Gauck sözle başladı

Güncelleme Tarihi:

Gauck sözle başladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2012 00:00

Eski Doğu Almanya’da papazlık yapan 72 yaşındaki Joachim Gauck, Almanya’nın 11. Cumhurbaşkanı oldu. Gauck için oy kullanan Türkler, “hoşgörü” talep etti. Gauck ise zafer konuşmasında, “Tüm gücümle ve tüm kalbimle bana yüklediğiniz sorumluluğu yerine getirme sözü veriyorum. Burası bizim vatanımız” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

ALMANYA’DA istifa etmek zorunda kalan Christian Wulff’un yerine eski Doğu Almanya’da Protestan bir papaz olarak görev yapan Joachim Gauck ülkenin 11. Cumhurbaşkanı seçildi. 72 yaşındaki Joachim Gauck, 5 yıl görev yapacak.

Kilisedeki ayinin ardından “Bundesversammlung” denen Federal Temsilciler Kurulu’nun dünkü oturumunda düzenlenen oylamaya, 620’si Federal Meclis milletvekili olmak üzere eyaletlerin gönderdiği temsilcilerle birlikte bin 240 delegeden bin 232’si katıldı.

4 oy geçersiz sayılırken 108 delege çekimser oy kullandı. Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU), Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’nin (FDP) ortak adayı Gauck, 228 geçerli oydan 991’ini alarak ilk turda seçildi. Sol Parti’nin Cumhurbaşkanı adayı Beate Klarsfeld 126, aşırı sağcı Almanya Milliyetçi Demokrat Parti’nin (NPD) adayı Olaf Rose ise 3 oy aldı.

Haberin Devamı

Başbakan Angela Merkel’in, koalisyon ortaklarının baskısı üzerine adaylığını kabul ettiği Gauck, sonuçlar açıklandıktan sonra şunları söyledi:

‘Tüm sorunlara eğileceğim’

“22 yıl önce 18 Mart’ta milyonlarca Doğu Alman 40 yılı aşkın diktatörlüğe son verdi. İlk kez 50 yaşında oy kullanmış, Yeni Forum hareketinin sözcüsü olarak bu diktatörlüğün sona ermesinde aktif rol almıştım. O günün yıldönümünde tüm gücümle ve tüm kalbimle bana yüklediğiniz sorumluluğu yerine getirme sözü veriyorum. Tüm sorunlara ve kişilere eğileceğim. Avrupa’da ve dünyada yaşanan sorunların çözümüne ağırlık vereceğim. Burası bizim vatanımız.  Özgürlük olmadan yaşayamayacak bir  cumhurbaşkanı seçtiniz.”

24 Ocak 1940 tarihinde Rostock’ta doğan Gauck, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra eski Doğu Almanya döneminde Protestan Kilisesi’nde papaz olarak çalıştı.
“Biz bir halkız” sloganı altında, 1989’da eski Doğu Almanya’da “kansız devrimin” gerçekleşmesinde etkin rol oynadı.

Stasi’yi lağveden adam

Eski Doğu Almanya’da ilk kez özgür bir biçimde 1990 yılında yapılan “Halk Meclisi” seçimlerine katıldı ve  milletvekili seçildi. Gizli istihbaratın (Stasi) kontrollü bir biçimde lağvedilmesi için oluşturulan “Milli Güvenlik Dairesi”nin başına getirildi.
İki Almanya’nın birleşmesinin ardından Stasi arşivinin başına geçti ve bu görevi 2000’e kadar sürdürdü.

Haberin Devamı

Yeni First Lady: Protokol için evlenmem

Yeni First Lady, Gauck’un 52 yaşındaki sevgilisi Daniela Schadt... Gazeteci Schadt, Gauck’un 1959’da evlendiği, ancak 1991’den beri ayrı olduğu eşi Gerhild’den boşanmayacağını belirterek, “2000’den bu yana beraberiz. Protokol amacıyla evlilik yapmak için neden göremiyorum. Ailelerimizin yanısıra Jochen (Gauck) ve ben bu düzenle yaşayabiliyorsak, toplumun geri kalanı da bunu yapabilir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!