Gidene kapı açık

Güncelleme Tarihi:

Gidene kapı açık
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 1997 00:00

Haberin Devamı

Güvenoyu öncesi DYP Grubu'nda konuşan Çiller, ‘‘Gidenlerin yolu açık olsun. Kapı açık... Bizim için önemli olan çekirdek kadrodur'' dedi. Güvenoylamasının sonucunu beklemeden Meclis'ten ayrılan Çiller, ‘‘Yeni bir çalışma döneminde gümbür gümbür geleceklerini'' söyledi.

Kavgalı güvenoylamasından önce partisinin Meclis Grubu'nu toplayan ve güvenoylamasında ret verilmesi konusunda bağlayıcı karar aldırıp muhaliflerine gözdağı veren DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in, buna rağmen partisindeki firelerin sürmesi üzerine morali bozuldu. Çiller, oturumun bitmesini beklemeden Meclis'ten ayrılırken, ‘‘Gümbür gümbür geleceğiz'' dedi. Çiller, kavgalı geçen güvenoylaması tamamlandığında, sonucu hemen yanında bulunan grup başkanvekillerinden öğrendi. Çiller'in bu sırada yüzü asıldı. Çiller, sonucu aldıktan sonra hızlı adımlarla dışarı yöneldi. Bu sırada Adana Milletvekili Halit Dağlı, Grup Başkanvekili Saffet Arıkan Bedük ve İstanbul İl Başkanı Celal Adan yanına geldi. Çiller, Meclis'ten çıkarken gazetecilerin güvenoylaması sonucu ile ilgili sorusuna, ‘‘Yeni bir çalışma döneminde gümbür gümbür geleceğiz'' dedi. Çiller'in bu sözlerini duyan Devlet Bakanı Mehmet Batallı ise ‘‘Meclis'e bile gelmez, kaldı ki gümbür gümbür gelecekmiş'' dedi.

GÖZDAĞI VERDİ

Güvenoylamasından önce partisinin Meclis Grubu'nu toplayan DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, muhaliflerine meydan okurken, istifa etmeye eğilimli milletvekillerine de ‘‘kapı açık'' mesajı gönderdi. Çiller, ‘‘Gidenlerin yolu açık olsun. Kapı açık. Bizim için önemli olan çekirdek kadrodur. Çekirdek kadro da bizim için kutsaldır'' dedi. Basına kapalı olarak toplanan ve Hasan Karakaya, Ufuk Söylemez, Doğan Güreş, Aykon Doğan, Sedat Aloğlu, Yusuf Bahadır, Osman Berberoğlu ile Mahmut Yılbaş'ın katılmadığı grupta konuşan Çiller, meydan okudu. Çiller, ‘‘Görüyorsunuz. Bizi bitirmek istiyorlar. Ama onların bu planı tutmayacak, biz mücadelemize devam edeceğiz'' diye konuştu. Partiden istifa edenlerin siyasi ahlakı bir kenara bıraktıklarını iddia eden Çiller, şunları söyledi: ‘‘Biz birlik ve beraberliğimizi bozmayalım. Bugün buna her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Biz bu çekirdek kadromuzla mücadelemize devam edeceğiz. Artık bu istifalar bugün son olsun. Hergün istifa olmaz. İstifa edecekler hiç durmasın. Giden gitsin, kalanlar da kalsın artık.'' Hakkâri Milletvekili ve Genel İdare Kurulu üyesi Mustafa Zeydan da Çiller'i ve parti yönetimini topa tuttu. Toplantının bitiminden yarım saat önce grubu terkeden ve güvenoylamasına da katılmayan Zeydan, ‘‘Gidenler para aldıysa, bize gelenler de para almıştır mı demek istiyorsunuz. Bu tür suçlamalar yakışmıyor'' diyerek, üstü kapalı bir şekilde Çiller'i eleştirdi. Olağanüstü kongrenin toplanmasını ve Başkanlık Divanı ile GİK'in yenilenmesini isteyen Zeydan, Çiller'e şu eleştirileri getirdi: ‘‘GİK toplantısında ortaya çıkan manzara beni burada konuşmaya zorladı. Siz giden arkadaşların hepsine ‘para aldı' suçlaması getiriyorsunuz. Ama bunların partinin son dönemdeki felsefesinden kaynaklandığını tartışmaya açmıyorsunuz. Hiç biriniz parti yönetiminde hata aramıyorsunuz.''

KARŞILIKLI LAF

Diyarbakır Milletvekili Salih Sümer, Zeydan'a, ‘‘Ben parayla gelmedim'' sözleriyle laf attı. Zeydan da, ‘‘O zaman gidenler de para almamış'' karşılığını verdi. Zeydan, DYP'den istifa eden Genel Başkan Yardımcısı Hasan Peker'i de eleştirdi ve ‘‘kendisi yurt dışındayken aylarca yerine kimseyi atamadınız. Ama dönünce hemen kendisini istifaları önlemek için yaptığınız girişimlerin başına getirdiniz. O yüzden gidenlere haysiyetsiz demeyin'' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!