Gazeteci Işık Yurtçu serbest bırakılacak

Güncelleme Tarihi:

Gazeteci Işık Yurtçu serbest bırakılacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 1997 00:00

Haberin Devamı

Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi ve Terry Anderson başkanlığındaki Gazetecileri Koruma Komitesi'ni dün kabul eden Başbakan Mesut Yılmaz, Cumhurbaşkanı Demirel'in kendisine tanınan yetkiye göre Işık Yurtçu'yla ilgili belgelerin hazırlatılmasını istediğini belirtti. Yılmaz, Meclis'e sundukları yasa teklifiyle Yurtçu'nun salıverilmesinin sağlanacağını kaydetti. Yılmaz, Göktepe davası konusunda ise ‘‘İdare, yargıya karşı görevlerini yerine getirmemiştir. Şimdi idare'nin yargıya azami derecede yardımcı olacağını ifade ettim'' dedi. Mahkumiyet alan Sorumlu Yazı işleri Müdürleri il ilgili yasal düzenlemenin gelecek hafta sonuçlandırılacağını bildiren Yılmaz, diğer basın mensuplarıyla ilgili olarak da Anayasa'nın 14. maddesinden kaynaklanan engeli aşmak için de gerekli çalışmaları yapacaklarını kaydetti. Basın mensuplarının polis tarafından tartaklandıkları yolunda şikayetler aldıklarını belirten Yılmaz, İçişleri Bakanlığı'nın bir genelgeyle Emniyet güçlerini uyaracağını söyledi.

BAYKAL'A ZİYARET

Konuk gazeteciler CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ı da ziyaret etti. Baykal, görüşmede Türkiye'de düşünce ve basın özgürlüğünün güvence altına alınmasının her türlü tartışmanın üzerinde olduğunu belirtti. Baykal, ‘‘Bu konuda yapılacak yasal düzenlemeler demokratikleşme sorununun bir parçası olacak'' dedi. Baykal, partisinin, hükümetin bu konudaki girişimlerine destek vermeye hazır olduğunu bildirdi.

Cezaevindeki gazetecilerin serbest kalması konusunda Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin yürüttüğü girişimler ise yarın Adalet Bakanlığı'nda yapılacak toplantıyla önemli bir aşama daha kaydedecek. Basın Kanunu'na geçici bir madde eklenmesiyle ilgili TGC'nin önerisinin değerelendirileceği ve Adalet Bakanı Oltan Sungurlu'nun başkanlık edeceği toplantıya TCG Başkanı Nail Güreli, Gazeteciler Cemiyet Başkanı Nazmi Bilgin Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Eralp Özgen, İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman, basın ve ceza hukuku alanında uzman profesörlerden bir grup ile bakanlık yetkilileri katılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!