Gazeteci tutuklamada Türkiye en birinci

Güncelleme Tarihi:

Gazeteci tutuklamada Türkiye en birinci
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye, hapishanedeki gazeteci sayısı bakımından ilk sırayı yine kaptırmadı. Gazetecileri Koruma Komitesi'nin 1997 Raporu'nda, 37 gazetecinin salıverilmesi yılın olayı olarak değerlendiriliyor. Ancak buna rağmen 29 tutuklu gazeteciyle Türkiye, Nijerya ve Etiyopya'nın önünde, ilk sıradaki yerini koruyor.

Merkezi New York'ta olan ‘Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) 1997 raporuna göre, gazeteciler için en kötü ülkeler sıralamasında 1996 yılında liste başı olan Türkiye, 37'i gazeteciyi salıvermesine rağmen birinciliği kimseyi kaptırmadı.

1996'da tüm dünyada 185 olan tutuklu gazeteci sayısı, 1997 yılının sonunda 129'a düştü. Bunda Türkiye'deki tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması önemli rol oynadı. CPJ, 37 Türk gazetecisinin serbest bırakılmasını dünya basın özgürlüğü açısından en olumlu gelişme olarak değerlendirdi. 443 sayfadan 45'inin Türkiye ayrıldığı raporda Mesut Yılmaz hükümetinin çıkardığı basın affına rağmen, hâlâ hapisteki 29 gazeteciyle Türkiye, en çok tutuklu gazeteci bulunan ülkeler sıralamasında birinci sırayı işgal ediyor.

CPJ'nin direktörü William A.Orme Jr. da Türkiye'deki durumu kapsayan uzunca makalesini taşıyan raporda, Erbakan-Çiller koalisyonu sırasında rekor sayıda gazetecinin cezaevine gönderildiği bildiriliyor.

Listede 17 tutuklu gazeteciyle Nijerya ikinci, 16 tutuklu gazeteciyle de Etiyopya üçüncü sırada yer alıyor.

Raporda ayrıca 5 yıldır en çok gazetecinin öldürüldüğü ülkeler listesi de yer alıyor. Cezayir'in 60 ölümle ilk sırayı işgal ettiği listede Kolombiya 43 gazeteciyle 2'inci, Rusya ve Tacikistan 29'ar gazeteciyle 3'üncü, Hırvatistan 26 gazetesiyle 4'üncü, Hindistan 24 gazeteciyle 5'inci, Bosna-Hersek 21 gazeteciyle 6'ıncı, Türkiye ve Filipinler 20'şer gazeteciyle 7'inci sırada yer aldı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!