Geri döndüler yükseldiler

Güncelleme Tarihi:

Geri döndüler yükseldiler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 1997 00:00

Haberin Devamı

Kariyer dergisi son sayısında pazarlama dünyasındaki militan kadınların hikayesini anlatıyor

Gülengül Ayyıldız, Simber Yıldız ve Nilgün Kayserili... Üçü de tesadüflerin yardımıyla Oriflame'de distribütör olarak çalışmaya başladı. Çocukları uğruna bıraktıkları iş yaşamında başarıyı, pazarlamacılık yaparak yakaladılar. Daha da ileri gidip bu yıl dünyadaki 500 bin distribütör arasında ilk beşe girdiler. Kariyer Dünyası dergisi son sayısında bu ‘‘militan’’ kadınların hikayesini anlatıyor.

Her birinin aylık kazancı bir milyar liranın üzerinde. Bu kadınlar üniversite mezunu ve mevcut kariyerlerini çocuklarını yetiştirmek için bıraktılar. Tesadüfler sonucu başladıkları distribütörlükte üst seviyelere çıktılar. Beş yıl içinde ev ve araba aldılar. Çocuklarına çok daha iyi bir gelecek hazırladıklarını söylüyorlar. Kendi kazandıkları parayla hayal bile edemeyecekleri lükse ulaştılar. 1992'de Türkiye'ye gelen Oriflame, on distribütörle işe başladı. Bugün 220 bin kişilik bir kadrosu var. Bunların yüzde 70'i kadın. Sistem, yüzlerce evkadınının hayal edemeyeceği paralar kazanmalarını sağlıyor. Oriflame'in kadın distribütörleri milyarlarca liralık kazancı doğrudan satış yöntemiyle elde ettiler. Başarılarının sırrı ne? Sistemin basit bir mantığı var; kökten en küçük yapraklara kadar bir ağaç oluşturmak. Distribütörlük, Türkiye için yeni bir kavram. 1990 sonrasında Amway, Avon, Oriflame gibi şirketler bu kavramı gündelik dile yerleştirdiler. Amaçları, atıl işgücü olarak kabul edilen, evkadınlarını, öğrencileri, part time iş arayanları devreye sokarak ürünleri satmaktı. Mağaza yoluyla satış yapılmayacaktı. Tüketiciler, yalnızca 'distribütör' adı verilen pazarlamacılardan ürünleri alabileceklerdi. Evkadınlarıyla başlayan harekete, çok geçmeden erkekler ve öğrenciler de katıldı.

HAYATLARI DEĞİŞTİ

İşte pazarlama dünyasının üç militan kadını. Nilgün Kayserili (Solda) bunun bir ‘‘kadın hareketi’’ olduğunu söylüyor. Bir beyaz çanta uğruna Oriflame'e katılmış: Bir arkadaşının evinde gördüğü hediye çantayı beğenince distribütör olmaya karar vermiş. 46 yaşında, asıl mesleği eczacılık. Liseyi bitirdiğinde kızına bir araba ve iki çocuğuna birer daire almış. Gülengül Ayyıldız (Ortada) bu yıl Oriflame'in başarı sıralamasında dünya üçüncüsü, Türkiye ikincisi olmuş. 41 yaşında. Üç yıl önce 'Distribütör' olarak başladığı işte, bugün 'Executive Direktör' seviyesinde. Ona bağlı olarak çalışanların sayısı 18 bini aşıyor. Simber Yıldız ise (Solda) Oriflame'in ilk distribütörlerinden. 1992'de başlamış. Bugün 'Executive Direktör.' Dünya ikincisi, Türkiye birincisi. Oriflame'le 11 yıllık evkadınlığından sonra tanışmış. Hayatının değiştiğini söylüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!