Gazetecinin ‘zor’ yılıydı

Güncelleme Tarihi:

Gazetecinin ‘zor’ yılıydı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2014 00:58

BASIN Konseyi Başkanı Pınar Türenç, 2014 yılı değerlendirme raporunu açıkladı. Türenç, basın için ‘zor yıl’ olarak tanımladığı 2014’e sansür ve mali baskıların damga vurduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Şişli’deki Basın Konseyi Merkezi’nde konuşmasına “2014 yılını bir kez daha yaşamamak dileğiyle” diyerek başlayan Türenç, şunları söyledi:

DEMOKRATİK HUKUK DEVLETİ İÇİN ÇOK VAHİM
“İfade özgürlüğü ve bunun unsuru olan haber verme hakkı ile halkın bilgi alma hakkının, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) demokratik toplum kriterleri arasında belirlediği ‘şeffaflık, eşitlik, hoşgörü’nün, kısaca temel hakların güvencesiz yaşandığı ve gazetecilerin çok örselendiği bir yılı geride bıraktık. Bu rapor, Türkiye'de yaşananların bir fotoğrafıdır aslında. Raporda 365 günde nelerin yaşandığını ve gazetecilerin bunlara nasıl göğüs gerdiğini anlattık. Sansür, otosansür, akreditasyonlar, yaralama, gazlanma, coplanma, ötekileştirme, yüzlerce işsiz gazeteci, kalemi kırılanlar, tutuklu-tutuksuz yargılananlar ve aralarında yayın yasaklarının da bulunduğu sayısız kısıtlamayı alt alta yazdığımızda, önümüze çıkan tablonun demokratik hukuk devleti açısından çok vahim olduğu gerçeği ile bir daha karşılaştık. Bu, sadece gazetecilerin değil, demokrasiye inanmış, hak ve özgürlüğe önem veren herkesin yaşadığı inanılmaz gerçekti. Raporun başlığı bunun için tartışmasız ‘Zor Yıl’ oldu.

HÂLÂ BİR ‘GAZETECİ AVI’ SİNYALİ ALIYORUZ

Halkın bilgi edinme hakkı kutsaldır ve bu haktan tümüyle yararlanmaksızın demokratik bir toplumdan bahsedilemez. İçten ve dıştan gelen eleştirilerin haksız olmadığını gördük. Sonuçta 22 TV kanalına Yüksek Seçim Kurulu’ndan (YSK) verilen 176 yayın durdurma cezası, raporun sadece bir bölümüydü. TRT'nin seçim öncesi ve sonrasındaki taraflı yayınına YSK’dan bile ceza gelmesi, RTÜK'ün sadece tek bir kanala 20 yayın durdurma cezası da bunlara eklendi. Soma faciasından Musul'a, MİT TIR'larından Yüksekova veya Bingöl haberlerine kadar, çok sayıda olaya da yasak geldi. 72 kez saldırı, tehdit, engelleme, darp olayı yaşandı. Bunlar bizim raporumuza girdi. Yaklaşık 6 yıl tutuklu kalan Tuncay Özkan ile 8 yıla yakın tutuklu olan Füsun Erdoğan ve diğer gazetecilerin 2014'te özgür kalmalarına tabii ki çok sevindik. Ancak yılın son ayında terörist ilan edilen 2 gazeteci için tutuklama kararı da bizi ürküttü. Hâlâ da 'bir gazeteci avı' için sinyallerin gelmesini anlamakta zorlanıyoruz.

TABLONUN SON CÜMLESİ
(Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ‘Dünyanın en özgür basını Türkiye'dedir’ sözlerinin hatırlatılması üzerine) Sayın Cumhurbaşkanı’nın dünyaya bu ilanını da, bu tablonun son cümlesi olarak kayda geçiriyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!