Geliyorum

Güncelleme Tarihi:

Geliyorum
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

AGİT'te, Rusya heyetinin başkanlığını yapacağını açıklayan Yeltsin, ‘‘Çeçenistan sorununu bizzat ben anlatacağım’’ dedi. Çeçenistan'daki operasyonun son terörist yok edilinceye kadar süreceğini belirten Yeltsin, yarın akşam Cumhurbaşkanı Demirel ile görüşecek.

Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin, İstanbul'da düzenlenecek AGİT zirvesine katılacağını açıkladı. Yeltsin, dünkü kabulleri sırasında gazetecilerin soruları üzerine, ‘İstanbul zirvesinde Rusya heyetinin başkanlığını ben yapacağım. Çeçenistan sorununu bizzat ben anlatacağım’ dedi.

Daha önceki bazı dış gezilerine rahatsızlıkları nedeniyle kendisinin yerine Başbakan'ı göndermiş olan Yeltsin, İstanbul'a gideceği yolunda ilk kez bizzat açıklama yapmış oldu. Yeltsin, ‘orada şunu söyleyeceğim: Batı’nın ülkemizdeki haydutları, baş kesenleri, teröristleri yok etme operasyonu yapmamızdan dolayı Rusya'yı suçlama hakkı yoktur. Ülkemizde son terörist de yok edilinceye kadar operasyonumuz durmayacak' dedi.

Yeltsin, Devlet Başkanlığı seçimlerinin, yasaların öngördüğü şekilde, 4 Haziran 2000 yılında yapılacağını da teyit etti.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in, yarın akşam Çırağan Sarayı'nda Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin ile görüşmesi planlandı.

Görüşme için randevu talebi Rusya tarafından geldi ve geçen hafta başında, Yeltsin'in İstanbul'a gitmesi halinde bu görüşmenin yapılacağı teyit edilmiş oldu.

Kremlin Sarayı kaynaklarının İtar-Tass'a verdikleri bilgiye göre de, Yeltsin, yarın 14.50'de İstanbul'da olacak. Yeltsin'in İstanbul'da diğer görüşmeleri de olacak.

Rusya Devlet Başkanı, 18 Kasım Perşembe günü öğleden önce ABD Başkanı Bill Clinton ile ikili olarak bir araya gelecek. Aynı gün Yeltsin'in, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ve Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile üçlü görüşmesi öngörülüyor.

Bu görüşmeler de Çırağan Sarayı'nda yapılacak.

Yeltsin'i protesto için AGİT'e gelmiyor

ESTONYA Devlet Başkanı Lennardt Meri'nin, Rusya'nın Kafkasya bölgesindeki gelişmeler, artan Yahudi ve yabancı düşmanlığı karşısında AGİT'in başarısız kaldığı gerekçesi ile İstanbul'daki zirveye katılmayacağı açıklandı. İnterfaks'ın haberine göre Estonya Devlet Başkanlığı Basın Merkezi'nden bugün yapılan açıklamada, Meri bu düşüncesini dün, AGİT üyesi ülkelerin devlet başkanlarına da birer mesajla iletti. Meri mesajında, ‘AGİT, bu sorunlara karşı harekete geçme zamanı iken, kutlamalar yapmayı tercih ediyor’ dedi.

Türkiye AGİT sınavında

FRANSIZ Haber Ajasın AFP, İstanbul'da yapılacak olan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) zirvesinin insan hakları yüzünden sürekli eleştiri gören Türkiye açısından uluslararası sahnede bir sınav niteliğinde olduğunu belirtti. AGİT Zirvesi'nin İstanbul'da düzenlenmesinin Türkiye'deki insan hakları ihlalleri yüzünden Ermenistan gibi diğer ülkelerden eleştiri aldığına işaret eden AFP, Ankara'daki Batılı bir diplomatın, ‘Türkiye büyük çaba sarfetti. Şimdi Türkiye’nin böyle bir toplantıyı düzenleme yeteneğine sahip olduğunu göstermesi ve modern bir ülke imajını satması gerekiyor' yorumunu yaptı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!