Gediz akamıyor

Güncelleme Tarihi:

Gediz akamıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2008 13:15

Ege Denizi'ne dökülen ikinci büyük nehrimiz Gediz, kurumaya yüz tuttu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'DE NERELER KURUDU...

Hava sıcaklıklarındaki artış, önlenemeyen kirlilik ve tarımsal sulama amaçlı kullanılması, Gediz Nehri'nin kurumaya yüz tutmasına neden olduğu kaydedildi.

EGE'NİN EN BÜYÜK İKİNCİ NEHRİ

Gediz Nehri Anadolu’dan Ege Denizi’ne dökülen Büyük Menderes Nehri’nden sonra ikinci büyük akarsu.

Önce Kütahya il sınırları içinde akan Gediz, Uşak merkez ilçeye bağlı Emirfakı Köyü’nün kuzeyinde Uşak topraklarına girer. Irmak, merkez ilçenin Güre Bucağı’na kadar kuzey-güney yönünde akar. Bu bucağın yakınlarında batıya döner ve Salihli ilçesinin kuzeydoğusundan Gediz Ovası’na girer ve güneyden Kemalpaşa Ovası’ndan gelen Nif Çayı'nı alarak Foça tepelerinin güneydoğusundan İzmir Körfezi’ne dökülür.

Irmağın kaynağı olan Murat Dağı'ndan Ege'de denize ulaştığı noktaya kadarki uzunluğu 401 km olup su toplama havzası ise 17.500 km²'dir.

 Nehir üzerinde Manisa-Salihli İlçesi sınırları içerisinde Demirköprü Barajı inşaa edilmiştir. Baraj bir yandan elektrik üretirken diğer yandan Gediz Ovasının tarımsal amaçlı sulanması için de kullanılmaktadır.

Sulama hattının Gediz Ovasına dağıtımı Salihli-Adala beldesinden yapılmaktadır. Bugün için Gediz Havzasının en önemli sorunu ekolojik kirlilik olmuştur. Geçmişte, özellikle 80'li yıllarda yoğun olarak kum ve çakıl ocaklarına ruhsat verilmiş olması, bir yandan doğal yapıyı bozarak faunayı olumsuz etkilerken diğer yandan nehrin su seviyesinin alçalmasına neden olmuş ve bu da içinden geçtiği ovanın yer altı sularını olumsuz etkilemiştir.

Nehre, Demirköprü Barajına girmeden önce Uşak'ta başta dericilik olmak üzere çok sayıda sanayi tesisleri tarafından sanayi atıkları, keza Kula İlçesinde aynı şekilde her türlü atık ve Barajdan sonra da Salihli, Ahmetli gibi ilçelerin atıkları deşarj edilmektedir.

Kirlilik o boyuttadır ki zaman zaman sığlaşan Nehri bırakın büyük bir su toplama havzası olan Barajda dahi özellikle rüzgarsız günlerde su üzerinde biriken pislikler, değişik renkteki kimyasal atık öbekleri, bir labaratuvar analizi değil fakat çıplak gözle dahi açıkça görülmektedir.

Haberin Devamı

Gediz Nehri'nin birçok bölgesinde suyun iki parmakla ölçülebilecek durumda bulunduğu, nehir yatağındaki birçok ağacın kesilmesinin de süreci hızlandırdığı öğrenildi.

Haberin Devamı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkan Vekili ve Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, şu anda Gediz'de tarımsal sulamanın mümkün olmadığını, Manisa merkeze bağlı Yeniharmandalı köyünden İzmir'in Menemen ilçesine kadar olan bölgede suyun yok denecek kadar azaldığını, hemen hiç akmadığını bildirdi.

Sorman, şunları kaydetti: “Zaten var olan az su da sanayi ve belediyelerin evsel atıklarından oluşmaktadır. Bu suların tarımsal amaçlı sulamada kullanılması, tabii ki doğru değildir. Ama çiftçimiz çaresizlikten dolayı ürününü yetiştirebilmek için bu suları bile kullanmak zorunda kalmaktadır. Zamanında gürül gürül akarken kıymeti bilinmeyen sularımızı, bugün maalesef arar durumdayız.”

Haberin Devamı

Sorman, devletin geçmişte yaptırdığı Ahmetli regülatöründen Gölmarmara gölüne takviye kanalının, suyun aktığı zamanlarda işletilememesi yüzünden Gölmarmara gölünde de su rezervinin azaldığını belirterek, bütün bunların Türk çiftçisini olumsuz etkileyecek gelişmeler olduğunu kaydetti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!