Gelecekte yaşam nasıl olacak

Güncelleme Tarihi:

Gelecekte yaşam nasıl olacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

Federal Alman Araştırma ve Teknoloji Bakanlığı, 2 bin iş yöneticisiyle yaptığı anketin sonunda hazırladığı ‘‘Geleceğe İlişkin Beklentiler’’ raporunda, önümüzdeki 15-20 yıllık dönemde günlük yaşamda önemli değişiklikler olacağını bildirdi. Açıklanan raporda, yakın gelecekte ev ve iş yaşamının yakınlaşacağı, İnternet sistemi ile 24 saat kesintisiz hizmet veren hipermarket döneminin yaygınlaşacağı, ancak yine de işsizliğe çare bulunamayacağı vurgulandı. İnsanların 2000'li yıllarla birlikte evlerinde daha fazla çalışacağı, bunun trafik sorununu yüzde 20 oranında düşüreceği tahmin edilirken, geleceğe ilişkin beklentiler şöyle sıralandı:

Teknolojik gelişmelerle 2006 yılında İnternet modern hale gelecek. Her işlem anında yapılabilecek.

2007 yılında yeni inşaat teknikleri ile kurulacak konutlar çabucak istenen biçimlere sokulabilecek.

2009 yılında başta para otomatı olmak üzere birçok işlemde kişiler parmak izinden tanınacak. Bu sistemle para ödemesi yapılacak, kapılar açılacak.

Multimedya gelişecek, kimya alanında yeni sentetik maddeler geliştirilecek.

Müşterilerin beklentilerine daha fazla yanıt vermek amacıyla şirketler daha çok kalifiye eleman çalıştırmak zorunda kalacak.

Üstün beceri ve bilgiye sahip çalışanlar şirketlerinde pay sahibi olacak ve patronlar sınıfına geçecek.

Yaşam boyu eğitim normal hale gelecek. Tek alanda eğitim, meslek sahibi olma yerine, herkes birçok alanda uzmanlaşacak.

Genetik tekniği ile özellikleri değiştirilen bitkiler, çöllerin tarıma açılmasını sağlayacak. Kesilen tropikal ormanlardaki ağaçların yerine yenileri dikilecek.

Fosil yakıtlardan güneş ve rüzgar gibi alternatif enerjilere geçiş beklenenin aksine ağır olacak. Yenilenebilir enerji kaynaklarının oranının yüzde 10'u geçebilmesi için 20 yıl gerekecek.

Güneş enerjisini elektriğe çeviren hücrelerin etkinlik oranı yüzde 10'u aşacak. Enerji birimleri ucuzlayacak. Bugünün siyah-lacivert renkli enerji birimleri, cam gibi şeffaf olacak ve pencerelerde cam olarak kullanılarak aynı zamanda enerji üretmeleri sağlanacak.

2010 yılında bilgisayar ekranları katlanıp cebe yerleştirilebilecek. 2020 yılında biyoçip denilen canlı hücrelerle çalışan bilgisayar yongaları şimdiye göre bin kat büyük olacak.

En büyük sorun artan nüfusa eğitim verilmesi olacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!