‘Gerekirse kendine bile muhalif’ siyasetçi Kamer Genç'i anmak ve anlamak

Güncelleme Tarihi:

‘Gerekirse kendine bile muhalif’ siyasetçi Kamer Gençi anmak ve anlamak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2016 10:04

Dün akşam saatlerinde kaybettiğimiz Kamer Genç, söylemleri ve çıkışlarıyla Türkiye siyasetinin en ses getiren isimlerinden biriydi.

Haberin Devamı

Kamer Genç, lacivert meclisin ortasında patlayan bir renk paletiydi.

‘Gerekirse kendine bile muhalif’ siyasetçi Kamer Gençi anmak ve anlamak

Ezeli ve ebedi bir muhalif olduğundan laf geçirilemeyen bir Hababam Sınıfı karakteri gibiydi. Kendisini zapturapt altına alamayan meclis başkan vekilini sinirden ağlatması, muhalifliğinin sınırıyla ilgili onu tanımayanlara bile bir ipucu olabilir. Öyle ki temel prensibi ‘gerekirse kendisine bile muhalefet’ olan Kamerist/Gençist Hareket’inin doğmasına bile vesile oldu.

Tarihin arka odasına geçip, Kamer Genç’in gündem yaratan sözleri hatırlandığında, gülmekten kırılan anlar da var, sinirlendiren anlar da…

Kamer Genç’in oğluna ait bir evde, gizlice bir kadınla buluştuğu iddiaları üzerine televizyon kameraları karşısında “Çiçek sulamaya gidiyordum” yanıtı vermesi ‘çiçek sulamayı’ neredeyse bir deyim haline getirdi.

Haberin Devamı

‘Gerekirse kendine bile muhalif’ siyasetçi Kamer Gençi anmak ve anlamak

Öyle ki, bir ÖSS deneme sınavında matematik sorusu olarak bile karşımıza çıkardı. Soru aynen şöyleydi: Kamer, evindeki üç çeşit çiçeği dört, beş ve altı günde bir sulamaktadır. Üç çiçeğin de ilk sulamasını salı günü yapan Kamer, üç çiçeği de aynı günde ikinci kez haftanın hangi günü sular?

‘Gerekirse kendine bile muhalif’ siyasetçi Kamer Gençi anmak ve anlamak

"İNSAN ARIYORUM"

2012 yılı TBMM açılış töreniydi. Kimi kürsüdekileri alkışlıyor, kimi protesto ederek meclisi terk ediyordu. Kamer Genç ise elinde bir fenerle gündüz vakti meclis salonunda sessizce dolanıyordu. ‘Yine hangi haylazlık peşinde kim bilir?’ diyenler gülüyor, müzmin muhalifliğinden gına gelenler ise endişeyle tetikte bekliyorlardı. Görevliler koşup Meclis Başkanı’na haber verdiler. Cemil Çiçek görür görmez sordu: "Elinizde fenerle mecliste ne yapıyorsunuz efendim?" Kamer genç ise Nasreddin Hoca misali şu yanıtı verdi: "İnsan arıyorum. Türkiye’de ne yargı, ne hukuk, ne de Meclis var. O yüzden bu eylemi gerçekleştirdim. Diyojen nasıl adam arıyorsa, ben de aradım." Feneri sembol olarak seçmesi, yılan hikayesine dönen Deniz Feneri davasına da bir göndermeydi aynı zamanda.

Haberin Devamı

‘Gerekirse kendine bile muhalif’ siyasetçi Kamer Gençi anmak ve anlamak

Günde üç öğün prensip değiştirenler varken, beğenseniz de beğenmeseniz de o inandığının peşinden giderdi. Kamer Genç,  Mehmet Ali Ağca'nın idam dosyası önüne gelince, 'prensip olarak idama karşıyım' diyerek red oyu verdi.  Paşalar tarafından uyarıldı ama o dinlemedi. 'Red' diye üç kez ard arda bağırdı. Eşi Sevim Genç ret oyu sonrası Kamer Genç’le arasında geçen diyalogu yıllar sonra böyle  anlattı: “Bir gün arabada gidiyoruz. Radyoda haberler var. “Mehmet Ali Ağca’nın idam dosyası oylamasında 149 kabule karşılık bir red oyu çıktı” denildi. “Hangi akılsız Ağca’nın idamına red oyu verdi” dedim. Eşim “Ben” dedi.

Haberin Devamı

“HALK BENİ SEÇERSE SİZ İNTİHAR ETMİŞ OLACAKSINIZ”

2007’de Kamer Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi durumunda aday olacağını bu sözlerle açıkladı:
"Söz veriyorum, halk beni seçmezse intihar edeceğim.  Ama halk beni seçerse siz intihar etmiş olacaksınız"

‘Gerekirse kendine bile muhalif’ siyasetçi Kamer Gençi anmak ve anlamak

Kamer Genç’in Meclis’te tatlı-sert en çok takıştığı kişilerden biri Bülent Arınç’tı. Arınç, ‘Ya sabır, ya havle’ diyerek nice kere Meclis kürsüsünden iç çekti. Arınç, bir tartışma esnasında Genç’ten tazminat kazandığını söylediğinde, Genç kürsüye çıkıp şöyle itiraz etti: ‘İspat etsin. Ama edemezse kedi gibi miyavlasın. Vallahi başka bir şey istemiyorum.” Genç’in, Arınç’ı çileden çıkardığı bir başka gün bir olay yaşandı. Arınç, kürsüden Genç’i işaret edip gülerek şu dizeleri okudu ‘Ne kendi etti rahat, ne aleme verdi huzur. Yıkıldı gitti cihandan dayansın ehl-i kubur.’ Arınç’ın ne söylediğini anlamayan Kamer Genç, yanındaki vekil arkadaşlarından yardım istedi. Bunu gören Arınç, yine gülerek devam etti: “Şimdi ne olduğunu anlamazsınız, Türkçesini söyleyeyim. Bu dünyadan terk-i diyar eyledi, kabir halkı dayansın dayanabildiği kadar.”

Haberin Devamı

‘Gerekirse kendine bile muhalif’ siyasetçi Kamer Gençi anmak ve anlamak

Haberin Devamı

“Yargılanacak olursam intihar ederim" diyen Kenan Evren için de "Bugünden tezi yok, intihar etsin" sözlerini söyleyen siyasetçiydi Kamer Genç.

‘Gerekirse kendine bile muhalif’ siyasetçi Kamer Gençi anmak ve anlamak

2007 yıllarının başlarıydı. Hürriyet yazarı Kanat Atkaya, başını çektiği ve temelinde muhalif olma prensibinin yattığı Kamerist Gençist Hareketini başlattığını bir yazısında şöyle anlatıyordu: “Gündemin, insana sağlı sollu giriştiği bir gündü. Artık verecek tepki bulamıyordum. “Oha’ları, oharillo’ları, ohannesburger’leri, oharinyo’ları” tüketmiştim. Kamer Genç’in Meclis’te Bakanlar Kurulu’nun oturması gereken koltuklara, boş bulunca ‘Madem yoklar, ben oturayım bari’ diye kurulduğu günler olmalı. Evde bir anda “Yaşasın Kamerist Gençist Hareket” diyerek ayağa fırladım. Yani hareketi ben ve benim kedi başlattık. Amacı doğru bildiği yolda tek başına da kalsa ilerlemek, kitlelere fayda sağlamak uğruna gerekirse kendine bile muhalefet etmek olan bir hareket.”

Bu yazıyı okuyanlar, ‘Kamer Genç’in hiç mi kötü anektodları yok?’ diye itiraz edebilir. Elbette, ortak müştereklerde kabul edilemeyecek bazı söz ve çıkışları olmuştur. Ama bu toprakların en güzel ortak kültürlerinden biri ölünün ardından konuşmamaktır. Güle güle Kamer Genç…

Kamer Genç hakkında bilinmeyenler:

-1982 anayasasinin tumune hayir oyu kullanan tek danisma meclisi üyesidir.

- Mecliste 2009 bütçesi hakkında konuşmasını engellemek için oylama yapılan milletvekili.

- 1966 yılında girdiği Danıştay sınavını kazanan tek isim oldu.

* Kamerist/Gençist Hareket:  Kanat Atkaya'nın başını çektiği ve temelinde muhalif olma prensibinin yattığı hareket. Doğal lideri tabi ki de Kamer Genç’tir.

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!