Gazeteci Hrant Dink silahlı saldırıda öldü

Güncelleme Tarihi:

Gazeteci Hrant Dink silahlı saldırıda öldü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2007 15:11

Gazeteci yazar Hrant Dink, Agos Gazetesi'nin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

 

Star TV katilin görüntülerini yayınladı. İzlemek için tıklayın.

Cumhuriyet Savcılığı’ndan alınan ilk bilgilere göre, Hrant Dink, gazetenin önünde arkadan kafasına aldığı üç kurşunla hayatını kaybetti. Görgü tanıkları beyaz şapkalı birinin ateş ettiği bilgisini verdi. Gazetenin yayın kurulu üyesi Serkis Seropyan, Dink'in yemek yedikten sonra bir kişi tarafından kapının önüne çağrıldığını belirterek, ”Birisi kapının önünde başına 3 el kurşun sıkmış” dedi. Görgü tanıkları, 1.65 boylarında, 25-30 yaşlarında bir kişinin koşarak ara sokağa kaçtığını ifade ettiler.

3 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İstanbul Valisi Muammer Güler, olayla ilgili 3 kişinin gözaltına alındığını, saldırganın eşgalinin belirlendiğini açıkladı. Güler ayrıca telefon kayıtlarının da incelendiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Halaskargazi Caddesi üzerindeki gazete binasından çıkışı sırasında silahlı saldırı sonucu ölen Hırant Dink'e silahlı saldırıda bulunan kişinin, 18-19 yaşlarında, kot pantolonlu ve beyaz şapkalı olduğu bildirildi. Polis, saldırganın yakalanması amacıyla bölgede, metro, otobüs ve vapur iskelelerinde güvenlik önlemleri aldı. Emniyet güçlerinin verilen eşkal doğrultusundaki çalışmaları sürerken, Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Taksim Meydanı'nda şüpheli 2 kişi tespit etti. Bu kişiler, durumları incelenmek üzere Taksim Polis Merkezi'ne götürüldü. Ancak yapılan sorgulamadan sonra bu kişilerin cinayetle ilgisi olmadığı açıklandı.

CESET BİR SAAT BEKLETİLDİ

Gazeteci Dink’in beyaz örtüyle üstü örtülmüş cesedi yaklaşık bir saat Halasgargazi Caddesi üzerinde bulunan Sebat Apartmanı’nın önünde bekletildi. Polis tarafından çevirilen binanın etrafından güvenlik çemberi oluşturuldu. Dink’in arkadaşları Ali Bayramoğlu ve Nuray Mert, Agos Gazetesi’ne gelen ilk kişilerden oldu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'in ve olay yeri inceleme ekiplerinin gelmesinin ardından Dink'in cesedi olay yerinden alındı. İstanbul Valisi Muammer Güler de Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'e yönelik silahlı saldırının ardından olay yerine geldi.

PROTESTO GÖSTERİSİ YAPILDI

Cesedin olay yerinden alınarak ambulansla Adli Tıp Kurumu'na nakledildiği sırada olay yerinde toplanan bir grup, Dink'i alkışlarla uğurladı. Daha sonra "Yaşasın halkların kardeşliği", "Katil devlet hesap verecek" ve "Hrantlar ölmez" sloganları atıldı. Grup, daha sonra Taksim Meydanı'na yürüdü.  Meydanda toplanan grup akşam saat 20.00'de de Agos Gazetesi'ne yürüyecek. Ankara'da da saat 18.00'de bir protesto gösterisi ve yürüyüş yapıldı.

Haberin Devamı

TAKSİM'DE YÜRÜYÜŞ VE OTURMA EYLEMİ

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesini protesto etmek amacıyla Taksim'e kadar yürüyen grup, burada oturma eylemi başlattı.

Hrant Dink'in cenazesinin olay yerinden kaldırılmasının ardından, çeşitli sloganlar atarak Taksim'e kadar yürüyen gruptakiler, tramvay durağının yanında oturma eylemine başladı.

Oturma eylemi sırasında çeşitli sloganlar atan gruptakilerin sayısı, yeni katılımlarla birlikte 350'ye kadar ulaştı.

Gruptakilerin, saat 20.00'ye kadar oturma eylemini sürdürecekleri, daha sonra buradan tekrar Halaskargazi Caddesindeki Agos Gazetesine kadar yürüyüş yapacakları öğrenildi.

DÜNYA BASINI FLAŞ OLARAK VERDİ

Haberin Devamı

Uluslararası haber ajansları ve haber kanalları haberi flaş olarak verdi. Reuters, Türk asıllık Ermeni yazar Hrant Dink'in silahlı saldırı sonucu öldürüldüğünü haber verdi. Fransız haber Ajansı AFP, "Dink, genel yayın yönetmeni olduğu haftalık Agos gazetesinin önünde öldürüldü" dedi. BBC de, "Türk-Ermeni yazarı, ateş edilmesi sonucu öldürüldü" sözleriyle haberi duyurdu.

CNN İnternational ise Dink’in Osmanlı Döneminde “Ermenilerin öldürülmesi”ne karşı konuştuğunu belirterek “Kendisini bir hain olarak gören milliyetçilerden tehditler almıştı” değerlendirmesini yaptı. Dink’in öldürülmesine ilişkin ayrıntılar veren CNN İnternational, Dink’in “Türk devletine hakaret” suçlaması ile hakkında çeşitli davaların açıldığına dikkat çekti.

Haberin Devamı

CNN, “Ermeniler ve başka ülkelerin Ermenilerin 20’inci yüzyılın başlarında öldürülmesini soykırım olarak görüyor ancak bu iddia, Ermeniler ve Türklerin iç çatışmalarda öldürüldüğünü söyleyen Türk hükümetince reddediliyor” dedi.

52 YAŞINDAYDI

Hrant Dink 15 Eylül 1954'te Malatya'da doğdu. Anne-babası 1961 yılında Malatya'dan İstanbul'a taşınmalarının ardından boşandı. Hrant ve iki kardeşi ailenin bölünmesinin ardından Gedikpaşa’daki Ermeni Yetimhanesi'ne yerleştirildi.

Liseyi bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde Zooloji eğitimi aldı. Bir süre sonra yetimhanede birlikte büyüdükleri Rakel ile evlendi.

MÜCADELE İLE GEÇEN BİR HAYAT

Haberin Devamı

Kardeşleriyle birlikte açtıkları yayınevi, kırtasiye işini sürdürürken, eşi Rakel’le birlikte, kendileri gibi Anadolu’dan gelen kimsesiz ve yoksul çocukların yetiştiği Tuzla Ermeni Çocuk Kampı’nı yönetmeye başladı. Dink, Denizli Piyade Alayı'nda sekiz ay askerlik yapar.

/images/100/0x0/55eb217ef018fbb8f8ad2d2f
Bazı cemaat gazetelerinde kitap eleştirileri ile başlayan yazı hayatı, basında çıkan yalan haberlere gönderdiği düzeltmeler ile duyulmaya başlar. Patrikhane’ye, ‘Ermeni toplumu çok kapalı yaşıyor, kendimizi iyi anlatırsak önyargılar kırılır’ diyerek bu amaçla Türkçe bir gazete çıkarmayı önerir. 5 Nisan 1996 tarihinde ilk sayısı yayınlanan Agos gazetesi'nin kuruculuğunu, yayın yönetmenliğini ve başyazarlığını üstlenir. Agos dışında Zaman gazetesi'nde yazar. Ermeni Diasporasına 1915 olayları için soykırım kelimesini içermeyen daha yumuşak muhalefet yürütmeleri çağrısında bulunan Dink, Ekim 2005'te "Türklüğe hakaret"ten 6 ay hapis cezası aldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!