Gecmiş olsun

Güncelleme Tarihi:

Gecmiş olsun
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

Anoreksiya ve bulimiya

Anoreksiya nervoza 12-30 yaşları arasında görülüyor. Kişide aşırı kilo kaybı ve yoğun şişmanlık korkusu oluyor. Beden imgesi bozuluyor ve kendini aşırı kilolu olarak ‘‘çarpık’’ algılıyor. Kızlar adetten kesiliyor. Yemeklerle aşırı ilgileniyor. Aşırı hareketliyken, kendini toplumdan dışlıyor, cinsellikten kaçıyor ve hastalığı reddediyor. Bulimiya nervoza ise 17-25 yaşları arasında başlıyor. Kişi yıllarca hekime başvurmayabiliyor. Anoreksiya nervozadan farklı olarak hastalığını ve yardımını kabul ediyor.

Yemek yemiyorlar

Anoreksiya ve bulimiya nervoza gibi yemek bozukluklarının Türkiye'deki sıklığı henüz iyi bilinmiyor. İstanbul Üniversitesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü Adolesan Bilim Dalı'nın, 1990-1996 arasındaki sürede 12'si anoreksiya, 4'ü bulimiya nervoza ve 3 anoreksiya-bulimiya nervoza karışık tip olmak üzere toplam 19 kişi tedavi edilmiş. Bunların 3'ü erkek, 16'si kız. Bulimiya nervoza ise erkeklerde çok az görülüyor. Anoreksiya her ne kadar ‘‘iştahsızlık’’ anlamına gelse de hastanın aslında iştahı yerinde oluyor. Ancak yemek yemiyorlar. Hastalığın ileri dönemlerinde iştah kaybı ortaya çıkıyor. Bu hastalarda kendini aç kalarak öldürmek duygusu oluyor.

Bebekler ölmesin

İstanbul'da sağlık dergisinin son sayısında, Dr. Gökçin Pekyalçın'ın bir makalesi bulunuyor. Anne ve çocuk sağlığı sorunlarının giderilmesi için İstanbul'da başlatılan ‘‘Bebekler Ölmesin’’ projeden umutlu olduklarını belirtiyor. Proje ilk aşamada, Güngören, Büyükçekmece, Kağıthane, Şişli, Esenler, Avcılar, Bağcılar ve Bahçelievler'de uygulanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!