Genç madencinin mucize kurtuluşu

Güncelleme Tarihi:

Genç madencinin mucize kurtuluşu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 1998 00:00

Haberin Devamı

Avusturya'da inanılması çok güç bir olay yaşandı. 9 gündür göçük altında olan bir madenci, mucizevi bir biçimde sağ olarak kurtarıldı. Madenciyi kurtarmak için göçüğün altında kalan 10 kişiden ise henüz hiçbir haber yok.

Başkent Viyana'nın 220 km güneybatısında, Lassing bölgesindeki talk pudrası yapımında kullanılan magnezyum silikat madeninde, 17 Temmuzda büyük bir göçük meydana geldi. Şiddetli yağmurlardan kaynaklanan göçükte, 24 yaşındaki Georg Hainzl adlı madenci, toprağın 60 metre derinliğinde mahsur kaldı. Olaydan birkaç saat sonra Hainzl'ı kurtarmak için madene 10 kişilik bir ekip girdi. Ama bu sırada ikinci bir göçük daha meydana geldi. Halkı ve yetkilileri umutsuzluğa boğan bu son olayda göçük altında kalan 10 kişilik gruptan henüz hiçbir haber alınamadı.

Genç madencinin kurtulduğu mucizevi olay, çöken galerinin ağzını betonla kapatmadan önce, son umutla bir araştırma daha yapılması üzerine meydana geldi. Toprak altına, 60 metre derinliğe indirilen mini kamera ve mikrofon aracılığıyla Hainzl ile temas sağlandı. Ses bağlantısı kurulan Hainzl, iyi olduğunu belirtirken, sadece ayaklarının ıslak olmasından şikayet etti. 9 gündür karanlık ve soğuk madende mahsur kalan Hainzl'ı almak için, bir arkadaşı gönüllü oldu. Aşağı inen gönüllü, hayatta kalmayı başaran Hainzl'a önce limonata içirdi ve ışıktan rahatsız olmaması için gözlerini bağladı. Kendisi için cenaze töreni hazırlığı bile yapılan Hainzl, yukarı alındı ve derhal hastaneye kaldırıldı. Madencinin sağlık durumunun iyiliği, doktorları şaşırttı.

Karanlıkta yalnız başına 9 gün geçiren Hainzl, hastanede tek kişilik özel oda verilmesi önerisine karşı çıkarak, koğuşta kalmak istediğini söyledi. Kurtarma çalışmalarını başından beri izleyen hamile sevgilisi ise Hainzl'ı hiç yalnız bırakmadı.

Hainzl'ın göçük altında nasıl sağ kaldığı da yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Hastalık korkusuyla su içmeyen Hainzl, içi hava dolu bir mağra ve madenciler için depolanan yiyecekleri bulduğunu söyledi.

Hainzl'ın sağ salim kurtarılması, Avusturya'da bayram havası yarattı. Gazeteler, ‘‘Lassing'de mucize’’ diye manşetler atarken, Avusturya Cumhurbaşkanı Thomas Kestil, ‘‘Mucize!.. Bu olay, umutsuzluğa karşın, insan hayatını kurtarmak için sonuna kadar çaba göstermenin önemini ortaya koyuyor’’ dedi. Başbakan Viktor Klima da olayı ‘‘Umudun zaferi’’ diye niteledi. Hainzl'ın kurtulması, göçük altındaki 10 kişilik grubun sağ bulunabilmesi için çalışan kurtarma ekiplerine umut verdi.. Şimdi, küçük bir ihtimal de olsa, son bir kez daha kurtarma operasyonu yapılacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!