Genelev yıkıldı ‘ruhu’ direniyor

Güncelleme Tarihi:

Genelev yıkıldı ‘ruhu’ direniyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2012 00:00

Ankara Bentderesi genelevinde yılan hikâyesine dönen yıkım çalışmasında evlerin yarısı yıkıldı, yarısı mühürlendi.

Haberin Devamı

Kadınlardan çoğu sokakta müşteri arıyor, “Sokakta kalırsak Büyükşehir Belediyesi önünde müşteri almaya başlayacağım” diyor. 

ANKARA Kalesi’nin altında, 1930’da kurulan genelevin bulunduğu Bentderesi bölgesi, 1980’de 1’inci ve 2’nci derece SİT alanı ilan edildi. Genelevin altında Roma Hamamı’na uzanan tarihi su kanalı olduğu belirlendi, bölge, korunacak tarihi alanlar içine alındı. Büyükşehir Belediyesi de 2 yıl önce kentsel dönüşüm projesi uygulama kararı alınca, uzun süren davalar sonrası bazı ev sahipleriyle anlaşılarak, 38 evden 30’u yıkıldı. Genelevi çevreleyen duvar da kaldırılınca, mahkeme kararıyla çalışan 8 ev açıkta kaldı. 

50’NİN ÜZERİNDE DAVA  

Açılan 50’ye yakın dava sürerken, işletmeciler, genelevin çevresini branda ve naylon ile çevirince, Büyükşehir, çevre kirliliğine neden oldukları gerekçesiyle evleri mühürledi. Yine mahkemeye başvuran işletmeciler ve kadınlar, yürütmeyi durdurdu ve mühür açıldı. Bu sefer de Fuhuşla Mücadele Komisyonu, sağlık koşullarını gerekçe göstererek evleri mühürledi. 2’nci kez mahkemeye başvuran kadınlar ve işletmeciler 3 evdeki yasağı kaldırırken, 5 ev ise mühürlü kaldı.
Yıkım öncesi 173 olan çalışan kadın sayısı 40’a kadar düştü.

Haberin Devamı

AÇIK GENELEV OLDU

Kadınlarından bazıları, başka illerdeki genelevlere giderken, Ankara’da kalanlar ise genelevin bulunduğu bölgede sokak aralarında çalışmaya başladı. Bölgedeki işyeri sahipleri, “Aileler buraları terk etti. Cadde açık hava genelevi oldu” diye şikâyet etti. Ankara Emniyet Müdürlüğü Ahlak Büro ekipleri, bölgede son 3 ayda 50’ye yakın operasyon yaparak, 100’ün üzerinde kadını gözaltına aldı. Kadınlara Kabahatler Kanunu’nun 37. maddesi gereğince idari para cezası verildi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçe ise, soru üzerine, “Kimse artık ısrarcı olmasın. O iş bitti, genelev tarihe karıştı. Bu ay içerisinde kalanları da yıkacağız” dedi.

BÜYÜKŞEHİR'İN ÖNÜNDE MÜŞTERİ ARAYACAĞIM

Genelevde çalışan ve iki dava açan Fatma E.,  “Sıkıntılar arasında müşteri alıyoruz. Bize yer göstersinler. Bütün bir semt, bölge rahatsız. Burası yıkılıp sokakta kalırsam gidip Büyükşehir Belediyesi önünde müşteri alacağım” diye isyan ediyor. Gözde takma isimli S.K., “Kadın hakları, insan hakları bizi kapsamıyor sanırım” derken, Hülya G. de, “Devletin verdiği vesika ile çalışıp vergimizi ödüyoruz. Birileri sokakta fuhuş yapılmasını istiyor” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!