Gaziantep'te fabrika yangını: 3 ölü, 36 yaralı

Güncelleme Tarihi:

Gaziantepte fabrika yangını: 3 ölü, 36 yaralı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2006 09:14

GAZİANTEP’te Küsget Sanayi Sitesi’ndeki Alles Kimya Fabrikası’nda deposundan tiner boşaltılırken bir anda alev topuna dönen tankerin neden olduğu yangın yayılarak, çevredeki 3 fabrika ile 20’ye yakın küçük işletmenin de büyük hasar görmesine yol açtı.

Haberin Devamı

3 kişi hayatını kaybettiği yangında 36 kişi yaralandı. Gece alev alev yanan sanayi sitesinde inceleme yapan Vali Süleyman Kamçı, “Yangın tamamen dikkatsizlikten çıkmış, ölü sayısının daha fazla olmaması tesellimiz” dedi. Kimlikleri belirlenen tamamen yanmış cesetlerin kime ait oldukları henüz belirlenemezken, yangın hasar tespit çalışmaları sürüyor.

Dün, saat 21.00 sıralarında kozmetik ürünleri imalatı yapan Alles Kimya Fabrikası’nda deposundan tiner boşaltılan tanker bir anda alev aldı. Hızla yayılan alevler, Alles Kimya'nın yanı sıra kısa sürede çevredeki Tek Akü, Sarıbaşlar Lastik Kaplama Fabrikası ve Akkim Kimya Fabrikası’na da sıçradı. Gaziantep ve ilçelerinden gelen itfaiye ekiplerinin müdahale ettiği yangın sırasında Akkim Kimya Fabrikası’nda da kimyevi maddelerin bulunduğu bir tank patladı. Patlamayla birlikte genişleyen yangın çevredeki 20’ye yakın küçük ve orta ölçekli işletmeyi de sardı. İtfaiyenin 43 araç ve 87 personelle müdahale ettiği yangın, 3 saat sonra kontrol altına alındı. 4 fabrika tamamen yanarken, çevresindeki 20 işletmede büyük hasar meydana geldi. Çok sayıda işyerinin de camlarının kırıldı.

Haberin Devamı

CESETLER FABRİKADA

Kesin nedeni henüz belirlenemeyen yangında görev alan ikisi emniyet müdür yardımcısı 9 polis, 22 itfaiye eri ve 5 işçi yaralandı. Kontrol altına alınan yangının soğutma çalışmaları sabah 06.00’ya kadar devam etti. Alles Kimya Fabrikası’nda soğutma çalışması yapılırken, tamamen yanan tankerin yanında 3 ceset bulundu. Tanınmayacak hale gelen cesetlerin ikisinin kimya fabrikasında çalışan işçiler Sefer Altıngöz ve kardeşi Yakup Altıngöz ile tanker şoförü Ramazan Özgüler olduğu anlaşıldı.

Yangında yaralanan Emniyet Müdür Yardımcıları Bülent Yavaşoğlu, Mehmet Emin Ekin ile polis memurları Mehmet Nacar, Erdal Derman, Erdal Yıldırım, Ökkeş Yılmaz, İsmail Kara, Kadir Katan, Adem Sevinç, itfaiye erleri İsmail Büyükkılıç, Mehmet Çabuk, Mehmet Erdoğan, Hüseyin Pehlivan, Sait Yılmaz, Mustafa Akar, Hamza Küçük, Şahin Akın, Hamit Suluyer, Sait Taner, İbrahim Halil Boyacı, İmam Ali Sarı, Hakan Mercan, Hacı Yaprak, Mehmet Helvacı, Mustafa Keskin, Turan Yazgı, Halef Bozgeyik, Halit Bozkurt, Mehmet Kekeç, Eser Hünkar, Doğan Turgut ile işçiler Mehmet Ali Günbay, Hayri Ugan, Reşit Boyacı, Muhittin Öcalan ve İdris Atcı, Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek, 25 Aralık Devlet Hastanesi’yle Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tedaviye alındı. Hayati tehlikesi bulunan 3 itfaiye eri sabah 06.00’da ambulans ile Ankara GATA Hastanesi Yanık Ünitesi’ne sevk edildi.

Haberin Devamı

VALİ VE BELEDİYE BAŞKANI İNCELEME YAPTI

Büyükşehir Belediye Başkanı AKP’li Asım Güzelbey, Şehitkamil Kaymakamı Haluk Tunçsu, Şehitkamil Belediye Başkanvekili Bekir Öztekin olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. İtfaiye ve polisin çalışmalarının devam etmesi nedeniyle cesetler henüz çıkarılmadı. Bu arada yangında yakınlarından haber alamayanlar da Küsget Sanayi Sitesi’nde beklemeye devam etti.

Vali Süleyman Kamçı, sanayi sitesine gelerek yangınla ilgili bilgi aldı. Vali Kamçı, yangının tamamen dikkatsizlik ve ihmalden kaynaklandığını belirterek, “Ölü sayısının daha fazla olmaması sevindirici. İnşallah bir daha böyle bir olay yaşanmaz. Çok üzücü” dedi.

Haberin Devamı

KAÇAK BENZİN İDDİASI

İşyeri zarar gören Sarıbaşlar Lastik Fabrikası’nın sahibi Ahmet Sarıbaş, yangının başladığı fabrikanın kaçak olarak benzin ürettiğini, gece geç saatlerde fabrika içine sokulan tiner yüklü tankerlerin gizlice boşaltıldığını öne sürdü. Sarıbaş, “Burada can güvenliği yok. Defalarca şikayet etmemize rağmen hiçbir önlem ve işlem yapılmadı. İşte olanlar oldu. Bu kadar zararı kim ödeyecek” dedi.

Yetkililer ise, bu iddiaları doğrulayacak henüz herhangibir kanıt elde edilemediğini söyledi.

“SEN TEDBİRİNİ ALMAYACAKSIN SONRA ...”

Kamçı, şöyle konuştu:

“Şimdi bunları güzel söylüyorsunuz da, gece yarısı kaçak adamlar gelip binanın içine çekiliyorlar. Onlara niye bakmıyorsunuz. Yani hem ateşle oynuyorsun, barutu koyuyorsun ateşin yanına, hem onunla oynuyorsun, hem de sigorta yapmıyorsun, sonra da devlet yardım etsin. Nerede o bolluk ya. Sen kendi tedbirini almayacaksın, bilmem ne yapmayacaksın. Bu kadar insanı yakacaksın, ondan sonra da devlet sana tekrar dükkan yapsın. Şikayet ettik diyorsun, ne şikayeti etmişsin. Yazık bu kadar insana ya. Tinerleri doldurmuş, tankeri çekmiş binanın içerisine ondan sonra patlayıp bu kadar insanı mağdur etmiş. Hiç olayın bu tarafını bilmiyorsun. Böyle edepsizlik olur mu. Yazık değil mi bu insanlara.”

Haberin Devamı

MİLYARLARCA LİRALIK ZARAR

Olay yerinde incelemelerini tamamlayan Vali Kamçı, 21.00'de bir iş yerinden kaynaklanan yangından dolayı 30'a yakın dükkanın yandığını söyledi.

Yangında, aralarında polis müdürleri, polisler, itfaiye erleri ve vatandaşların da bulunduğu 36 kişinin yaralandığını, yangının başladığı iş yerinin enkazında 2 kişinin cesedinin çıkartıldığını, bir kişinin daha olacağının söylendiğini ifade eden Kamçı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Durumu ağır olan 3 kişiyi özel uçakla Ankara'ya gönderdik. Ankara'ya gönderilen yaralı itfaiye erlerinden 2'si Ankara Numune, 1'i Başkent Hastanesinde tedavileri sürdürülmekte. Diğer yaralıların tedavileri de Gaziantep'teki hastanelerde sürdürülüyor. Ellerinden ağır şekilde yaralı olanlar var ama onlar şimdilik buradalar. Maalesef şu ana kadar 2 cesede ulaşıldı, 1 kişinin daha olabileceği söyleniyor. Tablo bu. Milyarlara varan zarar var. Bu konu adli bir konudur. Polisimiz bunu etraflıca inceleyecektir.”

Haberin Devamı

Yangının başladığı fabrikada yapılan incelemede tiner ve kimyasal maddelerin bulunduğunu, patlayıcıların düzensiz şekilde kullanımından kaynaklanan bir yangın olduğunun düşünüldüğüne dikkat çeken Kamçı, “Ama bu ancak itfaiye ile polisin, güvenlik güçlerimizin yapacağı çalışma sonunda belli olacaktır. Eğer öyle bir suç varsa üzerine gidilir, gereği neyse yapılır. Ne gerekiyorsa o da yapılacaktır. Olayla ilgili olarak şu anda bir iş yeri sahibi gözaltında, iş yeri sahibinin bilgisine başvurulacak” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!