Genç gazetecilere Emeç mesajı: Ağır bedeli unutma

Güncelleme Tarihi:

Genç gazetecilere Emeç mesajı: Ağır bedeli unutma
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2017 21:20

7 Mart 1990’da öldürülen Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Çetin Emeç ve şoförü Sinan Ercan mezarları başında anıldı. Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bilâ, Abdi İpekçi, Uğur Mumcu ve katledilen diğer gazetecileri hatırlatarak “Genç meslektaşlarımızın ödenen bu ağır bedeli hiç unutmamalarını diliyorum” dedi.

Haberin Devamı

Çetin Emeç için Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki kabri başında düzenlenen anma törenine Çetin Emeç’in eşi Bilge Emeç, oğlu Mehmet Emeç, kızı Mehveş Emeç Birol, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bilâ, Hürriyet Gazetesi Yazarı Sedat Ergin, eski Basın Konseyi Başkanı ve eski CHP Milletvekili Oktay Ekşi, eski Hürriyet yöneticisi Ertuğ Karakullukçu, Cumhuriyet Vakfı Başkanı ve İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç’in yanı sıra meslektaşları katıldı. Çetin Emeç’in sarı - kırmızı çiçeklerle süslenmiş mezarına, yine sarı kırmızı çiçeklerle hazırlanmış Galatasaray Eğitim Vakfı’nın çelengi konuldu. Çetin Emeç’in eşi Bilge Emeç, oğlu Mehmet Emeç ve kızı Mehveş Emeç törene katılanların taziyelerini kabul etti. Dolmabahçe ve Merkez Efendi Camii Hatibi, Hafız Mevlidhan Celalettin Şensoy dualar okudu.

Haberin Devamı

KARANLIK HÂLÂ AYDINLANMADI

Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bilâ yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Çetin Emeç Türk basınında asla silinmeyecek şekilde iz bırakan ve her zaman örnek gösterilen genel yayın yönetmenimizdi. Gazeteciliği 24 saat yaşayan ve yaşatan meslek anlayışıyla, birçoğumuzun yetişmesinde önemli katkıları oldu. Çetin Emeç’i mezarı başında anarken onun gibi Türk basınının en etkin gazetecileri, yazarları ve yönetmenleri, Türkiye’yi sarsacak isimler oldukları için karanlık güçler tarafından katledilen Abdi İpekçi, Uğur Mumcu dahil olmak üzere katledilen aydınlarımızı da saygıyla anmak isterim. Meslektaşlarımızın, okurlarımızın, halkımızın kalbine gömülmüş bu değerli meslek büyüklerimizin gazetecilik anlayışları bizlere olduğu gibi genç gazetecilere de örnek olmalıdır. Çetin Emeç’i de Abdi İpekçi’yi de Uğur Mumcu’yu da çok değerli bilim ve düşün insanlarımızı, aydınlarımızı, genç meslektaşlarımızı şehit edenler Türkiye’de demokrasiyi askıya almak, ülkemizi karanlığa gömmek isteyen güçlerdir. Bazılarının tetikçileri ortaya çıkarılmış olsa da arkalarındaki karanlık hâlâ aydınlanmamıştır.

Genç gazetecilere Emeç mesajı: Ağır bedeli unutma

Haberin Devamı

ÇETİN EMEÇ BİR EKOLDÜR

Bu meslek büyüklerimiz çalışkanlıklarıyla, araştırmacı yönleriyle, bağımsız gazeteciliğin ülkemize yerleştirilmesi için verdikleri mücadeleyle ve meslek ilkelerinden ödün vermeyen tutumlarıyla, sadece Türk basınına değil Türk demokrasisine de büyük katkılar sağlamış isimlerdir. Mesleğimizin yüz akı bu isimleri kaybetmiş olmak, Türk basınının, demokrasi ve Cumhuriyet için ödediği en ağır bedeldir. Genç meslektaşlarımızın ödenen bu ağır bedeli hiç unutmamalarını diliyorum. Çetin Emeç bir ekoldür. Gazetelerin iddialı manşetlerle gündem oluşturması, halk adına diğer erkleri denetlemesi, kamuoyunun aydınlatılması, halkın ödediği verginin, verdiği oyun takipçisi olması gerektiğine inanmış Hürriyet ve Milliyet gibi iki büyük gazeteyi yönettiği dönemlerde bu anlayışını hayata geçirmiştir. Çetin Emeç’i kaybedişimizin 27. yıldönümümüzde bu duygu ve düşüncelerle onu rahmet, özlem, sevgi ve saygıyla anıyorum.”

Haberin Devamı

‘HİÇ KOLAY OLMADI’

SİNAN Ercan da Karacaahmet Mezarlığı’ndaki kabri başında anıldı. Törene Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bilâ, Hürriyet Gazetesi Yazarı Sedat Ergin, Sinan Ercan’ın eşi Ayşe Ercan, ablası İlknur Yardım ve ağabeyi Murat Ercan ile yakınları katıldı. Ercan’ın eşi Ayşe Ercan, “27 yıl oldu Sinan’ı kaybedeli. İyisiyle, kötüsüyle bir 27 yıl geçirdik. O vefat ettiğinde ufacık bir oğlumuz vardı. Allah’a çok şükür onu büyüttük. Ama hiç kolay olmadı, bizim için de çok zor oldu. Onu hiçbir zaman da unutmadık. Acısı her zaman içimizde. Nur içinde yatsın” dedi.

‘TEHDİT EKSİK OLMUYOR’

TÜRKİYE Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Olcayto da Çetin Emeç’in ölüm yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Olcayto mesajında şunları yazdı: “Usta bir gazeteciydi. Türkiye’de gazetecilere yönelik hain saldırılardan birine uğrayarak yaşamını yitirdi. Faili meçhul cinayetlerin özellikle basını hedef aldığı düşünüldüğünde Çetin Emeç gibi aydınlık kimliklerin karanlık güçlerce özenle hedef seçildiği anlaşılıyor. Nitekim günümüzde de gazeteciler ve gazetecilik üzerinde tehditler eksik olmuyor. Yazıdan, çiziden rahatsızlık duyanlar gazetecileri hedef göstermeyi sürdürüyor. Çetin Emeç yaşasaydı basınımıza kazandıracak daha pek çok bilgi ve deneyimi vardı. Çetin Emeç’i sevgi ve saygıyla anıyoruz. Işıklar içinde olsun.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!