GeleceÄŸin meslekleri

Güncelleme Tarihi:

GeleceÄŸin meslekleri
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 04, 2001 14:34

Üniversite sınavının ardından sıra seçim yapmaya geldi. Öğrenciler ´hangi meslek bana uygun?´ sorusunun yanıtını arıyor. Sayısal, eşit ağırlık, sözel ve dil puanıyla öğrenci alan en gözde bölümleri sizin için araştırdık

SAYISAL PUAN İLE ÖĞRENCİ ALAN BÖLÜMLER
Haberin Devamı

BiliÅŸim sistemleri ve teknolojileri

Bu alanda çalışanlar, işletmecilik eğitimine paralel olarak, yönetimde alınan kararlara destek olan, kontrol mekanizmasını kolaylaştıran, bilgi işlem ve bunun değişik boyutlarını uygulayan kişiler. Bölümü tercih edecek öğrencilerin üstün düşünme ve kavrayış gücüne, sağlam bir mantık dizgisine sahip, sabırlı, yaratıcı, son derece dikkatli kişiler olması gerekiyor.

Bilgisayar mühendisliği

Bilginin otomatik kullanımı, programların yazılım ve donanımları, bilgi iletişim tekniklerinin geliştirilmesi ve bu tekniklerin kullanılması konularında eğitim almaktadırlar. Bilgisayar ve enformasyon teknolojilerine hakim kişilere olan gereksinim, ülkemizde giderek artmaktadır. Bilgisayar ve enformasyon teknolojilerine hakim kişilere olan gereksinim, ülkemizde giderek artmaktadır. Bu alanda öğrenim görmek isteyen öğrencilerin araştırma, planlama ve uygulama yeteneğine sahip olmaları yanında dikkatli,sabırlı ve yaratıcı olmaları gerekmekte.

Haberin Devamı

Biyomühendislik

Bu alanda mühendislik ilkelerinde hareketle biyolojik olay ve mekanizmaları bir araya getirerek yeni malzemeler oluşturuluyor. Bilimsel araştırmalara merakı olan, teknolojideki gelişmeleri takip etmekten hoşlanan, temel bilimlere ilgili araştırmacı kişilikte olanlar bu alanda başarılı olabilirler.

Çevre Mühendisliği

Gelişen ve değişen dünya ve teknoloji karşısında doğal kaynaklarımızın en iyi şekilde korunması, kullanılması ve bunların kirlenmesine neden olan faktörlerin kontrolü, yok edilmesi, insan sağlığına uygun çevre koşullarının yaratılması konularında çalışmalar yapılıyor. Bu alanda çalışmak isteyenlerin yaratıcı, araştırmacı çevre sorunlarına duyarlı kişiler olmaları gerekiyor.

Sistem mühendisliği

Sistem Mühendisliği zaman ve maliyet bağlacında mevcut sistemlerin üretimi, dizaynı ve geliştirilmesi ile ilgili. Sistem mühendisleri aracı ve teorilerin birbirleri ile uyumunun sağlanması, en iyi metodolojinin uygulanması, üretim safhasındaki yönetim yapılanmasının oluşturulması ve gerek geniş gerekse dar alanda karşılaşılabilecek problemlerin halledilmesi ile ilgileniyorlar. Bu programın amacı, karşılaşılan problemlerin çözülebilen, doğru karar verebilen, kontrol mekanizması gelişmiş, sistemleri en iyi şekilde kullanabilen, sistem mühendisleri yetiştirmek. Bu bölümde öğrenim görmek isteyenlerin yaratıcı, üstün bir akademik yeteneğe ve analitik düşünme gücüne sahip olmaları gerekiyor.

Haberin Devamı

Endüstri mühendisliği

Endüstri sürecinde kullanılan insan, malzeme, bilgi, enerji, mali kaynaklar ve makine girdileri en iyi, en ekonomik şekilde kullanılabilen üretim ve hizmet sistemleri konusunda eğitim, öğretim ve araştırma yapar. Endüstri mühendisi, insan gücü ile çalışma koşulları arasında dengeyi oluşturur, ürün maliyetini belirler ve ürüne gelebilecek talebi tahmin ederek, ürün satış fiyatını saptar. Bu bölümde öğrenim görmek isteyenlerin analitik düşünebilen, öngörü sahibi, iyi iletişim yeteneğine sahip, mekanik planlama yeteneği olan, hızlı karar verebilen kişiler olmaları başarılarını artırıyor.

Kontrol mühendisliği

Bu programda amaç, endüstriyel bir işletmenin üretim kalitesinin ve verimliğinin arttırılmasını sağlayan en önemli araç olan, ´Endüstriyel Otomasyon Sistemleri´nin tasaramına ilişkin kuramsal ve çağdaş teknolojik bilgiler ile donatılmış mühendisler yetiştirmek. Kontrol Mühendisliği, elektrik, elektronik, mekanik ve bilgisayar tabanlı tüm endüstriyel üretim sistemlerinin amaçlanan ve planlanan biçimde çalışmasını sağlayan bilgi ve teknolojilerini üreten ve uygulanan bir mühendislik dalı. Kontrol Mühendisleri, kontrol sistemleri tasarlayan ve üreten endüstriyel otomasyon sektöründe araştırma, tasarım ve üretim mühendisi olarak görev alabilirler. Çeşitli fabriklarda bakım, onarım ve endüstriyel işletme hizmetlerinde çalışabilirler.

Haberin Devamı

İşletme mühenisliği

İşletmelerin kuruluşundan başlayarak, her aşamasında gerek teknik, gerekse iktisadi bakımından etkin görev alacak, niteliğe sahip, orta ve üst düzey yönetici yetiştirmeyi amaçlıyor. İşletme Mühendisleri işletmelerde, teknik kadrolarda sosyal bilimler eğitimi almış kadrolar arasında köprü görevi görürler, bir ürünün en ekonomik şekilde üretilmesi konusunda maliyet hesapları yaparlar, bunu yaparken de bir mühendisten daha çok mali yöntemleri, bir işletmeciden daha çok matematiksel yöntemleri kullanırlar.

Telekomünikasyon mühendisliği

21. Yüzyıl başında hızla gelişen ve önemi çok artan bir mühendislik disiplini. Bu programda ilk bir ya da 1.5 yıl temel mühendislik dersleri alınıyor. Ardından öğrenciler yoğun alarak haberleşme ve işaret işleme konularında teori, tasarım ve laboratuvar içeren derslerle eğitiliyor. Programlar bilgisayar yazılım ve donanım temellerini içeren derslerle destekleniyor. Programda öğrencilerin problemleri çözme, hızla değişen teknolojiyi izleyebilme ve gelecek gelişmelere hızla adapte olabilme, yeteneklerinin kazandırılması hedefleniyor.

Haberin Devamı

Moleküler biyoloji ve genetik

Moleküler Biyoloji ve Genetik Programının amacı, mikroorganizmalar da dahil olmak üzere her tür canlının genetik yapısını araştırmak ve çözmek, çeşitli biyolojik olayların moleküler yapısı ile ilişkisini araştıracak uzmanları yetiştirme. Üstün bir akademik yeteneğe, araştırma yapabilecek birikime, bilimsel meraka sahip olmak gerekiyor. Mezunlara ´Genetik Mühendisi´ ünvanı veriliyor. Bu programı başarı ile tamamlayıp mezun olanlar, araştırmacı olarak üniversitelerde ve TÜBİTAK´ta çalışabiliyorlar.

 

EŞİT AĞIRLIKLI PUAN İLE ÖĞRENCİ ALAN BÖLÜMLER

AB ile iliÅŸkiler

Türkiye´nin 40 yıllık AB macerasının somutlaştığı bu günlerde, AB´ye uyum sağlamak amacıyla açılan, ´Avrupa Birliği İlişkileri Bölümü´ üstlendiği misyon açısından oldukça önemli. Bölümü tercih edecek kişilerin sosyal ilişkilerde başarılı, genç, dinamik, araştırmacı olması gerekiyor. Mezunları oldukça önemli görevler bekliyor.

Haberin Devamı

Psikoloji

Teknoloji ve kentleşmeye bağlı olarak karmaşıklaşan dünyada insanın davranışlarını bilimsel temele oturtan psikoloji gitgide önem kazanıyor. Psikoloji bölümünde amaç, insan davranışları ve bu davranışlar üzerinde uzmanlaşmış kişiler yetiştirmek. Bu bölümü seçmek isteyen öğrencilerde insan sevgisi, organize düşünce, iyi ifade gücü gibi nitelikler olması gerekiyor.

Sosyoloji

Toplumu ve insan ilişkilerini, bu ilişkilerden etkilenen toplumsal, siyasal ve kültürel kurumları teorik ve uygulamalı olarak inceleyen bilim dalı. Bu bölümü tercih edecek öğrencilerin gözlemci, soyut ve analitik düşünebilen kişiler olmaları gerekiyor.

Reklamcılık

Küçük bir grubun, hizmetleri ve ürünleri büyük kitlelere tanıtması işine reklam deniyor. Çağımızda görselliğin ve tanıtımın önem kazanması reklamcılık sektörüne olan ilgiyi artırıyor. Bu bölümü seçmek isteyen öğrencilerin sosyal ilişkileri güçlü, hayal gücü yüksek, kendinden emin, yaratıcı kişiler olması gerekiyor.

Hukuk

Bireylerin devletle, başka bir bireyle ya da devletlerin karşılıklı ilişkilerini düzenleyen yasaların uygulama aşamasında ortaya çıkan anlaşmazlıkları kanunlar çerçevesinde çözümleyecek, çağdaş hukukçular yetiştirmeyi amaçlıyor. Bu bölümü seçmek isteyenlerin sosyal ilişkilerde başarılı, sağlam bir mantığa ve sezgiye sahip, iyi sunuş yeteneği olan, araştırmacı kişiliğe sahip olmaları gerekiyor.

Rehberlik ve psikolojik danışmanlık

Eğitim, çağımızın en önemli olgularından biridir. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, eğitim ve öğretim süreçlerini bir bütün olarak ele alıyor. Bu alan, yaşamının her döneminde sağlıklı, üretken ve kişisel potansiyelinin farkında olan bireyler yetiştirmeyi amaçlıyor. Araştırmacı, sosyal ilişkilerde başarılı dinamik, hayal gücü geniş, üretken ve sağlıklı iletişim kurabilen kişiler bu meslekte başarılı olabilirler.

Siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler

Uluslararası İlişkiler kavramı, siyaset, hukuk ve ekonomi bilimlerinin sentezinden oluşuyor. Bölüm, hem diplomatik alanda, hem de iş alanında değişimleri takip edebilecek elemanlar yetiştiriyor. Bu bölümü tercih edecek öğrencilerin ekonomiye, sosyolojiye, tarihe ve hukuka ilgili, yabancı dil, bilişim ve insan ilişkilerinde başarılı olmaları gerekiyor.

Yönetim bilişim sistemleri

Disiplinlerarası (bilgisayar, endüstri ve işletme mühendisliği) bir alan. Bilişim sistemi, içinde bulunduğumuz kuruluşu destekleyen bir dizi düzenlenmiş prosedür ve teknik altyapı. Bilişim uzmanı ise, ana hammaddesi bilgi olan ve yine bilgi üretimi sağlayan sistemleri kurar, uygular, bakımını yapar ve geliştirir. Bölüm, bu alanda lisans mezunları yetiştirmeyi bilişim alanında araştırma projeler ve uygulamalar yapmayı, bu alanda makale, kitap yayınları oluşturmayı ve ilgili kuruluşlar ile ilişkiye geçip ortak çalışmalar gerçekleştirmeyi amaçlıyor. Bu bölümde okumak isteyen öğrencilerin, bilgisayara ilgi duyan, dikkatli, sabırlı ve yaratıcı, analitik düşünme ve sentez yeteneğine sahip, iyi iletişim kurabilen kişiler olması gerekiyor.

 

SÖZEL PUAN İLE ÖĞRENCİ ALAN BÖLÜMLER

Ä°letiÅŸim

İletişim Fakültesi´nin amacı gazetecilik, halkla ilişikler, basın-yayın, radyo ve televizyon gibi kuruluşların bünyesinde her türlü haber, program, tanıtım, reklam işlerini düzenleyip organize edebilecek nitelikli elemanlar yetiştirmek. Bu alanda görev yapacak kişilerin sözel yeteneği güçlü, çok okuyup çok araştırma yapan, sosyal bilimle ilgili ve bu alanda başarılı, ikna gücü yüksek ve yaratıcı bireyler olmaları gerekiyor. Fakülte içinde Gazetecilik, Radyo-TV, Sinema, Halkla İlişkiler gibi bölümler bulunuyor.

Halkla ilişkiler ve tanıtım

Halkal İlişkiler, kurumlarda şirket yönetimi ile toplum arasında köprü görevi gören bir bilim. Bölümün amacı kamu ya da özel kuruluşların olumlu bir imaja sahip olmaları için gerekli tanıtım politikasının saptanması, kuruluşların bu doğrultuda yönlendirilmesi, insan gruplarıyla kuruluşlar arasında bilgi akışının sağlanmasına yönelik planlı faaliyetler yapacak halkla ilişkiler ve tanıtım uzmanları yetiştirmek. Sosyal bilimlerle ilgili ve bu alanda başarılı, gelişmiş bir sözel yeteneği ve ikna gücüne sahip, girişken, insanlarla ileşitimde bulunmakta hoşlanan, çevredeki kaynakları iyi kullanan yaratıcı bireyler bu alanda başarılı olabilirler.

Sinema ve televizyon/Radyo-Televizyon ve sinema

Kitle iletişim araçlarının başında gelen radyo-televizyon yayıncılığı ve yapımcılığı için nitelikli eleman yetiştirme amaçlanıyor. Toplumsal, siyasi ve ekonomik olayları kavramaya yarayacak uzmanlık bilgileri veren, iletişim konusunda da eğitim ve araştırma yapan bir bölüm. Görsel bakış açısı ve hayal gücü geniş, yaratıcı bireyler için zevkli bir iş alanı. Bu mesleğin en önemli özelliği hareketli bir çalışma ortamı olması.

 

DİL PUANI İLE ÖĞRENCİ ALAN BÖLÜMLER

Mütercim-Tercümanlık

Bu program, iktisat, tıp, siyaset bilimi, uluslararası iliÅŸkiler, sosyal ve fen bilimleri gibi pekçok konuda Ä°ngilizce/Türkçe, Fransızca/Türkçe, veya Almanca/Türkçe dil çiftleri arasında yazılı ve sözlü çeviri yapabilecek, bu meslekler için gerekli bilgiÂve beceriye sahip mütercim-tercümanlar yetiÅŸtirmeyi amaçlıyor. Mütercimlik yazılı bir metnin baÅŸka bir dile çevrilmesi, tercümanlık ise bir dilde konuÅŸulanların ya konuÅŸma anında ya da daha sonra baÅŸka bir dile çevirme iÅŸidir. Öğretim süresi 4 yıldır. Bu bölümke okumak isteyenlerin iyi bir belleÄŸe ve dikkate sahip olmaları gerekiyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!