GAZİANTEP: Pul biber and kebap and baklava country

Güncelleme Tarihi:

GAZİANTEP: Pul biber and kebap and baklava country
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2002 11:17

Gaziantep'te dünya çapındaki tesislerin yöneticileri ülkedeki istikrarsızlık ve hatalı politikaların getirdiği üretim maliyeti artışından yakınıyor. Kentte şimdilik AKP 3, YT 2, CHP 2, MHP 2 veya 1, DYP 1, ANAP 1 vekil çıkarır görünüyor. Ama köprülerin altından çooook sular akacak.

Moraliniz bozuksa, Türkiye'nin geleceği hakkında karamsarsanız kalkıp Gaziantep'e gidin. Bir anda rahatlar, bir anda ferahlar, Türkiye'de herşeye rağmen iyi şeylerin de olduğunu, yapılabildiğini görürsünüz. Bana da aynen öyle oldu. Krize meydan okuyan bir sanayi. İşçi-işveren arasında müthiş bir barış ve dayanışma. Alt yapısı neredeyse eksiksiz bir kent merkezi.

TALEBİMİZ İSTİKRAR

Gaziantep'teki turuma Gaziantep Genç İşadamları Derneği Başkanı Erhan Özmen'i ziyaretle başladım. Özmen, Gaziantep'in kendine güveninin bir simgesi. ‘‘Bizim istikrardan başka bir talebimiz yok. Önümüzü görmek istiyoruz. AB'ye girmek istiyoruz. Bunun önünün açılmasını istiyoruz. Bürokrasi azalsın, yatırımın önündeki engeller kalksın, üretim maliyetleri dünya standartlarına çekilsin. Gerisini biz yaparız’’ diyor.

TAŞAR BELKİ SEÇİLİR

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu da, benzer sıkıntılara değiniyor. AB onun da önceliği. Konukoğlu, DYP geleneğinden. Ama AKP'nin kentte etkili olduğunu, DYP'nin bir miktar yükseldiğini söylüyor. Konukoğlu'na göre kentte ANAP bitmiş. ‘‘Mustafa Taşar buradan aday olursa belki kendini seçtirir. Yoksa ANAP burada bitti’’ diyor.

MODERN TESİSLER

Gaziantepli işadamlarıyla görüşmeyi sürdürüyoruz. Hepsi dünya çapında tesisler. Birinden öbürene gidiyor, keyif alıyoruz. Gülsan'da Mustafa Topçuoğlu, seçimlerin bir şey değiştirmeyeceğini düşünüyor. Şerbetçi Tekstil'de Ataman Şerbetçi ve ailesi. Kursan'da Mesut ve Kamer İşsever kardeşler de hep üretimin önündeki engellerden yakınıyorlar. HADEP'in yükseliş gösterebileceğini de ilk kez Mesut İşsever'den duyuyorum ama Kamer Bey ona katılmıyor.

VE MÜTHİŞ KEBAP

Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Akif Ekici ile müthiş bir kebap yiyoruz. Ekici CHP'li. Aynı zamanda Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı. ‘‘Gaziantep CHP'nin kalesiydi ama düştü’’ diyor. Akif Bey'e göre, şimdi Yeni Türkiye'ye bir kayma var. ‘‘CHP de biraz toparlanmış.’’ AKP gerçeğini ise o da yadsımıyor. MHP'nin büyük hayal kırıklığı yarattığını söylüyor. Ali Ilıksoy ve Mustafa Yılmaz'ın istifaları DSP'yi de bitirmiş.

DERVİŞ CHP'YE GİRSİN

Son durağımız Orkide Pastanesi. Patron mühendis ama baba mesleğini sürdürüyor. Gönlündeki aslanı zorla öğreniyordum. ‘‘Derviş CHP'ye girsin. Gidip gönül rahatlığı ile CHP'ye mührü basayım’’ diyor.

AKP ÖNDE GİDİYOR

Kesin birşey söylemek mümkün değil ama burada da AKP önde. Kızan, kırılan, aç, açık kalan AKP'ye yönelmiş. 2'nci parti olmak için Yeni Türkiye ile CHP çekişiyor. Yeni Türkiye burada Celal Doğan'dan ötürü güçlü. Celal Doğan katılır ve desteklerse banko 2'nci parti olur. Girmezse CHP, AKP'yi zorlayabilir. MHP çok puan kaybetmiş. DYP ise yükselişte. Başa baş bir yarış içinde olabilirler. ANAP bitik. Saadet'in durumu daha da beter görünüyor. AKP, Saadet'i yiyip bitirmiş.


ESNAF ÖLMÜŞ AĞLAYANI YOK

Kent merkezine iniyoruz. Çarşıda dolaşıyoruz. Bir yandan pul biber, biber salçası, kurutulmuş dolmalık patlıcan ve biber alıyoruz, bir yandan da sohbet ediyoruz. Esnaf ölmüş, ağlayanı yok. Bir baklavacı dükkanından davet alıyorum. Giriyorum ki, o meşhur baklavacı. Hani çocuklar tarafından soyulan ve ardından çocukların 9 yıl hapse mahkûm olmasıyla Türkiye'de yargı adaletsizliğinin simgesi haline gelen baklavacı. ‘‘Seçim ne olur?’’ diyorum. ‘‘Hepsini denedik’’ diyor. Gönlü AKP'den yana gibi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!