Gergin yıldönümü

Güncelleme Tarihi:

Gergin yıldönümü
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

3 yıl önceki kanlı olayların yıldönümünde 10 bin kişinin sloganlar atarak yürüdüğü Gazi Mahallesi'nde gergin bir gün yaşandı.

Gazi Mahallesi'nde 3 yıl önce 17 kişinin ölümü, çok sayıda kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan olayların yıldönümünü nedeniyle dün düzenlenen anma töreni tüm önlemlere rağmen gergin geçti. Yaklaşık 10 bin kişi, sloganlar atarak Gazi Mezarlığı'na yürüdü. Düzenleme Komitesi'nin kararlarına rağmen, yasadışı örgüt militanları yine maske takıp, pankart açtı.

Emniyette canlı yayın

Yıldönümü nedeniyle önceki gün vilayette yapılan asayiş toplantısında, vatandaşların yasadışı örgütlerin provakasyonlarına kapılmamaları istendi. Ancak, önceki gece polise yönelik silahlı saldırı, ortamı gerginleştirdi. Sabah bölgeye Çevik Kuvvet, panzerler, özel harekat timleri, eğitilmiş köpekler sevk edildi. Mahalleye giriş çıkışlar kontrol altına alındı. Polis kamerasının canlı yayını Emniyet Müdürlüğü'nde kurulan kriz merkezinden adım adım takip edildi.

Esnaf kepenk kapattı

Bu arada Gazi Mahallesi, Okmeydanı, Alibeyköy, Örnektepe, Nurtepe ve Kağıthane'de esnaflar kepenk kapattılar. Kadıköy'den 15-20 kişilik şüpheli bir grubun vapura bindiği ihbarını alan polis, Karaköy İskelesi'nde yolcuları aradı, ancak ihbar asılsız çıktı. Gazi’de sloganlar atarak mezarlığa kadar yürüyen grup, yeniden cemevinin önüne geldi ve dağıldı.

Yasadışı örgütler kortej içine sızdı

Yaklaşık bir kilometre uzunluğundaki kortejin içinde HADEP, Sosyalist İktidar Partisi, Barış Partisi, Emeğin Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Barış Partisi ile İşçi Partisi Öncü Gençlik grubu üyeleri de yer aldı. Bu arada, başta bölücü PKK olmak üzere, TKP-ML/TİKKO, TİKB, AFMK, TKEP-L gibi çeşitli yasadışı örgütlere mensup kişiler de, yüzleri maskeli, ellerinde örgütlerini simgeleyen sözde bayrak ve pankartlarla sloganlar atarak gruba katıldılar. Yüzlerini maskeli militanların ellerinde uzun kalaslar, sopalar ve sapanlar taşıdıkları gözlendi. Bir sivil polis militanlar tarafından tartaklandı.

Amaçlarına ulaşamadılar

Başta bölücü PKK olmak üzere çeşitli yasadışı örgütlere mensup kişiler kortejin arkasında gruplar halinde toplanırken, yüzlerini önceden hazırlanmış maskeler, poşular ve atkılarla kapattılar. Ellerinde sapanlar, sopalar taşıyan militan gruplar amaçlarına ulaşamadılar . Gazi mahallesi sabah erken saatlerden itibaren güvenlik çemberine alındı. Bölgeye tam teçhizatlı robocoplar, Çevik Kuvvet birlikleri, panzerler, özel harekat timleri yerleştirildi. Jandarma komando birlikleri de takviye için bekletildi.

Provakasyona karşı önlem

Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Yaşatma ve Tanıtma Derneği yöneticileri, önceki gece polis ekip otosunun taranarak Başkomiser Mehmet Muhittin Yıldırım'ın yaralanmasına neden olan olay üzerine, yürüyüşten önce 1 saat süren durum değerlendirmesi yaptı. Dernek 2. Başkanı Hıdır Elmas, yapılacak anma töreninde herhangi bir taşkınlık olmaması için alınacak önlemleri konuştuklarını söyledi.

Kurallara ve insanlara saygı

Anma töreninden önce Gazi Mahallesi'nde anons-lar yapılacağını ve halkın sağduyulu davranmaya çağırılacağını kaydeden Elmas, ‘‘Halkın provokasyonlara gelmemesini sağlayacağız’’ dedi. Toplantıda, önceki gece meydana gelen saldırının da değerlendirildiğini belirten Hıdır Elmas, ‘‘Biz, kurallara, insanlara saygılı davranacağız. Polisten de bunu bekliyoruz. Eğer anma töreninde taşkınlık yapan, yasadışı slogan atan ve kanunla-ra karşı çıkan olursa, biz onları tanımıyoruz. Yaptıklarından da sorumlu tutulamayız’’ dedi.

Yüzlerini gizleyip bayraklarını açtılar

Okmeydanı, Alibeyköy, Ümraniye ve diğer semtlerden sabah erken saatlerde Gazi Mahallesi'ne gelen yaklaşık 10 bin kişi Cemevi önünde toplandı. Valinin 'Sağduyu' çağrısı, Cemevi yöneticilerinin ve anma töreni düzenleme komitesinin aldığı kararlara rağmen korteje giren yasadışı örgüt militanları maske ile yüzlerini kapatıp, kendi bayraklarını açtılar.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!