Gazze'de Hamas iktidarı birinci yılını doldurdu

Güncelleme Tarihi:

Gazzede Hamas iktidarı birinci yılını doldurdu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2008 17:48

Gazze Şeridi'nde bir yıl önce, kanlı çatışmalarda Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a bağlı güvenlik güçlerini bertaraf ederek yönetime el koyan Hamas, bu bölgede iktidardaki birinci yılını doldurdu.

Haberin Devamı

Gazze, Hamas iktidarının birinci yıl dönümünü sessiz karşılarken, Batı Şeria'daki Filistin Yönetimi de yıl dönümünü görmezden geldi. Hamas, Gazze Şeridi'nde resmi bir gösteri ya da etkinlik düzenlemedi. Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki El Fetih yanlıları da herhangi bir gösteride bulunmadı.

Batı Şeria'da yayımlanan gazetelerde de Hamas iktidarının birinci yıl dönümünün değerlendirilmesine ilişkin haberlere pek fazla yer verilmedi.

Hamas hükümetinin başbakanı İsmail Haniye, kısa bir değerlendirme yaparak, Hamas'ın bir yıl önce Gazze Şeridi'nde El Fetih ile çatışmaya zorlandığını savundu.

"Biz herkesin iktidarın bölünmesinden ziyade siyasi ortaklığın paylaşılmasını kabul etmesinden yanayız" diyen Haniye, El Fetih'ten "kardeşimiz" diye bahsederek, "Kardeşimizle aramızdaki sorun, tek kutuplu yönetimlerinde değişiklik kavramına yabancı olmaları. Başarılı bir diyalog sürecine başlayabilirsek, hiçbir taraf diğerini görmezden gelemeyecek. Biz tüm gruplarla da özgürlüğümüze kavuşma ve yeniden yapılanma gibi görevlerimizin örtüştüğü şu özel konumda işbirliğinden yanayız. Unutmamamız gereken tek şey, Filistin Yönetiminin de işgal altında kurulduğudur ve Filistin Kurtuluş Örgütünü yeniden yapılandırmada diyalog başlatma kararı da Devlet Başkanının elindedir" sözleriyle Abbas'a çağrıda bulundu.

Haniye, Gazze Şeridi'nde hemen hemen her evi etkilediğini söylediği İsrail kuşatmasına rağmen, direnişte artış eğiliminin olduğunu ifade etti ve "Bizim tek önceliğimiz, ulusal birliği kurmak ve kuşatmayı kaldırmaktır" dedi.

İsrail ile, Mısır'da devam eden geçici ateşkes görüşmelerine de değinen Haniye, "Bu, İsrail'in tavrına bağlı. Eğer Mısır'ın teklifine olumlu yaklaşırlarsa, ateşkesin yolu açılmış olacak" dedi.

Haniye, İsrail tarafının geçici ateşkes anlaşmasının bir parçası olmasında ısrarlı olduğu kaçırılan İsrail askeri Gilad Şalit ile ilgili olarak da, "Eğer İsrail tarafı, kaçıranların taleplerini kabul ederse, biz bu meseleye bugün son noktayı koymak istiyoruz" dedi.

-GÖSTERİ TALEBİ YOK-

Son bir yıllık dönem dikkate alındığında, Gazze Şeridi'nde sokaklarda şiddet gerilerken, Hamas'ın bunda izinsiz gösteri yapılmasını yasaklayan kararları etkili oldu.

Hamas iktidarı altında 1,5 milyona yakın Filistinli'nin yaşadığı bölgede, İsrail'in giderek ablukayı ağırlaştırması ve son dönemde sadece insani yardım malzemesinin girmesine izin vermesi nedeniyle, yoksulluk ve darboğaz giderek arttı.

Gazze'deki Hamaslı polis güçlerinin sözcüsü İslam Şahvan, herhangi bir gösteri ya da etkinlik için yasak kararı vermediklerini, El Fetih taraftarlarından veya çalışanlardan herhangi bir gösteri talebinin gelmediğini belirtti.

Abbas'a bağlı eski güvenlik güçlerinin bir üyesi de Hamas'ın iktidarının birinci yılını doldurması nedeniyle herhangi bir protesto yapmayacaklarını belirtti.

-GAZZELİLER NE DİYOR?-

Gazze'nin Secaiye mahallesinden adını vermek istemeyen bir kişi, "Birçoklarımız için darbe, Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da tek bir Filistin devleti rüyamızın sonu oldu" diye konuştu.
El Fetih yanlısı bir Gazze sakini, Gazze'de eskisi gibi iç çatışmalara meydan verilmediğini, düzenin sağlandığını ifade ederken, daha önce bir aile ile aralarında meydana gelen bir olaydan ötürü polise başvurduğunu, ancak polisin şikayetten vazgeçmesini, böylece kendisinin de zarar görmekten kurtulacağını söylediğini aktardı. Aynı kişi, "Bugün yasaları ihlal edenler kim olursa olsun cezalandırılıyor. Kaos, araba çalınması, tüm tehditler ortadan yok oldu" dedi.
Gazze'de faaliyet gösteren Gazze Toplumu Ruh Sağlığı adlı kurumun direktörü İyad Sarrac, "Hamas güçlü ve sert, ama hükümet yönetiminde iyi" dedi. Sarrac, Hamas yönetiminin Gazze'de yaşayanların karşı karşıya bulunduğu gaz sıkıntısını kupon vererek çözmeye çalıştığını belirtti, otomobil sahiplerinin otolarının ruhsata bağlandığını, yıllardır elektrik faturalarını ödemeyi reddedenlerin bu faturaları ödemeye başladıklarını ifade etti. Sarrac, şehrin ve hastanelerin son yıllarda temiz olduğunu sözlerine ekledi.
Bununla birlikte ham madde yokluğunun tüm şiddetiyle sürdüğü Gazze Şeridi'nde yaşayanlar, özellikle Hamas'a bağlı devlet kurumları veya askeri ve emniyet güçlerinde çalışmayanlar ile Batı Şeria'daki Filistin Yönetiminden destek göremeyenler en zor durumda olan kesimleri oluşturuyor. Gazzeli bir küçük esnaf, "Çocuklar ekmek bekliyor. Artık evde ekmeği pişirecek gaz yok. Elektrik bir gün, o da birkaç saat gelip, diğer gün hiç gelmiyor. Her şey çok pahalılandı; Gazze İstanbul'dan, Paris'ten pahalı hale geldi. Dün 3-5 şekele bulduğunuz malın fiyatı bugün en az 10 misli pahalı. İş de yapamıyoruz. Ne olacak, ne yapacağız bilemiyoruz" diye konuştu.
Gazze'de bayan giyim eşyası satan bir dükkanın sahibi Vael ise daha önce mallarını İsrail ve Türkiye'den getirirken, artık Gazze ile Mısır arasındaki tüneller yoluyla, kaçak olarak Mısır'dan getirmek durumunda kaldığını söylüyor.
Vael, Hamas'ın yönetime el koymasını yanlış bulduğunu söylüyor ve "Ama yapacak bir şey yok. Bugün Hamas bir yıl öncesine göre daha güçlü duruma geldi" diyor.

-SADECE İNSANİ YARDIMLAR GİRİYOR-

Gazze Şeridi'nde yaşayanların yarısı işsiz durumda ve üçte ikisi yoksulluk sınırının altında yaşamını devam ettirmeye çalışıyor. Fabrika ve atölyelerin yüzde 90'ına yakını, İsrail'in uyguladığı abluka nedeniyle işleyecek ham madde bulunmadığı için kepenk kapattı. Çimento, demir ve diğer girdilerin yokluğu nedeniyle inşaatlar yarım kaldı.
İsrail ise Gazze'ye sadece insani yardımları sürdürüyor. İsrail Dışişleri Bakanlığından verilen bilgiye göre, 2007 yılı 16 Haziranından 2008 yılı 13 Haziranına kadar Gazze Şeridi'ne 24 bin 358 kamyon dolusu, 571 bin 852 ton insani yardım gönderildi.
Gazze Şeridi ile İsrail arasındaki geçiş noktalarının zaman zaman kapanmasına rağmen, İsrail, Gazze'ye yardımların devam ettiğini, Erez geçişinde de iki yönlü trafiğin uluslararası örgütlerin elemanları, hastalar ve kendilerine eşlik edenlerle tıbbı ve insani yardım almak isteyen Filistinlilere günlük bazda iki yönlü açık tutulduğunu belirtiyor.
İsrail tarafı, Gazze Şeridi'nde insani kriz ve açlık olmadığını, bunun Hamas'ın propagandası olduğunu savunuyor.
Filistinli militanların devam eden roket saldırıları Gazze'ye yeni bir operasyon düzenlenmesi çağrılarını artırırken, bugün de yakın bölgedeki çiftçiler ve bölge sakinlerinden oluşan bir grup, Suga geçiş noktasından Gazze'ye insani yardım malzemesinin geçişini engellemeye çalıştı. Aralarında tarım işçilerinin de bulunduğu topluluk, Gazze'ye insani yardımların da durdurulmasını istedi.
Gazze'nin İşgaline Karşı İsrail Koalisyonu adlı grubun üyeleri ve barış eylemcileri, yarın Tel Aviv yakınındaki Herzliya Marina'da bir katamaranda toplanarak, Gazze'nin işgalini protesto edecekler. Bu gösteriyle eş zamanlı, Gazze'deki balıkçılar da yine denizde "işgale son" diyecekler.
(GÜR-MCT)

17:32 15/06/08"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!