Genetik ekonomisi iştah kabartıyor

Güncelleme Tarihi:

Genetik ekonomisi iştah kabartıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

Geleceğin gözdesi genetik şirketler. ABD'den sonra Avrupa, İsrail ve Hindistan gibi ülkeler de genetiği keşfediyor. Genetik şirketleri, ekonomi piyasalarında yerini alırken, hastalıklara karşı geliştirilen genetik ilaçlar, ümit veriyor. Bu ilaçların getirisi de dünyanın dev ilaç şirketlerinin iştahını kabartıyor.

Genetik bilimi, Naziler'in kötü niyetli deneylerini çağrıştırdığı için Avrupa'da gereken desteği görmedi. 1980'li yıllarda ABD'de genetikle ilgili araştırmalar hız kazanırken, Avrupa ve diğer ülkeler, şüpheyle gelişmelere seyirci kaldı. Ancak genetik mühendislik sayesinde geliştirilen ilaçlar ve sağladığı ekonomik getiri, ilaç şirketlerinin iştahını kabarttı.

İnsanın genetik haritasının deşifre edilmesiyle başta Avrupa olmak üzere İsrail, Brezilya, Hindistan gibi ülkelerde gen-laboratuarları mantar gibi bitmeye başladı. Başlangıçta gen şirketlerine kuşkuyla yaklaşan yatırımcılar da biyo-teknoloji şirketlerine kesenin ağzını açmaya başladılar. Bugün hala genetik mühendisliği sayesinde modifiye edilmiş gıdaların satılması birçok ülkede yasak. Fakat biyo-teknoloji şirketlerinin geliştirdiği genetik ilaçlar, hastalıkların tedavisi için umut kaynağı oluyor.

HAP AL, KİLO ALMA

Her 10 çocuktan biri obezite hastalığına yakalanmış durumda, yani aşırı kilolu. Fransız Genset Şirketi, şimdi obeziteye karşı ilaç geliştiriyor. Famoxin isimli ilaç metobolizmayı hızlandırarak, yağları yakmasını sağlıyor. Genetik araştırmalar sayesinde geliştirilen ilaç ayda bir hastaya enjekte ediliyor. İlaçla birlikte egzersiz yapılması ve yeme alışkanlığının değiştirilmesi öneriliyor. İlacın klinik deneylerinin bu yıl içinde bitmesi bekleniyor.

ŞEKER DE GENETİK

21'inci yüzyılda sadece Hindistan'da 20 milyon kişinin aynı tür şeker hastalığına yakalanacağı hesaplanıyor. Bilimadamları, şeker hastalığına yol açması muhtemel 4 gen belirlediler. Hindistan'ın Mumbai kentinde bulunan Nicholas-Piramal Şirketi, şimdi bu genleri açıp kapayarak şeker hastalığını kontrol edecek bir ilaç geliştirmeye çalışıyor.

BEYİN ÖLÜMLERİNE SON

Her yıl beyin travmalarından dünya çapında yaklaşık 10 milyon kişi ölüyor. Pharmos Şirketi, marijuana'daki etkin maddenin hücrelerdeki hasarı kontrol altına aldığını belirledi. Dexanabinol isimli ilacın 2 yıl içinde piyasada olması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!