Gazetecilere mesleki standartlar geliyor

Güncelleme Tarihi:

Gazetecilere mesleki standartlar geliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2015 12:00

Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, gazetecilik mesleğini icra edenlerde bulunması gereken niteliklerin bir standarda kavuşturulması çalışmaları sürüyor.

Haberin Devamı

BYEGM'den yapılan açıklamaya göre, basın sektöründe ulusal meslek standartlarının belirlenmesi amacıyla yürütülen çalışmaların ilki ağustos ayında sonuçlandı. Genel Müdürlüğün koordinasyonunda, sektör temsilcileri ve basın meslek kuruluşlarının da dahil edildiği çalışmalarla ortaya çıkartılan 10 alt meslekten; muhabir, uzman muhabir, foto muhabiri alt meslek gruplarına ait standartların ardından istihbarat şefi, sayfa editörü, editör, görsel yönetmen, sayfa sekreteri, düzeltmen/müsahhih alt meslek gruplarına ait standartların belirlenmesi çalışmaları ise devam ediyor. Genel Müdürlük tarafından yürütülen çalışmaların devamı kapsamında sektör temsilcileri ve çalışanları ile bir araya gelinecek ve çalıştaylarla bu meslek gruplarına ait standartlar oluşturulacak. Basın sektöründe ulusal meslek standartlarının belirlenmesi çalışmaları, BYEGM ile Mesleki Yeterlilik Kurumu arasında imzalanan protokol ile başlamıştı. Buna yönelik çalışmalar Avrupa Birliği tarafından benimsenen yeterlilik seviyelerine ve Avrupa Yeterlilik Çerçevesine (AYÇ) uygun olarak sürdürülüyor. Çalışmayla, gazetecilik mesleğinde etkin ve nitelikli istihdamın sağlanması ve buna yönelik mesleki eğitim ve öğretim programlarının oluşturulması amaçlanıyor.

İLK STANDART MUHABİR VE FOTO MUHABİRLERİNE

Haberin Devamı

Ulusal Meslek Standartlarına Dair Tebliğ 20 Ağustos 2015'te Resmi Gazete'de yayımlandı. Muhabir, uzman muhabir ve foto muhabirlerine ilişkin standartları düzenleyen tebliğe göre foto muhabiri, riskler ortadan kaldırılamadığı durumlarda işveren tarafından sağlanan uygun kişisel koruyucu donanımla çalışacak. Foto muhabiri, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin önlemleri alıp fotoğraf ve video çekme faaliyetlerini yürütecek. Fotoğraf ve videoyu bağlı bulunduğu yayın kurumuna göndermek ve haber için gerekli çalışmayı yapmak da foto muhabirinin görevleri arasında yer alıyor. Foto muhabiri, mesleki iletişim süreçlerini yönetmek, mesleki gelişime ilişkin çalışmalara katılmakla da sorumlu tutuluyor.

Muhabir ve uzman muhabir, haber için ön çalışma yapmak, haber kaynakları oluşturma, araştırma ve bilgi taraması yapmak, ulusal ve uluslararası gündemi takip etmek, haberle ilgili kişi veya kurumlardan bilgi edinme, haberi gündeme gönderme, bilgi ve belgelerin doğruluğunu kontrol etme, haberin çerçevesini oluşturmak, haber taslağı oluşturma, haberi yazım şablonuna uygun olarak hazırlamak, haber yazım kriterlerini kontrol etmek, haberle ilgili görsel materyal sağlama, haberi haber havuzuna göndermek, haber yazım sonrası süreçleri takip etmek, röportaj için ön çalışma yapmak, röportajı yönetme ve röportaj sonrası süreçleri yönetmekle sorumlu olacak. Muhabir ve uzman muhabirler, ses ve görüntü kaydını yönetmek, canlı yayın bağlantısı yapmak ve mesleki iletişim süreçlerini yönetmek görevini de alacaklar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!