Gerçekten büyülendim

Güncelleme Tarihi:

Gerçekten büyülendim
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

Eşi Hillary ve kızı Chelsea'nin önerisiyle Efes gezisini programına alan ABD Başkanı Clinton, tarihi kenti görünce ‘‘Amazing’’ (İnanılmaz, büyüleyici, müthiş) dedi. Geziyi 2 saat uzatan Clinton, Meryemanaevi'nde de hacı oldu.

ABD Başkanı Bill Clinton, dünya kültür ve tarih mirası Efes Antik Kenti'ni görünce ‘‘Amazing’’ (İnanılmaz, büyüleyici, müthiş) dedi. Eşi Hillary ve kızı Chelsea'nin önerisi üzerine Efes'i gezi programına alan Başkan'ın ziyareti sırasında, bölgede geniş güvenlik önlemi alındı.

Clinton, daha önce yapılan programda araya sıkıştırılıp, 5 saat ayrılan İzmir-Efes gezisini 2 saat daha uzattı. Birbirinin aynı 2 ayrı Limuzinle otelden çıkan Clintonlar, 40 araçlık konvoyla havalimanına gelerek saat 08.30'da İzmir'e gittiler. Buradan Selçuk Efes Müzesi'ne geçen Clintonlar'a, Arkeolog Cengiz İçten mihmandarlık yaptı. Hava sıcaklığının 16 derece olduğu, bulutlu ancak yağışsız bir havada Efes'i gezen Clinton, mermer sütunlar, heykeller önünde durarak ayrıntılı bilgi aldı, kaideler üzerindeki yazıları okumaya çalıştı.

Amerikalı gazeteciler için oluşturulan basın platformunun önünden geçerken ilk izlenimleri sorulan Clinton, ‘‘Müthiş, inanılmaz, büyüleyici, hayranlık verici’’ anlamına gelen ‘‘Amazing’’ dedi.

YAMAÇ EVLERİN İLK KONUĞU Clinton daha sonra kazı çalışmaları Avusturya hükümeti tarafından sürdürülen Yamaç Evler'i gezdi. Efesli zenginlerin kaldığı, dünyada benzeri bulunmayan, çoğunluğu iki katlı, içten ısıtmalı, soğuk ve sıcak su tesisatları bulunan, paha biçilemeyen mozaik ve fresklerle süslenen 7 numaralı evin restorasyondan sonraki ilk ziyaretçisi Clinton oldu. Şubat ayında ziyarete açılması beklenen 7 numaralı evin içindeki masa, sandalye ve sehpaların orijinallerinin Clinton için müzeden çıkarılıp konduğu öğrenildi.

Daha sonra Bill Clinton, Hillary ve Chelsea Celsus Kitaplığı'na geldi. Görkemli yapının önünde mutlu aile tablosu çizen Clinton, bir yanına eşini, diğer yanına da kızını alarak hatıra fotoğrafı çektirdi. Ardından da saat 12.00 sıralarında Bülbül Dağı'ndaki Meryemanaevi'ne gittiler.

HACI OLDULAR Clinton ve beraberindekiler Meryemanaevi'nde hacı oldular. Hz. Meryem Ana Derneği Başkanı Noel Mikalef'in verdiği bilgiye göre, Clintonlar, Alsancak Domenikan Katolik Kilisesi Başpiskoposu Guiseppe Bernardino tarafından yönetilen kısa ayinde dualarla takdis edildi. Clintonlar, ibadetin bir parçası olarak mum yaktılar, daha sonra da anı defterini imzaladılar. Bu arada, Meryemanaevi girişindeki turistik eşya satıcısı Necat Toker, Clinton'a, kristal haç, çocuk İsa ve Meryem Ana figürlerinden oluşan bir hediye sundu. Clinton, teşekkür ederek hediyeyi kabul etti. Dernek Başkanı Mikalef, Clintonlar'ın, ‘‘Meryemanaevi'ni görmekten, buradaki havayı teneffüs etmekten ve yıllardır istedikleri bir ziyareti gerçekleştirmiş olmaktan mutlu olduk’’ dediklerini aktardı.

ANI DEFTERİNE AİLE İMZASI Clinton ve beraberindekiler daha sonra Selçuk şehir merkezindeki Efes Müzesi'ne geldi. Müzede 35 dakika kalan ve dünyaca ünlü Artemis heykelini inceleyen Clinton, müze anı defterini eşi Hillary ve kızı Chelsea ile birlikte imzaladı.

YEMEKTE HUMUS İSTEDİ Müze gezisinin ardından Clinton eşi ve kızıyla burada Sürmeli Oteli Başaşçısı Uğur Apak'ın hazırladığı Türk yemeklerini yedi. Clinton'un özellikle humus istediği öğrenildi. Ezogelin çorba, antep ezme, acılı ezme, yaprak sarma ve mercimek köfteyi çok beğenen ve tabağını doldurduğu öğrenilen Clinton, sıcaklardan da sebzeli piliç sarma, döner, musakka, imambayıldıyı tercih etti. Clinton portakal suyu içerken yanındakiler Türk şaraplarını denedi. Dışarıdan da gözleme getirildi. Yemeğin sonunda da baklava, ayva ve incir tatlısı ikram edildi. Vejetaryen olan Chelsea ise sebze yemeklerini tercih etti.

YİNE GELECEK Clinton'a yemek sırasında İzmir Senfoni Orkestrası'ndan küçük bir grup müzik yaptı. Clinton'un yemek sırasında, Efes'e hayranlığını dile getirdiği, ‘‘Türkiye inanç turizmi açısından çok önemli. Bu yıl 1 milyon Amerikalı İsrail'e gidecek ama Türkiye'de bu denli önemli yerler olduğunu bilmiyorlar. Bunları Amerikalılar'a anlatmak lazım’’ dediği öğrenildi. Clinton'ın Efes Müzesi yetkilileri ve Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülger'e teşekkür edip, ‘‘Gördüklerimden çok etkilendim. Çok kısıtlı bir süreydi. Yeteri kadar gezemediğim için çok üzgünüm. En kısa zamanda yanlız olarak bir daha geleceğim ve daha uzun süre kalacağım’’ dediği de açıklandı.

Chelsea güzellikleri fotoğrafladı

EFES'te tarihin derinliklerine yolculuk yapan Clintonlar, yoğun programın arasına sıkıştırdıkları gezilerini 2 saat uzattılar. Türkiye'ye daha önce 26 Mart 1996'da gelen Hillary Clinton ve kızı Chelsea, Bill Clinton'a anlatılanları dinlerken, Efes Antik Kenti'yle ilgili bilgilerini tazelediler. Gezi sırasında Chelsea sürekli fotoğraf çekti. İlk gezisini fotoğraflayamayan Chelsea, böylece bir eksiği de gidermiş oldu.

Hillary Clinton'a Noel Baba toprağı

ANTALYA'nın Kale ilçesindeki bir caddeye Hillary Clinton'ın adı verildi. Bugün Antalya'ya gelecek Hillary Clinton'a Kale'deki Noel Baba Kilisesi'nin kutsal toprağı hediye edilecek. Hillary ile kızı Chelsea, bugün 5 saatliğine Antalya'ya geliyor. Aspendos ve Perge'yi gezecek konuklar, Belek'teki Gloria Golf Otel'de bir süre dinlenecek. Başkan Clinton'a Efes gezisi sırasında da Selçuk Kaymakamı Yusuf Ziya Karacaev Eros başı, Belediye Başkanı Vefa Ülgün altın kaplama Meryem Ana heykeli, Efes Müzesi Müdürü Selahattin Erdemgil de Efes Antik Kenti ve müzeyle ilgili bilgilerin bulunduğu kitap hediye etti.

Clinton'ın antik hayat kadını yorumu

CLINTON, Efes ziyareti sırasında antik umumi tuvalet ve genelevle yakından ilgilendi. Clinton Ailesi ve beraberlerindeki heyeti gezdiren rehber Beyhan Oher, önce toplu halde oturulan umumi tuvaleti sonra da Aşk Evi'ni gösterdi. Rehber, mermer yolun üzerindeki, bir kadına ait sol ayak iziyle, mermere oyulmuş kalbin anlamını da açıkladı. Rehberin, ‘‘Bu bir çeşit reklamdı. Kadına ait sol ayak, genelevin sol tarafta olduğunu gösteriyordu’’ demesi üzerine Clinton'ın yorumu şöyle oldu:

‘‘Kadının 3'üncü ayak parmağının, 1'inci parmaktan uzun olması ilginç...’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!