Geç doğur genç kal

Güncelleme Tarihi:

Geç doğur genç kal
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 1997 00:00

Haberin Devamı

İleri yaşlarda hamile kalıp anne olan kadınlar daha uzun yaşıyorlar

ABD'li bilimadamlarınca gerçekleştirilen bir araştırmaya göre kırklı yaşlarında doğum yapan kadınların uzun ömürlü olma şansları çok daha fazla.

Harvard Tıp Fakültesi'nden Thomas Perls ve Boston Beth Israel Deaconess Hastanesi'nden Ruth Fretts, 1896 doğumlu iki grup kadın üzerinde yaptıkları araştırmalarla çarpıcı sonuçlara ulaştılar. İncelenen gruplardan birindeki kadınlar 73 yaşında ölenlerden oluşurken, diğer gruptaki kadınların tümü en az 100 yaşına kadar yaşamış olanlardan oluşuyordu. Araştırmada kullanılan kadınların hepsi aynı sosyal geçmişe ve benzer deneyimlere sahipti.

Araştırmacıların elde ettiği bulgulara göre kırklı yaşlarında hamile kalmış olanların sayısı asırlık ninelerden oluşan grupta, 73 yaşında ölenlerden oluşan gruba göre dört misli fazlaydı. Bilimadamlarına göre bunun nedeni geç gebeliğin, yavaş yaşlanmanın bir sonucu olmasıydı. İki araştırmacının üzerinde durdukları bir diğer nokta ise asırlık nineler arasında hiç çocuk sahibi olmamış olanların da bulunmasıydı ki, bu da doğum yapmış olmanın tek başına uzun ömrün garantisi olmadığını gösteriyordu.

Perls ve Fretts'in Nature isimli akademik derginin geçtiğimiz haftaki 389. sayısında yayınlanan araştırma sonuçları, tıp çevrelerince tartışmalı kabul edilen bir teoriyi de destekler nitelikte. Tartışmalı teoriye göre menopozun işlevi yaşlı kadınları riskli gebeliklerden korumak. Perls bu teoriye atıfta bulunarak, ‘‘Menopozun görevi kadınların riskli bir gebelik sonucunda ölmesini önleyerek, o güne kadar doğurmuş oldukları çocuklar büyüyünceye kadar yaşamda kalmalarını kolaylaştırmak’’ diyor. Yavaş yaşlanan kadınlar ise, daha geç yaşlara kadar gebe kalabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!