Georges kasırgası için sıkıyönetim

Güncelleme Tarihi:

Georges kasırgası için sıkıyönetim
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 1998 00:00

Haberin Devamı

Son yılların en şiddetli kasırgası olan Georges, Karayipler'i, Küba'yı ve ABD'ningüney kıyılarını darmadağın etmeyi sürdürüyor. Georges, Mississippi Deltası'na doğru hızla ilerlerken ABD ordusu alarma geçirildi. Luisiana ve Alaba'da olağanüstü hal ilan edildi. Halk bölgeden kaçıyor.

Georges Kasırgası'nın vurduğu Dominik Cumhuriyeti'nde ölü sayısının 500'e ulaşacağı tahmin ediliyor. ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'ndan yapılan açıklamaya göre, görgü tanıkları ve kurtarma görevlileri, hükümet yetkililerinin henüz bazı bölgelere ulaşamadığını söyleyerek, düzinelerce insanın ölmüş olabileceğine dikkat çektiler. Dominik Cumhuriyeti hükümet yetkililerinin önceki gün verdiği resmi rakamlara göre 201 kişi öldüğü kaydedilirken, ajansın açıklamasında ölü sayısının 500'e ulaşabileceğinin tahmin edildiği ifade edildi.

Kurtarma görevlileri, Dominik'in birçok kesiminde sellerin yol açtığı toprak kaymalarının neden olduğu kayıpları arama çalışmalarını sürdürüyorlar. Yalnızca altyapıda ve tarım alanlarındaki maddi zararın 1.2 milyar dolar olduğu belirtildi.

Bu arada Haitili yetkililer, Georges kasırgası sonucu Haiti'deki resmi ölü sayısını 95 olarak duyurdular. Kasırganın vurduğu Porto Riko'da 11, Küba'da 5, Leeward Adaları'nda 2, St. Kitts'de 4, Bahamalar'da da 1 kişi öldü.

Öte yandan Florida kıyılarını hallaç pamuğu gibi atan Georges kasırgasının Meksika Körfezi'nde gücünü toplayarak Mississipi ırmağı deltasına doğru yol aldığı bildirildi. Kasırga, saatte 175 kilometre hızla New Orleans'a doğru ilerliyor. Luisiana'dan Florida'ya kadar olan 530 kilometrelik kıyı şeridinde yaşayanlar, kasırga konusunda uyarıldı. Bölgeden müthiş bir kaçış başladı. Otoyollar, kaçan insanların araçlarıyla tıkanmış durumda. Yetkililerin 1.5 milyondan fazla insanı New Orleans'ı terk etmeleri için uyardığı, Kızılhaç'ın 25 tane sığınak yaptığı ve bugün hükümet kurumları ile okulların kapalı olacağı belirtildi.

Georges kasırgası, 1969'da Mississippi ve Louisiana kıyılarını silip süpüren, Virginia ile Batı Virginia'da sellere yol açarak 259 kişinin ölümüne neden olan Camille kasırgasından sonra, New Orleans'ı tehdit eden en güçlü kasırga olma özelliği taşıyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!