Gilgameş Operası

Güncelleme Tarihi:

Gilgameş Operası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

Nevit Kodallı'nın bestelediği ‘‘Gilgameş Operası’’, 27. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali kapsamında Mersin Devlet Operası Orkestra, Koro ve Balesi tarafından bugün saat 21.30'da AKM Büyük Salon'da sahnelenecek.

Orhan Asena'nın 1953'te yazdığı ve beş bin yıl önce Fırat dolaylarında efsaneleştirilmiş bir yarı tanrı olan Gilgameş'in hikayesini anlatan eser, Prof. Nevit Kodallı tarafından bestelendi. Yiğitlik, aşk, özveri, dostluk, özgürlük ve ölüm korkusu gibi evrensel değerlerin işlendiği operada, tanrıların sırlarını elde etme pahasına bile olsa köleliğe razı olmayan Gilgameş'in direnişi anlatılıyor.

Bu akşam Nezih Seçkin yönetimindeki Mersin Devlet Operası Orkestra, Koro ve Balesi tarafından seslendirilecek olan ‘‘Gilgameş Operası’’nı, Mehmet Ergüven sahneye koydu. Eserde, Gilgameş'i Kenan Korbek, İştar'ı Bengi İspir, Nin-Sun'u Deniz Öktem, Miliza'yı Nazlı Alptekin, Enkidu'yu Mehmet Yılmaz ve Utnapiştim'i ise Hasan Alptekin canlandıracak. Eserin sahne tasarımı Adnan Öngün'e, kostüm tasarımı Serdar Başbuğ'a, koreografisi Vasilie Kritza'ya ait.

Nevit Kodallı ‘‘Atatürk Oratoryosu’’nun bestecisi. Cahit Külebi'nin yazdığı sözler üzerine solistler, koro ve büyük orkestra için bestelediği ‘‘Atatürk Oratoryosu’’, Atatürk'ün naaşının Anıtkabir'e nakledildiği 10 Kasım 1953'te ilk kez seslendirildi. İlk sahne müziğini 1953'te Orhan Asena'nın ‘‘Gilgameş’’ adlı oyunu için yazan Nevit Kodallı, on sene sonra bu eserini genişleterek ‘‘Gilgameş Operası’’nı piyano partisyonu olarak tamamladı. Ve eser ilk kez 1965'te Ankara Devlet Operası'nda bestecisinin yönetiminde seslendirildi.

Piyano ve keman için solo parçalar, ses ve piyano için Poemler (1946), Pastiş'ler (1949), Liedler (1954) yazan Nevit Kodallı'nın 1955'te bestelediği ilk operası ‘‘Van Gogh’’ ise 1957'de Ankara Devlet Operası'nda sahnelendi. Kodallı'nın bilinen diğer eserleri arasında, Türk Halk Müziği renklerini yansıtan opera süitleri (Telli Turna-1967 ve Güzelleme-1969), bale müzikleri (Antigone-1958 ve Hürrem Sultan-1976), Cumhuriyet Kantatı (1973), Viyolonsel Konçertosu (1976) ve ‘‘Ebru’’ adlı -hem piyanolu beşli, hem de piyano ve yaylı çalgılar için- eseri (1971) bulunuyor.

‘‘Gilgameş Operası’’nı seslendirecek olan Mersin Devlet Operası Orkestra, Koro ve Balesi'nin yönetmeni Nezih Seçkin, Almanya ve Avusturya'da tamamladığı müzik eğitiminin ardından Türkiye'ye geri geldi ve aralarında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve Bilkent Senfoni Orkestrası'nın da bulunduğu birçok orkestrayı yönetti. 1995'te İzmir Devlet Operası'nda Müzik Direktörlüğü yapan Seçkin, 1996'dan itibaren Mersin Devlet Opera ve Balesi'nin orkestra şefliğini yürütüyor.

Bayezid Operası'yla birlikte, Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'nin ikinci operası olan dört perdelik ‘‘Gilgameş Operası’’ katıksız bir serüven, bir ahlak dersi ve trajedi karışımı olarak nitelendiriliyor.

Bilet fiyatları: 5 milyon, 4 milyon, 3 milyon ve 2 milyon TL. Öğrenciler ve 65 yaş üstü müzikseverler için % 25 indirim uygulanacak.

Biletler AKM gişeleri (0212-292 08 45 ve 292 08 46), Uzelli (Şaşkınbakkal), Carousel (Bakırköy), Capitol (Altunizade) alışveriş merkezlerinden temin edilebilir. Ayrıca İnternet üzerinden Superonline'ın www.shop.superonline.com adresinden de satış yapılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!