Getto içinde getto

Güncelleme Tarihi:

Getto içinde getto
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kutluğ Ataman'ın bu yılki Uluslararası İstanbul Film Festivali'nin Uluslararası Yarışma bölümüne katılan ve Hürriyet Uluslararası Halk Ödülü kazanan filmi ‘‘Lola + Bilidikid’’ bugün gösterime giriyor.

Kutluğ Ataman'ın Berlin'de çektiği ve bu yıl Berlin Uluslararası Film Festivali'nin Panorama bölümünün açılış filmi olan ‘‘Lola + Bilidikid’’, Berlin'de Teddy Bear Özel Ödülü kazandı. Festival sonrasında Almanya'da gösterime giren film basından büyük övgüler aldı. Ardından Uluslararası İstanbul Film Festivali'nin Uluslararası Yarışma bölümünde gösterilen film, Hürriyet Uluslararası Halk Ödülü'ne değer görüldü. Torino Gay ve Lezbiyen Film Festivali'nin Yarışma bölümüne de katılan film, bu kez birincilik ödülü aldı.

Kutluğ Ataman'ın senaryosunu yazıp yönettiği ve bir Türkiye-Almanya-ABD ortak yapımı olan ‘‘Lola + Bilidikid’’, Berlinli, Türk ve eşcinsel olan Murat'ın (Baki Davrak), Berlin gecelerinin süslü çocuğu Lola'nın (Gandi Mukli), Lola'nın hamisi ve sevgilisi Bilidikid'in (Erdal Yıldız) hikáyesi. Berlin'de doğup büyümüş 17 yaşındaki Murat, ailesinin, özellikle sıkı bir heteroseksüel olan ağabeyi Osman'ın baskıcı tutumuna rağmen, eşcinselliğini rahatça yaşayabilmenin yollarını arar ve kendini erkek fahişelerin ve travestilerin oluşturduğu bir altkültürün içinde bulur. Orada kendisi gibi Türk olan ve bir travesti şovda şarkıcılık yapan Lola'yla tanışır. Birbirleriyle çok iyi anlaşır ve dost olurlar. Ancak Lola, Murat'ın ağabeyi Osman'la ilgili bir sır saklamaktadır...

Berlin'deki Türk eşcinsellere uygulanan ayrımcılığı yansıtan ‘‘Lola + Bilidikid’’le ilgili olarak, ‘‘Ben bu filmi eşcinsellere özel bir film olarak yapmadım. Aslında heteroseksüeller için, herkes için yaptım. Kendin ayrımcılık yaptığın ölçüde sana da ayrımcılık yapılmasına neden oluyorsun. Kendi yaptığı ayrımcılığı idrak edebilsin diye, ona da yapılan ayrımcılığı göstermek istedim. Bunun için de Almanya'daki Türk toplumu bana çok uygun geldi. Çünkü orada kendisine baskı yapıldığını söyleyen, gettolaşmış bir topluluk var. Ama kendileri de kendi içlerinde bir ayrımcılık yapıyorlar,’’ diyor Ataman kısa bir süre önce Hürriyet Cumartesi'nde çıkan söyleşisinde.

Adını ilk kez ‘‘Karanlık Sular’’ adlı uzun metrajlı filmiyle duyduğumuz yönetmen Kutluğ Ataman, California Üniversitesi'nde film ve drama dallarında öğrenim gördü. Video ve uzun metrajlı filmler çeken Ataman'ın Semiha Berksoy üzerine 1997'de gerçekleştirdiği ‘‘semiha b. unplugged’’ adlı video belgesel, İstanbul Bienali'nde gösterilmişti. Ataman, önümüzdeki günlerde Venedik Bienali'ne ‘‘Peruk Takan Kadınlar’’ adlı çalışmasıyla katılacak. ‘‘Lola + Bilidikid’’ ise yurtdışında pek çok festivalden davet aldı. Temmuz'da Karlovy Vary Film Festivali'ne (Çek Cumhuriyeti) ve Kudüs Film Festivali'ne katılacak olan film, önümüzdeki aylarda Edinburg ve Montreal Film Festivallerinde de gösterilecek.

LOLA + BİLİDİKİD

Yönetmen: Kutluğ Ataman

Senaryo: Kutluğ Ataman

Görüntü: Chris Squires

Müzik: Arpad Bondy

Oyuncular: Baki Davrak, Erdal Yıldız, Gandi Mukli, Celal Perk, Mesut Özdemir, Murat Yıldız, Mike Gerber, Inge Keller, Nurinisa Yıldırım, Hasan Ali Mete...

1998 Türkiye-Almanya-ABD ortak yapımı, Türkçe-Almanca, 91 dk.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!