Gençlerin coşkusu

Güncelleme Tarihi:

Gençlerin coşkusu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 1998 00:00

Haberin Devamı

Atatürk'ü Anma ve Gençlik Bayramı, dün gençlerin büyük coşkusuyla kutlandı. Gençlerin Atatürk'e Cevabı ve marşlar, tribünlerin de katılmasıyla hep bir ağızdan söylendi. Yağışlar nedeniyle, başta İzmir olmak üzere bazı illerde gösteriler yapılamadı.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı tüm yurtta, KKTC'de ve dış temsilciliklerde, soğuk ve yağışlı havaya rağmen büyük bir coşkuyla kutlandı.

Ankara'daki 19 Mayıs kutlamaları, Atatürk'ün 79 yıl önce 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktığı saat olan 07.00'de yapılan 21 pare top atışıyla başladı.

STADYUMDAKİ TÖREN

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, 19 Mayıs Stadyumu'nda devletin zirvesinin de izlediği coşkulu bir törenle kutlandı. Törende bir konuşma yapan Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay, ‘‘Bugün kıvançla, gururla, coşkuyla kutladığımız bayram, Atatürk ve milletin Anafartalar'da olduğu gibi yeniden tek vücut olduğu gündür. Bu mutlu ve tarihi gün, cumhuriyetin gerçek sahibi Türk gençliğine emanet ve armağan edildiği gündür. Cumhuriyet gençliği, Ata'sının emanet ettiği Cumhuriyeti, çağdaş uygarlığın üzerine çıkarma konusunda azimli, bilinçli ve kararlı olduğunu sergileyecek ve kanıtlayacaktır’’ dedi.

Uluğbay'ın konuşmasının ardından, Mehmetçik Lisesi Öğrencisi Çağdaş Özden'in okuduğu Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi ve Ayrancı Lisesi Öğrencisi Emre Bertan Özaslan'ın okuduğu Gençliğin Atatürk'e Cevabı stadyumu dolduran kalabalığı heyecanlandırdı. Gençliğin Atatürk'e Cevabı'na tüm stadyum eşlik etti.

BAYRAK VE TOPRAK

Daha sonra, Metin Sazak ve Lale Öztürk isimli atletler, Samsun'dan getirilen ‘‘Sevgi Bayrağı’’nı ve Atatürk'ün Selanik'teki evinin bahçesinden alınan toprağı öperek Cumhurbaşkanı'na sundular. Cumhurbaşkanı da Türk bayrağını ve bayrağa sarılı toprağı öperek teslim aldı.

Paraşüt gösterisinin ardından 80 il ve KKTC'yi temsil eden yüzlerce genç, Ankara Polis Koleji öğrencileri, halk oyunları grupları, izciler ve işitme, görme, zihinsel ve ortopedik özürlü öğrenciler tören geçişi yaptı.

Tören, havai fişeklerinin patlatılması ile sona erdi.

İSTANBUL'DA DEV KORO

Gençlik Bayramı, İstanbul'da da törenlerle kutlandı. Taksim'deki törenden sonra, Ali Sami Yen Stadı'nda liseli gençlerin spor etkinliklerini gerçekleştirildi. Tören sırasında, çağrı üzerine, statta bulunanlar, hep bir ağızdan, Mustafa Kemal Atatürk'ün çok sevdiği, ‘Gençlik Marşı’nı seslendirdiler. Törenin sonunda, 52 metre eninde, 78 metre boyunda, 4 bin 56 metrekarelik, 1 ton ağırlığındaki Türk Bayrağı, çeşitli liselerden gençler tarafından yeşil saha üzerine açılarak, dalgalandırıldı. Tribünlerdeki izleyiciler, bu heyecan verici tabloyu, ayakta, dakikalarca alkışladılar.

YAĞMUR ENGELİ

Aralarında İzmir, Adana ve Diyarbakır'ın da bulunduğu Ege, Akdeniz ve Güneydoğu bölgelerinde bir çok kentte stadyumlardaki gösteriler hafta sonuna ertelendi. Gösteriler dışındaki resmi kutlamalar da salonlarda gerçekleştirildi.

PROTESTO

Bu arada Ankara'daki kutlamalarda, Türk Kuşu'na bağlı paraşütçüler, kurban derisi toplama yetkisinin Türk Hava Kurumu'nun elinden alınmasını protesto için ayaklarında siyah kurdelelerle 19 Mayıs Stadyumu'ndaki tören alanına indiler.

İmam Hatip'li kız öğrenciler de katıldı

Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak üzere 79 yıl önce karaya ayak bastığı Samsun'daki kutlamalar muhteşem oldu. Atatürk'ü sembolize eden bayrak rıhtıma yanaşan hücumbottan, 2 kız 4 genç tarafından alınarak karaya çıkarıldı.

BALE MERSİN'DE

Mersin en ilginç 19 Mayıs'ı yaşadı. Kente Samsun feribotuyla gelen İzmir Devlet Opera ve Balesi dansçılarının, Türkiye'nin 175 metre ile en yüksek binası kabul edilen Gökdelen'in önünde gerçekleştirdikleri gösteri çağdaş Türkiye tablosunu temsil etti.

BOMBA PANİĞİ

Kayseri'deki kutlamalarda, Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk anıtına çelenk kunulurken bomba heyecanı yaşandı. Anıtın yaklaşık 10 metre uzağında bulunan Tarihi Saat Kulesi önündeki şüpheli 3 çanta, güvenlik güçlerini alarma geçirdi. Bomba uzmanlarının açtığı çantalardan kadın kıyafetleri çıktı.

LAİKLİK DERSİ

Atatürk Stadı'ndaki kutlamalar sırasında konuşan Kayseri Valisi Mustafa Yıldırım, laiklik dersi verdi. Yıldırım, ‘‘Laiklik, gerçekten inanan insanlar için bir nimettir. Memleketin muhtelif yerlerinde başka diller konuşulabilir. Ama herkes Türkçe'yi en güzel şekilde bilmek zorundadır. Türkiye'nin bayrağı ayyıldızlı al bayraktır. Her kim ki kızıl bayrak, yeşil bayrak dikmek istiyorsa haindir’’ dedi.

İMAM HATİPLİ KIZLAR

Zonguldak'taki törene, okula başörtüyle alınmadıkları gerekçesiyle geçtiğimiz günlerde valiliğe yürümek isteyen Çaydamar İmam Hatip Lisesi'nin kız öğrencileri de katıldı. Yürüyüşe saçları açık, öğrenci kıyafetiyle katılan 50 imam hatipli kız öğrenci, çağdaş görüntüleriyle beğeni kazandı.

Gençler: Vaat değil, artık icraat istiyoruz

Başbakan Mesut Yılmaz'ın, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle kabul ettiği 80 il ve 13 yabancı ülkenin temsilcisi gençler, politikacılardan ‘Boş vaat değil, icraat’ isterken, bütün liderlerin bir hafta bir otelde kalıp, aralarında anlaşma sağlamalarını istediler.

Bir genç, ‘‘Şu ana kadar hep bol vaat ve söz dinledik. Bundan sonra milletvekilleri sadece yaptıklarını söylesinler, yapacaklarını değil’’ deyince Yılmaz, ‘‘O zaman hiçbir şey yapmayanlar ne söyleyecek’’ diye itiraz etti. Ancak genç bunun altında kalmadı ve ‘‘O zaman sahayı terketsinler’’ dedi. Makedonyalı bir genç, ‘‘Karşımızda portresi duran Atatürk'e öldü diyenler, yanlış düşünüyor’’ dedi. Aksaray ili temsilcisi Aslıhan Türker ise temelde tüm gençlerin isteklerinin aynı olduğunu belirterek, ‘‘Daha mutlu bir Türkiye istiyoruz. Amacımız, Atatürk'ün gösterdiği hedeflere ulaşmak’’ diye konuştu. Antalya temsilcisi genç ise olumsuzluklardan bıktıklarını belirterek, ‘‘Anti Virüs Partisi'ni (AVP) kurduk’’ dedi. İki elinin işaret parmağı ile ‘çarpı’ işareti yaparak, ‘‘İşaretimiz de bu. Sayın Başbakan'ım siz de yapar mısınız. Nasıl olsa partimiz yarın kapanacak’’ dedi. Yılmaz da gülerek, ‘‘Benim partim var. Ama, ülkede çoğunluğu gençler oluşturuyor. Tüm gençler destekler ve iktidar olursanız, sadece 19 Mayıs'larda değil, sürekli burada olursunuz’’ esprisi yaptı. Bir genç de, Yılmaz'a kongreden sonra CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile anlaşıp anlaşmayacağını sorunca, ‘‘Baykal ile bir zorluğumuz yok’’ yanıtını aldı. Gençler Yılmaz'a ilginç bir öneride de bulunarak, ‘‘Biz 7 gün aynı otelde kaldık, her şeyi paylaştık. Siz de ya pabilir misiniz? Tüm liderler bir otele gidin bir hafta kalın ve anlaşın’’ dediler.

Denizci kulesi

İstanbul Ali Sami Yen Stadı'ndaki gösterilere katılan Deniz Lisesi öğrencilerinin hareketleri, tribünleri dolduran binlerce kişi tarafından nefesler tutularak izlendi. Göğüslerinde Atatürk'ün portresi bulunan bembeyaz giysiler içindeki genç denizciler, önce simgeleri olan çıpa ve dümen dolabı yaptılar. Öğrenciler ardından 5 katlı dev bir kule oluşturdular. Kulenin en üstüne çıkan öğrencinin Türk Bayrağı'nı sallaması çılgınca alkışlandı.

Halk oyunları

19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı'na katılan 21 sivil okulun 1200 öğrencisi, günlerdir hazırlandıkları gösterileri büyük bir ustalıkla sergilediler. Gösterilere şort ve atlet giyerek katılan erkek öğrencilerle body, şort etek, mini saten etek giyerek katılan kız öğrenciler, 4 ayrı gruba ayrılarak, müzik eşliğinde 4 ayrı tablo oluşturdular. Tül örtü Şile Bezi gömlek, cepken, kemer ve saten şalvar giyen kız öğrencilerle, Şile bezi gömlek giyen, cepken ve kumaş kemer takan erkeklerin halk oyunları gösterileri de zevkle izlendi. Serin bir havada gerçekleştirilen etkinliklere katılan gençler, üşüdüklerini belli etmemeye çalıştılar.

Cumhuriyet dimdik ayakta

Anıtkabir'deki törene, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, TBMM Başkanı Hikmet Çetin, Başbakan Mesut Yılmaz, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Başbakan Yardımcısı ve Milli Savunma Bakanı İsmet Sezgin, Başbakan Yardımcısı ve DSP lideri Bülent Ecevit, siyasi parti liderleri Deniz Baykal, Tansu Çiller, Recai Kutan ve 15 bakan katıldı. Demirel'in mozoleye çelenk koyması, saygı duruşunda bulunması ve İstiklal Marşı'yla süren tören, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalamasıyla son buldu. Demirel, özel deftere şunları yazdı: ‘‘Büyük Atatürk; Sizi milletçe, minnet ve şükranla anıyoruz. Kurduğun Cumhuriyet dimdik ayaktadır. Yaktığın uygarlık meşalesi sonsuza kadar sönmeyecektir. Demokratik, laik Cumhuriyeti emanet ettiğin gençle onu koruyor ve nesilden nesile inançla götürüyoruz. Sonsuza kadar yüce Türk Milleti'nin gönlündesin. Sana selam, sana sevgi, sana saygı. Rahat uyu.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!