Gen terapisiyle yaşlanmaya paydos

Güncelleme Tarihi:

Gen terapisiyle yaşlanmaya paydos
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

San Francisco kentindeki Amerikan Hücre Biyolojisi Derneği'nin toplantısında dün sunulan terapi yöntemi, Pennsylvania Tıp Merkezi'nden Lee Sweeney önderliğindeki ekibin imzasını taşıyor. Sweeney, ‘‘Genç fareleri daha enerjik yaptığını gözledik, ancak en çarpıcı sonuç yaşlı farelerde ortaya çıktı ve adalelerin gücü yüzde 27 oranında arttı’’ açıklamasını yaptı.

Farelerde yaşlılığı durduran gen terapisinin, muhtemelen insanlarda da uygulanarak aynı sonucun alınacağı ileri sürülüyor. Kas hastalıklarının tedavisinde de geçerli olabileceği kaydedilen terapinin, insülin arttıran faktör olan IGF-1 geni ile başarıldığı ve standart bir metod uygulanarak farelere nakledildiği bildirildi. IGF geninin bir çeşit zararsız virüs ile birlikte enjekte edildiği, yaşlı farelerde daha belirgin özellik gösterdiği kaydediliyor.

IGF taşıyan virüsün nakledildiği yaşlı farelerde 9 ay sonra gücün yüzde 27, adale oranının ise yüzde 19 arttığı belirtiliyor. Yapılan testlerde, genin nakledildiği bölgede etkili olduğu, tek bacağa nakledilen genin bacağın adalesini geliştirdiği, diğer bacağın ise zayıf kaldığı ifade ediliyor.

Yeni gen terapisinin, insanlarda genellikle atletlerin adalelerini güçlendirme ve tedavi etmede, kozmetik amaçlarla kullanılabileceği ileri sürülüyor. Yaşlanma sürecinde memeliler, kas yapısının ve gücünün üçte birini kaybediyor ve Sweeney'in ekibi IGF'nin bu kayıpta etkili olabileceğini iddia ediyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!