisel Gelişim ve Finans gibi konularda bilgi ve beceri geliştirmeye yönelik olması hedefleniyor. Bu eğitim sonrasında bir eleme daha yapılması ve seçilecek projeler için KAGİDER üyeleri arasından belirlenecek kadın girişimcilerin proje sahiplerine mentorluk yapması planlanıyor.‘‘

Desteklenen projeler

KİŞİYE ÖZEL ÇİKOLATA KAGİDER'in 'Özel Statü Projeleri' içinden desteklemeye değer bulduğu projelerin üçü, düzenlenen toplantıda sergilendi. 'Kişiye Özel Çikolata' projesinin sahibi Nilgün Güneş, paketinde kişiye özel dilek ve temennilerin bulunduğu çikolatalar üretme fikriyle yola çıktığını söyledi. Güneş, bebekler, doğum günü, düğün, şirketler, özel günler, sanat ve burçlar ana başlıkları altında ürettiği ve özgün paketleri bulunan çikolatası 'My Chocolate'ın, KAGİDER'in desteğiyle markalaştığını belirtti. Güneş'in www.cikolatakart.com adresli bir internet sitesi var.

ASİTLE İŞLENMİŞ DEKORATİF CAMLAR 'Asitle İşlenmiş Dekoratif Camların İhracatı' projesinin sahibi Gülay Altunbulaklı, işlenmiş camların balkon korkulukları, mutfaklar ve banyo dolaplarının yanı sıra, sertleştirme işleminden sonra kapı olarak da kullanılabileceğini söyledi.

Yunanistan, Rusya ve Kuzey Afrika'ya deneme sevkiyatlarının yapılmaya başlandığını belirten Altunbulaklı, projesini geliştirmek için Kagider'den destek aldığını anlattı. Altunbulaklı, camın hammaddesinin Türkiye'de bulunması ve katma değeri yüksek bir ürün olması nedeniyle kar oranının yüksek olduğunu belirterek, ‘‘Yurtdışından müşterilere ödeme kolaylığı yapılması, gümrükleme, sevkiyat sırasındaki ilişkiler, görüşme ve katılım konularında KAGİDER'den destek aldım‘‘ dedi. www.dekorglass.com adresli bir internet siteleri olduğunu anlatan Altunbulaklı, bir milyon Euro'luk ihracata ulaşmayı amaçladığını söyledi.

SABUNİ BİTKİSEL SABUN Kayısılı, papatyalı, menekşeli ve yosunlu gibi 10 farklı çeşidi bulunan el yapımı zeytinyağı sabunu 'Sabuni Bitkisel Doğal Sabun' projesinin sahibi Birkan Sunar da, üç yıl önce hobi olarak başladığı sabun yapma uğraşını işe dönüştürmüş. Ankara, İstanbul, Denizli ve İzmir'deki satış noktaları aracılığıyla tüketiciye ulaşıyor. www.dogalsabun.com sitesinde ürünlerini tanıtıyor. Ankara'daki atölyesinde butik üretim yaptığını söyleyen Sunar, Kagider'in kendisine mentorluk desteği de verdiğini belirtiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!