GeleceÄŸin DVD'leri 1000 GB depolayacak

Güncelleme Tarihi:

GeleceÄŸin DVDleri 1000 GB depolayacak
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 28, 2004 13:38

İngiliz araştırmacılar DVD disklerin kapasitesini mevcut DVD'lere göre çok daha yukarılara çekmeye hazırlanıyor. Londra'daki Imperial College araştırmacılarının üzerinde çalıştığı yeni teknoloji sayesinde bugünkülerden 100 kat daha fazla veri depolayabilen dört katmanlı diskler üretilebilecek.

Haberin Devamı


BBC'nin haberine göre, Dr Peter Torok liderliğindeki ekip geliştirmekte oldukları 'Multiplexed Optical Data Storage' (MODS) adlı yeni tekniği Tayvan'da düzenlenen Asya-Pasifik Veri Depolama Konferansı'nda tanıttı.

4 KATMANLI DÄ°SKLER

MODS sayesinde her biri 250 GB'lik dört katmanlı (katman başına 118 saatlik video) diskler üretilebileceği belirtiliyor. Dört katmanlı bir diskin toplam kapasitesi 100 GB'yi bulacak. Bu, ünlü çizgi dizi The Simspsons'ın yayınlanmış tüm bölümlerinin tek bir DVD'le sığması demek.

MODS tekniğinde mevcut DVD ve CD'lerdekine benzer lazer tabanlı bir teknoloji kullanılıyor, ancak bu yeni teknikte ışık taneciklerinin hareketleri değiştirilebildiği için kapasiteyi artırmak mümkün oluyor. Imperial College yetkilileri, yenit tekniğin mükemmel hale gelmesi için beş yıl, ticari kullanıma sunulması için de on yıl gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Piyasadaki DVD disklerin çoğu artık iki katmanlı ve 8.5 GB'ye kadar veri depolayabiliyor. HD-DVD (Hingh Definition DVD) adlı yeni bir teknik 30 GB'lık DVD'lere izin verirken, Blu-ray (mavi işın) olarak adlandırılan rakip format ise kapasiteyi 50 GB'ye çıkarıyor. Imperial College'in teknolojisi ise gelecek nesil DVD disklerin kapasitesini bile gölgede bırakır nitelikte.

Ä°lgili linkler:

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!